Η επιχείρηση ενότητα, τα σενάρια και η πρώτη επιτυχία των Τούρκων ενόψει Γενεύης

Στις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό που θα φέρει η ερχόμενη εβδομάδα, επικεντρώνεται η πολιτική ηγεσία, αφού τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τους στενούς του συνεργάτες, τη διαπραγματευτική ομάδα και τους πολιτικούς αρχηγούς, πλην του προέδρου του ΕΛΑΜ Χρίστου Χρίστου, θα ταξιδέψει για τη Γενεύη για να συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, σήμερα για τις εννέα το πρωί, αφενός για να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις και την προετοιμασία της πλευράς μας για τη συμμετοχή της στην πενταμερή και αφετέρου για να τονίσει πως αυτό που προέχει στην παρούσα φάση, είναι η ενότητα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, μπροστά στις κρίσιμες εξελίξεις που επίκεινται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ελπίδα ΟΗΕ τα μέρη να προσέλθουν με δημιουργικότητα στην άτυπη πενταμερή

Επιχείρηση ενότητα
Το γεγονός ότι τα κόμματα βρίσκονται σε προεκλογικό αναβρασμό ενόψει και των βουλευτικών εκλογών σε ένα μήνα, καθιστά την «επιχείρηση ενότητα», ιδιαίτερα δύσκολη, αφού τις τελευταίες ημέρες χύθηκε αρκετό μελάνι για κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευση.

Γεγονός που επικρίθηκε έντονα και δια στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος κατηγόρησε ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ ότι συνεχίζουν τη συντονισμένη μικροκομματική τους δράση για εξυπηρέτηση των προεκλογικών τους σκοπιμοτήτων και ζητούν τη δημόσια διαπραγμάτευση του Κυπριακού, τέσσερις μέρες προτού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβεί στη Γενεύη για να συμμετάσχει σε μία από τις πλέον κρίσιμες συνόδους για το εθνικό μας ζήτημα.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα στείλει το μήνυμα στους αρχηγούς πως θα πράξει ότι είναι δυνατό για να δημιουργηθούν εκείνα τα δεδομένα που θα επιτρέπουν να επικρατήσει αισιοδοξία ενόψει της συνέχειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:  Σμπαράλια το εσωτερικό λίγο πριν τη Γενεύη-Απασφάλισε κατά Άντρου και Νικόλα η Κυβέρνηση

Προετοιμασία για όλα τα σενάρια
Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της δικής μας πλευράς ενόψει των εξελίξεων, αυτή πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες και θα συνεχισθεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα. Στόχος του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι να έχει μπροστά του εναλλακτικές επιλογές, για κάθε σενάριο που πιθανόν να βρεθεί ενώπιον του, αναλόγως και τον τοποθετήσεων του Μελβούτ Τσαβούσογλου και του Ερσίν Τατάρ.

Στο Προεδρικό δεν αποκλείουν σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδίπλωση των τουρκικών θέσεων στο τραπέζι των συνομιλιών. Οι αδιάλλακτες και ακραίες θέσεις που δημόσια εκφράζουν Τουρκία και κατοχικό καθεστώς, εξάλλου, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές, αφού εκφεύγουν από το πλαίσιο που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κατά καιρούς έθεσε. Συνεπώς το σενάριο αναδίπλωσης και προσπάθειας αιφνιδιασμού που θα φέρει προ τετελεσμένων τον Νίκο Αναστασιάδη, δεν αποκλείεται.

Εξάλλου, βασική επιδίωξη του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι άλλη από τη δημιουργία εκείνων των δεδομένων που θα επιτρέψουν την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, το συντομότερο. Κάθε άλλη επιλογή, στην παρούσα φάση, πολύ δύσκολα και σε με πολύ ειδικές προϋποθέσεις, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νιώθει... Σουλτάνος ο Τατάρ-«Έχουμε την Τουρκία πίσω μας, θα πάμε στη Γενεύη ήσυχοι»

Προβληματισμός για Ε.Ε.
Πάντως, η απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες να μην απευθύνει τελικά επίσημη πρόσκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή, προκάλεσε προβληματισμό σε Λευκωσία, Αθήνα και Βρυξέλλες, αφού κατέδειξε πως τελικά επικράτησε η τουρκική απαίτηση.

Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν την Μεγάλη Βρετανία, στο παρασκήνιο να εργάστηκε προς την κατεύθυνση μη πρόσκλησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζοντας το αίτημα της Άγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος, γεγονός που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην τελική απόφαση του Αντόνιο Γκουτέρες.

Πάντως χθες ο εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικής πολιτικής Πήτερ Στάνο επιχείρησε να υποβαθμίσει το όλο ζήτημα. Αφού ανέφερε πως η Ε.Ε. δεν έχει προσκληθεί, υπέδειξε πως η Κομισιόν καλωσορίζει τις επικείμενες συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και επανέλαβε πως οι 2 παραμένουν πλήρως δεσμευμένοι για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με πληροφορίες των τελευταίων ημερών, στη Γενεύη για λογαριασμό της Ε.Ε. θα βρίσκεται η Ανγκελίνα Έϊλχορστ, διευθύντρια τομέα Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων, Τουρκίας και  Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης. Η κ. Εϊλχορστ δεν θα παρευρεθεί σε καμία από τις διαδικασίες της συνάντησης, συμπεριλαμβανομένων της δεξίωσης και του δείπνου, ωστόσο θα μπορεί να συμμετάσχει σε διμερείς συναντήσεις. Σημειώνεται ότι ο ρόλος της εκπροσώπου της Ε.Ε. στη Γενεύη συζητήθηκε και ξεκαθαρίστηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την περασμένη εβδομάδα ο Αντόνιο Γκουτέρες με τον Ζοζέπ Μπορέλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αλαλούμ με την παρουσία της ΕΕ στη Γενεύη-«Δεν λάβαμε ακόμα πρόσκληση»

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία