Η εμπλοκή των νέων της Διασποράς στο «Νόστος» στο επίκεντρο της τριμερούς Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου

Το πρόγραμμα «Νόστος 4» θα φέρει για πρώτη φορά απόδημους νέους της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου από κοινού σε ταξίδι στις 3 χώρες δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για θέματα Αποδήμων, Φώτης Φωτίου σε διάσκεψη Τύπου μετά την τριμερή συνάντηση για θέματα Διασποράς που είχε με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ελλάδας, αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Κώστα Βλάσση και την Υπουργό Μετανάστευσης της Αιγύπτου, Ναμπίλα Μακράμ.

Καλωσορίζοντας τους δύο ομολόγους του ο κ Φωτίου μίλησε για ελπιδοφόρα εποχή για τις τρεις χώρες και ολόκληρη την περιοχή με βάση τα αποτελέσματα των τριμερών στρατηγικών συνεργασιών σε τομείς όπως η ενέργεια, η ναυτιλία, ο τουρισμός και άλλους.

Υπό το φως των διαφόρων προκλήσεων και ευκαιριών και δεδομένης της ρευστής και απρόβλεπτης κατάστασης στην περιοχή, πρόσθεσε, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αίγυπτος αποτελούν σήμερα «πυλώνα σταθερότητας σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Οι 3 χώρες έχουν κοινές αξίες και συμφέροντα, ισχυρούς δεσμούς, φιλία και μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προώθηση και επίτευξη των πιο πάνω».

Είναι μια σχέση γνήσιας αλληλοκατανόησης, εκτίμησης και αμοιβαίου σεβασμού, συνέχισε. Οι τριμερείς συνεργασίες, είπε ο κ. Φωτίου, στηρίζονται στο διεθνές δίκαιο και προωθούν μια θετική ατζέντα, χωρίς να στρέφονται ενάντια στα συμφέρονται  και τις επιδιώξεις κανενός. Στοχεύουν στην συνεργασία, είπε, για πλήρη αξιοποίηση των προοπτικών της περιοχής με μακροπρόθεσμο στόχο την εμπέδωση μιας νοοτροπίας συνεργασίας, ασφάλειας και ειρήνης. Μέσα από αυτή την προσέγγιση συλλογικός στόχος παραμένει, πρόσθεσε, η δημιουργία μιας κατάστασης αμοιβαίου κέρδους, παρά ενός παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος με τα κράτη της περιοχής.

Απαιτείται, συνέχισε, η μέγιστη δυνατή εξωστρέφεια μέσω περιφερειακών συνεργιών και ενός διαλόγου με τα γειτονικά μας κράτη θέτοντας εφικτούς κοινούς στόχους.

Κύπρος, Ελλάδα και Αίγυπτος είμαστε στρατηγικοί εταίροι και μαζί μπορούμε να καταστήσουμε πιο δυνατή τη φωνή μας και να πετύχουμε ενέργειες και αποφάσεις που θα βοηθήσουν σημαντικά στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, δήλωσε ο Φώτης Φωτίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, διεύρυναν τους στόχους σε θέματα διασποράς ενώνοντας τις δυνάμεις τους για εξυπηρέτηση των κοινών συμφερόντων, ιδιαίτερα σε ισχυρά κέντρα αποφάσεων στο εξωτερικό, όπου και οι 3 χώρες διαθέτουν ισχυρή διασπορά. Αυτές οι συνεργασίες ενισχύουν και δυναμώνουν τις σχέσεις των 3 χωρών και φέρνουν πιο κοντά τους λαούς μας, ειδικά στο εξωτερικό, είπε. Αυτό, πρόσθεσε, κατάφεραν με το πρόγραμμα «Νόστος» σε Αλεξάνδρεια, Λονδίνο και Μελβούρνη, να φέρουν τους νέους, τις οργανώσεις, επιχειρηματίες, γιατρούς, ακαδημαϊκούς της Διασποράς πιο κοντά. Και σήμερα, πρόσθεσε, συζήτησαν δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια από τις σημαντικές δράσεις που αποφάσισαν σήμερα ανέφερε ο κ. Φωτίου, είναι η συνέχιση του προγράμματος Νόστος. «Έτσι το "Νόστος 4" θα διεξαχθεί το καλοκαίρι και το αφιερώνουμε στην νέα γενιά της Διασποράς», είπε. Συναποφάσισαν, πρόσθεσε, ότι ομάδες νέων της διασποράς θα έχουν ένα κοινό ταξίδι στις 3 χώρες, όπου θα ασχοληθούν με διάφορα θέματα στην κάθε χώρα. Αυτό θα γίνει τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Θα ενθαρρύνουν περαιτέρω συνεργασίες στο εξωτερικό και θα αγγίξουν θέματα που θέλουν εκεί που πρέπει, ανέφερε.

Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τους δυο ομολόγους του για την αποδοχή της πρόσκλησης να παραστούν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διασποράς των Κυπρίων Αποδήμων που θα γίνει με φυσική παρουσία στις 3-6 Αυγούστου στην Κύπρο, εφόσον οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.

Υπουργός Μετανάστευσης της Αιγύπτου

Η Ναμπίλα Μακράμ υπενθύμισε την έναρξη του προγράμματος Νόστος το 2018 στην παρουσία των Προέδρων των 3 χωρών στην Αλεξάνδρεια, σημειώνοντας ότι Αίγυπτος, Κύπρος και Ελλάδα αποτελούν τις πρώτες 3 χώρες που υπογράμμισαν την σημασία της Διασποράς. Και γι’ αυτό είχαν θετικές αντιδράσεις σε αυτή την πρωτοβουλία που αφορά τον ρόλο των ανθρώπων και των κοινοτήτων που στηρίζουν και προωθούν τις χώρες τους.

Εξέφρασε ικανοποίηση γιατί μετά από ενάμιση περίπου χρόνο είχε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσει με τους ομολόγους της περισσότερα βήματα που μπορούν να έχουν στο πρόγραμμα Νόστος. Συζητούν τώρα, είπε, πως οι νέοι μπορούν να προωθήσουν τις 3 χώρες και το «Νόστος» και αναφέρθηκε στην απόφαση για την διοργάνωση του ταξιδιού νέων από τις 3 χώρες στις χώρες αυτές για να συζητήσουν για την ιστορία, τον πολιτισμό και να δώσουν τις δικές τους ιδέες για την προώθηση του προγράμματος «Νόστος».

Αυτοί που θα συμμετάσχουν σε αυτό το ταξίδι, πρόσθεσε, θα έχουν την ευθύνη να ετοιμάσουν μια έκθεση με ιδέες για το πώς μπορούν να προωθήσουν τις σχέσεις μεταξύ των τριών χωρών, οι οποίες θα προωθηθούν και στους Προέδρους των τριών χωρών. Ελπίζουμε, είπε η Αιγύπτια Υπουργός, ότι το «Νόστος 5», το οποίο συζητούμε τώρα, με την συμμετοχή νέων με δικές τους ιδέες που οι 3 υπεύθυνοι για την Διασπορά των χωρών, θα τις υλοποιήσουν.

Η Διεθνής Ομοσπονδία για την Μετανάστευση, ανέφερε η κ. Μακράμ, που ήταν στην Αλεξάνδρεια το 2018, είχε πολύ θετική εντύπωση για το πρόγραμμα «Νόστος» και έχει εκφράσει πρόθεση ώστε το «Νόστος» να παρουσιαστεί ως «διεθνής επιτυχία» (international achievement). Οι τρεις υπεύθυνοι για την Διασπορά των χωρών, πρόσθεσε, θα ετοιμάσουν μια επιστολή για το πρόγραμμα προς το Διεθνή Οργανισμό.

Το γεγονός ότι και στις τρεις χώρες, συνέχισε, υπάρχουν αρμόδιοι για θέματα Διασποράς, σημαίνει ότι η ηγεσία αυτών των χωρών πιστεύει στην δύναμη της Διασποράς.  

Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδας, αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού

Από την πλευρά του, ο Κώστας Βλάσσης χαρακτήρισε πολύ παραγωγική την συνάντηση και την συζήτηση που αφορούσε – όπως είπε – την ανάπτυξη πρωτοβουλιών που είχαν προταθεί στο παρελθόν ενώ παρουσιάστηκαν νέες ιδέες και από τους τρεις, για δράσεις που θα ενισχύσουν περισσότερο την στενή τους συνεργασία σε επίπεδο συνεργασίας.

Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση, πρόσθεσε, σε έργα που αφορούν την νεολαία και τον πολιτισμό. Η συνεργασία των τριών χωρών στους τομείς της Διασποράς δεν είναι ούτε αυτόνομη, ούτε μεμονωμένη, πρόσθεσε, αλλά θα πρέπει να εξετάζεται υπό το αδιαίρετο πρίσμα των σχέσεων που αναπτύσσουν τα τελευταία χρόνια οι τρεις χώρες, με σκοπό τη δημιουργία ενός άξονα συνεργασίας, ευημερίας, ασφάλειας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο δικός μας ρόλος είναι να εστιάσουμε στις σχέσεις μεταξύ των λαών μας όπου κι αν αυτοί κατοικούν σε ολόκληρο τον πλανήτη, πρόσθεσε, στην σύσφιξη των σχέσεων, στην ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων της ταυτότητάς τους και στην γενικότερη αλληλεπίδραση. Με τον τρόπο αυτό εμβαθύνουμε ακόμη περισσότερο τις σχέσεις των κρατών μας από κάτω προς τα άνω, πρόσθεσε.

Η επόμενη τριμερής συνάντησης θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο στο Κάιρο, όπου θα υπογράψουν ένα νέο μνημόνιο συνεργασίας για θέματα Διασποράς, το οποίο - όπως ειπώθηκε σήμερα - έχει ήδη τύχει επεξεργασίας. Εκεί θα διοργανωθεί και μια γιορτή για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η προηγούμενη τριμερής είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Δεκέμβριο του 2019.

Ο κ. Φωτίου έδωσε στους δύο ομολόγους του δώρο κυπριακό χαλλούμι επισημαίνοντας ότι έχει κατοχυρωθεί ως ΠΟΠ από την ΕΕ με την ευχή να το κάνουν γνωστό στις χώρες τους. Δώρα έδωσε και ο κ. Βλάσσης στους άλλους δύο.

Ενόψει πενταμερούς στην Γενεύη

Ο Φώτης Φωτίου ευχαρίστησε τις δύο χώρες για την στήριξη στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού και τερματισμού της κατοχής. Παραμονές της άτυπης πενταμερούς συνάντησης, είπε, η στήριξη αυτή είναι καθοριστικής σημασίας, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από την Αίγυπτο. «Εμείς επαναλαμβάνουμε ακόμη μια φορά την σταθερή μας θέση για επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ», σημείωσε.

Ο Έλληνας Υφυπουργός είπε ότι η Ελλάδα θα συμμετάσχει στην πενταμερή με αποκλειστικό σκοπό να εξευρεθεί κοινό έδαφος που θα οδηγήσει σε ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού. «Η λύση θα πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, να είναι με το ευρωπαϊκό δίκαιο και να οδηγήσει σε μια λειτουργική και βιώσιμη ΔΔΟ, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και σύστημα εγγυήσεων».

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε, θέλει να εκφράσει και να επαναλάβει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης «την πλήρη στήριξή μας στην Κυπριακή Δημοκρατία. Οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στην περιοχή και οι προσπάθειες της να δημιουργήσει τετελεσμένα είναι απόλυτα καταδικαστέες και δεν συμβάλλουν στην ασφάλεια και την σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τέσσερις νεκροί από επίθεση με μαχαίρι στις ΗΠΑ-Συνελήφθη 22χρονος
Είχε πάει για σέρβις το Dali πριν την πρόσκρουση στη γέφυρα-Στο φως ηχητικό ντοκουμέντο
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Στραγγάλισε την κόρη του και πλήρωσε άστεγο $2 να κάψει τη σορό της-Ανατριχιαστικό βίντεο μετά τον φόνο
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
Ο Πούτιν δεν σκοπεύει να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ-«Αν δοθούν F-16 στην Ουκρανία, θα καταρρίπτονται»
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα