Ενημερώθηκαν ενόψει Γενεύης τα κόμματα-Εποικοδομητικό κλίμα στο Εθνικό Συμβούλιο

Στην τελευταία ενημέρωση για την προετοιμασία, τόσο του ιδίου όσο και της διαπραγματευτικής ομάδας, ενόψει της άτυπης πενταμερούς της Γενεύης, την ερχόμενη εβδομάδα, προχώρησε προς τους πολιτικούς αρχηγούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβουλίου που συνεδρίασε σήμερα το πρωί. 

Η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που ξεκίνησε στις εννέα το πρωί είχε διάρκεια σχεδόν τριών ωρών. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας ο Νίκος Αναστασιάδης, ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για τις επαφές που είχε τις τελευταίες ημέρες καθώς και για τα αποτελέσματα των συναντήσεων του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχηγοί των κομμάτων θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη, πλην του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου, το κόμμα του οποίου τάχθηκε κατά της συμμετοχής του Προέδρου στην πενταμερή.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παναγιώτη Σεντώνα, στη σύσκεψη παρευρέθηκαν και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Υγείας, καθώς και ο Διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε,  για το πρόγραμμα και τη δομή της άτυπης διάσκεψης, όπως αυτά έχουν καθοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη και ανέλυσε περαιτέρω τους στόχους, αλλά και τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η δική μας πλευρά κατά την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χρστοδουλίδης, σημείωσε πως η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα. «Σημειώνω το καλό κλίμα και εκφράζω την ελπίδα αυτό το κλίμα να συνεχισθεί και στη Γενεύη. Έχω την πεποίθηση ότι ένα θετικό αποτέλεσμα θα είναι θετικό για όλους και ένα αρνητικό αποτέλεσμα θα είναι αρνητικό και για την πατρίδα μας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. 

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, το Κυπριακό, μετατράπηκε σε πεδίο προεκλογικών αντιπαραθέσεων με το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ να ασκούν κριτική στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς του Προέδρο. Στην κριτική της αντιπολίτευσης απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος κατηγόρησε ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ ότι συνεχίζουν τη συντονισμένη μικροκομματική τους δράση για εξυπηρέτηση των προεκλογικών τους σκοπιμοτήτων και ζητούν τη δημόσια διαπραγμάτευση του Κυπριακού, τέσσερις μέρες προτού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβεί στη Γενεύη για να συμμετάσχει σε μία από τις πλέον κρίσιμες συνόδους για το εθνικό μας ζήτημα.

Οι ανησυχίες της ΕΔΕΚ για τους σοβαρούς κινδύνους και τις παγίδες που κρύβει η άτυπη πενταμερής διάσκεψη επιβεβαιώθηκαν από τη σημερινή ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος.

Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι ανησυχίες της ΕΔΕΚ γίνονται πιο έντονες αν ληφθεί υπόψη η προκλητική στάση της Τουρκίας αλλά και ο ύποπτος ρόλος που διαδραματίζει ο Βρετανικός παράγοντας.  

«Η παρουσία μας στη Γενεύη, παρά τις διαφωνίες μας, αποσκοπεί στο να αποτρέψουμε και να προστατεύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο να προχωρήσει ενδεχομένως σε πρόσθετες υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, όπως κάποιες ηγεσίες κομμάτων τον συμβουλεύουν. Γιατί αυτό θα προσφέρει στην Τουρκία πρόσθετα πολιτικά οφέλη», είπε ο κ. Σιζόπουλος.

Στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, εκτός από το ζήτημα της πανδημίας και των τραγικών επιδημιολογικών δεδομένων, συζητήσαμε και το θέμα της πενταμερούς και την αναχώρηση την προσεχή Δευτέρα της κυπριακής αντιπροσωπείας, είπε η κ. Θεοχάρους. «Ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο για την προετοιμασία που έχει γίνει σε νομικό επίπεδο και την πολιτική γραμμή που θα ακολουθήσει, η οποία βεβαίως δεν μπορεί να ανακοινωθεί, αλλά ούτε οι παρατηρήσεις που κάναμε για αυτή», πρόσθεσε.

«Εκείνο που μπορώ να πω είναι ότι η δική μας εκτίμηση είναι πως πάμε στην διάσκεψη χωρίς να βάλουμε κανένα όρο. Πάμε ως διοίκηση του νότου και όχι ως Κυπριακή Δημοκρατία. Και εφόσον δεν έχουμε βάλει κάποιους όρους, τουλάχιστον ως επί της επιτηδευμένης ουδετερότητας του Γενικού Γραμματέα, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει την εξ αδιαιρέτου και εξίσου κατανομή ευθυνών σε ένα ενδεχόμενο ναυάγιο. Νομίζω όμως και αυτό είναι μια ουσιαστική εκτίμηση είναι πως η Τουρκία δεν θα αφήσει να οδηγηθούμε σε ναυάγιο γιατί επίκειται η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου, όπου αναμένει πως θα κερδίσει την αναβάθμιση της τελωνειακής της ένωσης με την Ε.Ε. Για αυτό το λόγο θα προσπαθήσει με τον Γενικό Γραμματέα και τους Βρετανούς να οδηγήσουν την όλη υπόθεση σε περαιτέρω συνομιλίες. Εύχομαι σε αυτές τις συνομιλίες να πάμε χωρίς να έχουμε απώλειες από ενδεχόμενες προτάσεις που θα γίνουν από ε/κ πλευράς προς τον σκοπό της αποφυγής του ναυαγίου. Και το λέω έχοντας υπόψη μου πως έχουν κατατεθεί θέσεις για γεφυρωτικές κινήσεις από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε η κ. Θεοχάρους. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας