Η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε τη διάλυση της-Ορίστηκε η πρώτη συνεδρία μετά τις εκλογές

Η Ολομέλεια της Βουλής ομόφωνα αποφάσισε τη διάλυση της ορίζοντας τις βουλευτικές εκλογές για την 30 Μαΐου και την πρώτη συνεδρία του σώματος που θα προκύψει από τις εκλογές την Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 16.00 το απόγευμα.

Με Απόφαση της, βάσει του άρθρου 67 του Συντάγματος, χωρίς ένσταση και άρα ομόφωνα διαλύεται από την 23η Απριλίου 2021.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα και συνακόλουθα η Απόφαση ορίστηκαν οι γενικές εκλογές την 30η Μαΐου 2021 και η πρώτη συνεδρία της νεοκλεγμένης Βουλής την 10η Ιουνίου 2021 στις 16.00.

Η Ολομέλεια αποφάσισε τη διάλυση της μετά από ολοήμερη συνεδρία που άρχισε το πρωί της 22ας Απριλίου, διεκόπη γύρω στις 20.00 το βράδυ της ίδιας ημέρας και συνεχίστηκε από το μεσημέρι της 23ης Απριλίου γύρω στις 18.30.

Η έναρξη και τέλος της συνεδρίας διεξήχθη σε συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα καθώς ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδαμου και άλλα μέλη του Κοινοβουλίου δεν διεκδικούν επανεκλογή.

Προς τους Βουλευτές που δεν διεκδικούν επανεκλογή δόθηκε το βήμα της Ολομέλειας προ ημερησίας διατάξεως. Μετά την ολοκλήρωση του νομοθετικού έργου και πριν την αυτοδιάλυση δόθηκε επίσης το βήμα για μια τελευταία τοποθέτηση προς όσους Βουλευτές ζήτησαν τον λόγο.

Λαμβάνοντας τον λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ευχήθηκε η νέα Βουλή να προσπαθήσει στη λειτουργία να συμβαδίζει με το λαϊκό αίσθημα και να ευτυχίσει στη θητεία να νομοθετήσει σε μια επανενωμένη πατρίδα. Ευχήθηκε επίσης το εύφορο κλίμα να είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ελένη Μαύρου είπε ότι τα 5 χρόνια της θητείας της παρελθούσας Βουλής δεν ήταν εύκολη περίοδος και επιτέλεσε το έργο της με αντιπαραθέσεις θέσεων, προτάσεων και απόψεων. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ  λειτούργησε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου και το καλό των εργαζομένων και παρατήρησε πως δεν είναι λόγια κενά περιεχόμενου όταν λέγεται ότι η Βουλή είναι ο ναός της Δημοκρατίας, καθώς οι Βουλευτές φέρουν στους ώμους την ευθύνη αντιπροσώπευσης του λαού.

Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι η πρόκληση για τη νέα Βουλή είναι να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τα καίρια ζητήματα. Έκανε αναφορά  στις συνθήκες  πανδημίας, προσθέτοντας ότι την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη γίνεται μια νέα προσπάθεια να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό. Ευχήθηκε σύντομα να μπορούμε να μιλούμε για μια επανενωμένη Κύπρο.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι η παρελθούσα Βουλή κλήθηκε να διαχειριστεί κρίσιμα ζητήματα. Πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις τα προηγούμενα 5 χρόνια ήταν στο πλαίσιο του πολιτικού πολιτισμού παρά τις αντιπαραθέσεις και ευχήθηκε η επόμενη Βουλή να συνεχίσει με επωφελή θητεία για τον τόπο.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου επιβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Αδάμος Αδάμου  είναι θαυμάσιος άνθρωπος με αρχές και ιδεώδη. Πρόσθεσε ότι είχε την τύχη να συναναστραφεί με θαυμάσιους ανθρώπους, κυρίως στις υπηρεσίες της Βουλής και θέλησε να στείλει μήνυμα αισιοδοξίας ότι μπορούμε και πολύ καλύτερα. Εκτός από μαστίγωμα μπορούμε να προχωρήσουμε είπε προσθέτοντας ότι μπορούμε να φύγουμε  από τα έδρανα με το αίσθημα πως ότι μπορούσαμε να δώσουμε, το προσφέραμε.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι πέρασε μια πενταετία γεμάτη προκλήσεις. Παρατήρησε ότι το πολιτικό κόστος ήταν η αφορμή να ληφθούν αποφάσεις που πολλές φορές δεν ήταν οι απαραίτητες και ευχήθηκε η νέα Βουλή να φέρει τα ιδανικά του εκπροσώπου του λαού στον κοινοβούλιο. Εισηγήθηκε επίσης ότι πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα των Βουλευτών στην ορθή νομοθέτηση, για πιο παραγωγική η νέα Βουλή.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ευχαρίστησε τις υπηρεσίες της Βουλής για την υποστήριξη. Αναφέρθηκε επίσης στον Πρόεδρο της Βουλής τον οποίο ευχαρίστησε για την καλή διάθεση και την καθοδήγηση που του πρόσφερε. Εισηγήθηκε όπως στη νέα Βουλή συσταθεί επιτροπή για την επαφή με τον κόσμο, τον τρόπο ψηφοφορίας, που θα αποσκοπεί ώστε να είναι ακόμα πιο καλή η επόμενη Βουλή και να διαθέτει πολιτικό πολιτισμό.

Ο Μαρίνος Μουσιούττας της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων είπε ότι η θητεία της παρελθούσας Βουλής ήταν μια περίοδος με διάφορες προκλήσεις με καλές και κακές στιγμές, και πολλές εμπειρίες. Ευχήθηκε  η νέα Βουλή να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να βρει καλύτερες συνθήκες και να φέρει καλύτερα αποτελέσματα.

Η Βουλευτής των Ανεξαρτήτων Άννα Θεολόγου είπε ότι μπήκε στο Κοινοβούλιο χωρίς να γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει. Πρόσθεσε ότι διαπίστωσε πολλές φορές να καταπατούνται το Σύνταγμα, οι νόμοι και η δημοκρατία. Ευχήθηκε η νέα Βουλή να είναι περισσότερο προσηλωμένη στην αλήθεια και μέσα από τη νέα Βουλή να πάει ο τόπος πιο μπροστά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ