Αλαλούμ με την παρουσία της ΕΕ στη Γενεύη-«Δεν λάβαμε ακόμα πρόσκληση»

Ο αρμόδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πήτερ Στάνο, απαντώντας σε ερώτημα του ΚΥΠΕ κατά την καθημερινή ενημέρωση των συντακτών στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει μέχρι σήμερα πρόσκληση για συμμετοχή στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, που συγκαλούν τα ΗΕ για το Κυπριακό στη Γενεύη την επόμενη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι η πρόσκληση, που όπως εξήγησε απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας, δεν έχει έρθει για την ΕΕ σε αυτό το στάδιο. Υπενθύμισε ότι η ΕΕ καλωσορίζει τη διάσκεψη, ευελπιστεί σε βιώσιμη λύση με βάση, όπως ανέφερε, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και επανέλαβε την ετοιμότητα της Ένωσης να υποστηρίξει τη διαδικασία επίλυσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ελπίδα ΟΗΕ τα μέρη να προσέλθουν με δημιουργικότητα στην άτυπη πενταμερή

Συγκεκριμένα, ο Πήτερ Στάνο δήλωσε ότι, "τονίσαμε αρκετές φορές και νομίζω ότι η τελευταία φορά που διατυπώθηκε με σαφήνεια ήταν όταν ο Ύπατος Εκπρόσωπος Μπόρελ ήταν στη Λευκωσία τον περασμένο μήνα, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση καλωσορίζει τις επικείμενες συνομιλίες σχετικά με το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και εμείς ως ΕΕ, παραμένουμε πλήρως δεσμευμένοι για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

Τώρα, σημείωσε, "προσβλέπουμε στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένου του διορισμού εκπροσώπου στις αποστολές καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ". Οπως τόνισε, "η θέση αυτή είναι πάγια, και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Μπορώ μόνο να προσθέσω ότι, μια ολοκληρωμένη διευθέτηση, που σημαίνει συμφωνία και από τις δύο πλευρές, θα είναι επωφελής για την Κύπρο και για την ΕΕ και για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Όσον αφορά το τεχνικό ζήτημα της πρόσκλησης σε αυτό το στάδιο, δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε λάβει πρόσκληση σε αυτό το στάδιο".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νιώθει... Σουλτάνος ο Τατάρ-«Έχουμε την Τουρκία πίσω μας, θα πάμε στη Γενεύη ήσυχοι»

Υπενθυμίζεται ότι χθες με βάση επίσημη ενημέρωσε από τα Ηνωμένα Έθνη, σημειωνόταν πως δεν προβλέπεται παρουσία εκπροσώπου της Ε.Ε. σε καμία από τις διαδικασίες της συνάντησης, συμπεριλαμβανομένων της δεξίωσης και του δείπνου. Παρομοίως, δεν αναμένεται ανάλογο με την ΕΕ ρόλο να έχουν στη Γενεύη μόνιμα μέλη του Σ.Α., κάτι που είχε συμβεί στο απώτερο παρελθόν, ωστόσο θα μπορεί να συμμετάσχει σε διμερείς συναντήσης. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, η Angelina Eichhorst, διευθύντρια τομέα Δυτικής Ευρώπης, Δυτικών Βαλκανίων, Τουρκίας και  Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), θα βρίσκεται εκ μέρους της Ε.Ε. στη Γενεύη.

Η κ. Eichhorst δεν θα είναι μέρος της άτυπης διάσκεψης, ούτε θα συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία της, συμπεριλαμβανομένων της εναρκτήριας δεξίωσης και του δείπνου της δεύτερης μέρας. Το θέμα της παρουσίας εκπροσώπου της Ε.Ε. στη Γενεύη συζήτησαν την Κυριακή σε τηλεφωνική τους επικοινωνία οι κ. Γκουτέρες και Μπορέλ.

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»