«Συγκλίσεις και Πλαίσιο Γκουτέρες η μόνη ρεαλιστική επιλογή για θετικές εξελίξεις»

Η επανένωση σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή ορίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και ο τερματισμός επεμβάσεων τρίτων στην πατρίδα μας είναι η μόνη επιλογή για ένα ειρηνικό μέλλον, αναφέρουν σε κοινή τους διακήρυξη πέραν των 110 οργανώσεων.

Στη διακήρυξη που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο διαδικτυακής δημοσιογραφικής διάσκεψης για την κινητοποίηση 24ης του Απρίλη αναφέρεται πως οι συγκλίσεις που είχαν επιτευχθεί μέχρι και το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντανά και το πλαίσιο των έξι σημείων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ συνιστούν τη μόνη ρεαλιστική επιλογή για θετικές άμεσες εξελίξεις.

Απαραίτητα στοιχεία για την επίτευξη συμφωνίας είναι τόσο το δικαίωμα  των Τ/κ για αποτελεσματική συμμετοχή σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων, όσο και η υιοθέτηση μιας νέας αμοιβαία αποδεκτής ρύθμισης για διευθέτηση του ζητήματος της ασφάλειας, όπως αυτή προτείνεται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, προστίθεται.

Οι οργανώσεις απαιτούν επίσης το άμεσο άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης, "όπως ορίζει και το τελευταίο ψήφισμα του ΣΑ του ΟΗΕ, εφαρμόζοντας όλους τους αναγκαίους υγειονομικούς ελέγχους στα σημεία διέλευσης, εφαρμόζοντας ρυθμίσεις όπως και σε άλλα μέρη του νησιού, δίνοντας τη δυνατότητα στη Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία να ενισχύσει τη συνεργασία της".

"Με πνεύμα αλληλεγγύης, πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία σε όλους τους τομείς για την καταπολέμηση της πανδημίας στους δύσκολους μήνες που ακολουθούν, ενισχύοντας το εμπόριο και την εργασία σε όλη την επικράτεια της ντε φακτο διαιρεμένης μας χώρας και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μέσω του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αρνητική οικονομική επιβάρυνση που προκύπτει από τις επικρατούσες έκτακτες συνθήκες", επισημαίνεται.

Σημειώνεται ακόμη πως "απαραίτητο για να δοθεί ο απαιτούμενος χώρος και χρόνος στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συνολικής λύσης είναι ένα άμεσο μορατόριουμ σε οποιεσδήποτε ενέργειες στη Ανατολική Μεσόγειο δυναμιτίζουν το κλίμα . Ταυτόχρονα οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων θα πρέπει να επαναξιολογηθούν στη βάση των πιο πρόσφατων αντιλήψεων σε συνάρτηση τόσο με τις επιπτώσεις όσο και την επικινδυνότητα των σχετικών δραστηριοτήτων".

Οι οργανώσεις καλούν τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να λάβει πρακτικά μέτρα για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Αμμόχωστο, περιλαμβανομένης της πρότασης για μια δικοινοτική τεχνική επιτροπή εμπειρογνωμόνων και εκπροσώπων για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου με σκοπό να δοθεί η δυνατότητα για επιστροφή των πριν 1974 κατοίκων της πόλης υπό την προσωρινή διοίκηση του ΟΗΕ.

"Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι επιβεβαιώνουμε  τη δέσμευσή μας και την υποστήριξή μας στις επιτευχθείσες συγκλίσεις που παρέχουν το πλαίσιο για μια συνολική διευθέτηση αποδεκτή στις δύο κοινότητες. Υπογραμμίζεται  το γεγονός ότι και οι δύο κοινότητες έχουν επανειλημμένα συμφωνήσει  σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία και αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Αυτές οι συγκλίσεις αντιπροσωπεύουν το πιο πολύτιμο πλεονέκτημα στο δρόμο μιας ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού", προστίθεται.

"Εμείς, οργανώσεις, κινήματα και απλοί άνθρωποι  που εκπροσωπούμε την κοινωνία των πολιτών, παραμένουμε δεσμευμένοι να εργαστούμε για μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, για μια χώρα ελεύθερη από τις επιβουλές τρίτων και ένα ειρηνικό μέλλον για τις επόμενες γενιές", αναφέρεται.

"Μια επανενωμένη και ειρηνική Κύπρος μπορεί να συμβάλει στην ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ώστε και οι τρεις αυτές χώρες να αποτελέσουν ένα  πυλώνα συνεργασίας και γέφυρα ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή. Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι μοιραζόμαστε αυτό το κοινό όραμα και ενωμένοι απαιτούμε  σεβασμό στη κοινή μας βούληση για επανένωση", σημειώνεται.

Η διάσκεψη ήταν δικοινοτική, και διεξήχθη με παρεμβάσεις Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων καθώς και παρέμβαση από την Αθήνα σε σχέση με τις εκδηλώσεις που οργανώνονται στην Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Αυστραλία και σε πολλές άλλες χώρες. Παρέμβαση έγινε και από τον Τάκη Χατζηδημητρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια