Η Βουλή ψήφισε νόμο για αναγνώριση του καθεστώτος του μισθωτού σε εργαζόμενους με αγορά υπηρεσιών

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία νόμο για αναγνώριση του καθεστώτος του μισθωτού, σε εργαζόμενους που εργάζονται με το σύστημα της αγοράς των υπηρεσιών. Υπέρ ψήφισαν 28 Βουλευτές, 17 εναντίον ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Η σχετική πρόταση νόμου που τροποποιεί τον περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμο, κατατέθηκε από τους Γιώργο Λιλλήκα εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών, Κωστή Ευσταθίου εκ μέρους της ΕΔΕΚ, Γιώργο Περδίκη εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών και Μιχάλη Γιωργάλλα εκ μέρους της Αλληλεγγύης.

Με βάση το νόμο, στην έννοια του όρου «μισθωτός» για σκοπούς κοινωνικής ασφάλισης, θα περιλαμβάνεται και η απασχόληση δυνάμει σύμβασης αγοράς ή παροχής υπηρεσιών ή οποιασδήποτε άλλης σχετικής σύμβασης, ανεξαρτήτως  του χαρακτηρισμού  που  αποδίδεται  σε τέτοια  σύμβαση,  εφόσον αυτή χαρακτηρίζεται από σχέση εργοδότη-εργοδοτουμένου, προκειμένου οι εργαζόμενοι να έχουν όλα τα δικαιώματα και ωφελήματα, μεταξύ των οποίων και την πληρωμή των κοινωνικών τους ασφαλίσεων ως μισθωτών και όχι ως αυτοεργοδοτουμένων.

Ο εκ των εισηγητών Βουλευτής Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχουν στη δημόσια υπηρεσία 5-6 κατηγορίες εργαζομένων με αγορά υπηρεσιών για εργαζόμενους που εργάζονται με καθαρή σχέση εργοδότη – εργοδοτούμενου και ενώ κάνουν την ίδια δουλειά με τους συναδέλφους τους στερούνται δικαιωμάτων όπως το ανεργιακό. Έκανε λόγο για αποκατάσταση μιας αδικίας, αφού όπως είπε, η Κυβέρνηση με τα κριτήρια που έχει θέσεις το Υπουργείο Εργασίας σε άλλους αναγνωρίζει και σε άλλους να μην αναγνωρίζει το υπαλληλικό καθεστώς. Εξέφρασε την ελπίδα να είναι ένα βήμα ώστε να καλύπτονται οι μόνιμες ανάγκες από μόνιμο προσωπικό.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Ευσταθίου ανέφερε ότι το φαινόμενο και η προσπάθεια που γίνεται για να μην εφαρμόζεται ο νόμος δεν είναι μόνο στη δημόσια υπηρεσία αλλά και στην ιδιωτική απασχόληση που εργοδοτούμενοι αναγκάζονται να εμφανίζονται ως παροχείς υπηρεσιών για να μην χάσουν τη δουλειά τους.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι τα πολλαπλά εργασιακά καθεστώτα στο δημόσιο παράγουν πολλές αδικίες και πλήττουν την ισοτιμία μεταξύ εργαζόμενων, ενώ δημιουργεί και χαμηλή παραγωγικότητα. Η προσπάθεια είπε είναι να βελτιωθεί η εργασιακή κατάσταση των ανθρώπων που είναι με συμβόλαιο σε κρίσιμες θέσεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης  εξέφρασε τη συμφωνία του, αναφέροντας ότι αίρεται μια αδικία που υπάρχει σε μεγάλο αριθμό εργαζομένων και στηρίζουν την πρόταση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής έκανε λόγο για έξαρση του φαινομένου απόκρυψης της σχέσης εργοδότη και εργοδοτούμενου με διάφορες μεθόδους όπως η μίσθωση υπηρεσιών. Αυτό, ανέφερε, αποτελεί ηθικά μεμπτή πρακτική που αποστερεί δικαιώματα στους εργοδοτούμενους και απορυθμίζει την αγορά εργασίας. Πρόσθεσε ότι παρά τις αποφάσεις των δικαστηρίων και τις συστάσεις διεθνών οργανισμών αυτά τα ζητήματα παραμένουν άλυτα. Είπε επίσης ότι τέτοια φαινόμενα παρουσιάζονται στα κρατικά ινστιτούτα επιμόρφωσης, καθηγητές στα αθλητικά και μουσικά γυμνάσια και λύκεια, σε δήμους, κοινοτικά συμβούλια και ιδιωτικό τομέα.

Επεσήμανε ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμα ξεκινήσει κοινωνικό διάλογο για το θέμα, παρά τις εκκλήσεις. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου παρόλο που δεν επιλύει ολοκληρωτικά το πρόβλημα και θα προσπαθήσει με την επόμενη Κοινοβουλευτική περίοδο να προωθήσει πρόταση νόμου του κόμματος που θα δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα.

Ο Βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων Γιώργος Προκοπίου είπε ότι στηρίζουν την πρόταση γιατί μπορεί να αρθεί μια αδικία εις βάρος αυτής της κατηγορίας των εργοδοτουμένων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας έκανε λόγο για άκρως σημαντική πρόταση νόμου γιατί η σημαντικότερη κατάκτηση του λαού μας, όπως είπε, είναι οι κοινωνικές ασφαλίσεις. Πρόσθεσε ότι ο τρόπος που λειτουργεί το ίδιο το κράτος είναι ανεπίτρεπτος και παραβιάζει τη νομοθεσία και στη συνέχεια ακολουθούν οι ιδιώτες.

Και ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης είπε ότι στηρίζει την πρόταση και έκανε έκκληση να μην γίνει αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να την δεχτεί και να την εφαρμόσει και να μην δείξει την κοινωνική της αναλγησία η Κυβέρνηση.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε ότι ενώ κατανοεί το πολύ δικαιολογημένο και ορθό των προθέσεων των εισηγητών, εξέφρασε ανησυχία ότι με την κατάργηση της δυνατότητας αγοράς υπηρεσιών θα οδηγηθούν σε ανεργία χιλιάδες που εργάζονται με αυτό το καθεστώς και στο μέλλον ίσως κάποιοι δεν επιλέξουν να εργοδοτούν περισσότερο κόσμο με αυτό τον τρόπο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, ανέφερε ότι αυτά τα θέματα θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινωνικού διαλόγου, άρα δεν είναι μέσω της Βουλής που θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα αλλά μέσω κοινωνικού διαλόγου. Πρόσθεσε ότι όσοι πιστεύουν ότι υπάρχει σχέση εργοδότη και εργοδοτούμενου έχουν το δικαίωμα μέσω δικαστικής οδού να κερδίσουν και να γίνουν κανονικοί μισθωτοί.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πάυλος Μυλωνάς είπε ότι είναι συγκινητική η ευαισθησία για τους προνομιούχους και εκνευριστική για τους μη προνομιούχους.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης ανέφερε ότι πολύ σωστά θέλει το συνδικαλιστικό κίνημα να ρυθμίζονται τέτοια θέματα μέσα από τον κοινωνικό διάλογο, αλλά αυτό δεν έτυχε σεβασμού από την Κυβέρνηση. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ ποτέ δεν εγκάλεσε την Κυβέρνηση για επίλυση του προβλήματος αυτό ακόμα και όταν έχουμε αποφάσεις δικαστηρίων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι γνωρίζουν οι πολίτες τι παρέδωσε στην κοινωνία το ΑΚΕΛ και τι ο ΔΗΣΥ μέσα από τα συντρίμμια που παρέλαβε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

BINTEO: Πήγε για κούρεμα και τον πήρε ο ύπνος-Η απόφαση του κουρέα που έγινε viral
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»