Διαβεβαιώσεις από Βοηθό Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στήριξη στο μεταναστευτικό

Την προθυμία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να προσφέρει περαιτέρω στήριξη και βοήθεια στην Κύπρο στο θέμα των μεταναστευτικών ροών, εξέφρασε η  Βοηθός Ύπατη Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε θέματα Προστασίας Gillian Triggs στον Υπουργό Εσωτερικών Νίκο Νουρή κατά τη διάρκεια συνάντησής τους την Τετάρτη.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Νουρής ενημέρωσε την κ. Triggs, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία σε ό,τι αφορά στη διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών ροών, με το εθνικό σύστημα του ασύλου και τις διαδικασίες υποδοχής να δέχονται, όπως τόνισε, μεγάλη πίεση. Υπογράμμισε δε ότι οι μεγαλύτερες εισροές των μεταναστών διέρχονται παράτυπα δια μέσου της πράσινης γραμμής, οι οποίοι προωθούνται μέσω των κατεχομένων εδαφών μας, από την Τουρκία.

Από πλευράς της η κ. Triggs εξέφρασε την ικανοποίηση της για τις εμφανείς προσπάθειες που καταβάλλονται από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βελτίωση των συνθηκών διαμονής των μεταναστών στα Κέντρα Υποδοχής, μεταφέροντας παράλληλα την προθυμία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για περαιτέρω στήριξη και βοήθεια.

Λαμβάνοντας υπόψη την κοινή διαπίστωση της παραπληροφόρησης των μεταναστών από κυκλώματα διακινητών, οι οποίοι παρουσιάζουν την Κύπρο ως χώρα η οποία προσφέρει τη δυνατότητα να μεταβούν σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης μηχανισμού ενημέρωσης τους πριν από την αναχώρηση τους από τις χώρες προέλευσης/ καταγωγής τους, αναφέρει η ανακοίνωση.

Συζητήθηκε επίσης το κρίσιμο θέμα των επιστροφών και η αναγκαιότητα σύναψης συμφωνιών επιστροφής μεταξύ της ίδιας της ΕΕ και τρίτων χωρών, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό
Απαντά στην καταχώρηση της αγωγής από τον Αναστασιάδη ο Δρουσιώτης-«Κίνηση πανικού και εκφοβισμού»
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον