Σμπαράλια το εσωτερικό λίγο πριν τη Γενεύη-Απασφάλισε κατά Άντρου και Νικόλα η Κυβέρνηση

Κατηγορίες για συντονισμένη μικροκομματική δράση για εξυπηρέτηση των προεκλογικών σκοπιμοτήτων του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ, εξαπέλυσε εκ νέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, απαντώντας στις δηλώσεις του Άντρου Κυπριανού και του Νικόλα Παπαδόπουλου νωρίτερα σήμερα με τις οποίες άσκησαν κριτική στην τακτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενόψει της κρίσιμης πενταμερούς στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα. 

Συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον Άντρο Κυπριανού, πως «προκαταλαμβάνοντας τα αποτελέσματα της άτυπης συνόδου στη Γενεύη, συνεχίζει να επιρρίπτει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ευθύνες για ενδεχόμενη αποτυχία στην επικείμενη σύνοδο και να τον κατηγορεί για διχοτόμηση της Κύπρου».

Την ίδια στιγμή σημειώνει ότι με περίεργα ταυτόσημη φρασεολογία, και παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις του με το ΑΚΕΛ, «ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Νικόλας Παπαδόπουλος θεωρεί και εκείνος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι υπεύθυνος για τη διχοτόμηση της Κύπρου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επαναβεβαίωσαν το πλαίσιο που θα κινηθούν στη Γενεύη Αναστασιάδης-Μητσοτάκης

Το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, όπως τονίζει, «συνεχίζουν τη συντονισμένη μικροκομματική τους δράση για εξυπηρέτηση των προεκλογικών τους σκοπιμοτήτων και ζητούν τη δημόσια διαπραγμάτευση του Κυπριακού μεταξύ μας, ακόμα και 48 ώρες προτού συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο και τέσσερεις μέρες προτού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβεί στη Γενεύη, για να συμμετάσχει σε μία από τις πλέον κρίσιμες συνόδους για το εθνικό μας ζήτημα».

Καταλήγοντας ο κ. Κούσιος δηλώνει ότι η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μία και θα δοθεί εκεί και όπου πρέπει «Στη Γενεύη, όπου προετοιμάζεται για να πετύχει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας. Οι μικροκομματικές πολιτικές του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ θα τύχουν της κατάλληλης απάντησης από τον λαό μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος: Προσπάθεια μας δεν είναι να σφετεριστούμε τα δικαιώματα οποιουδήποτε

«Την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας»

Το ΔΗΣΥ, μέσα από ανακοίνωσή του αναρωτιέται εάν οι κατηγορίες για εξυπηρέτηση της κομματικής ατζέντας αυτή την στιγμή είναι υπεύθυνη πολιτική στάση, τονίζοντας ότι την Δευτέρα ανοίγει το παράθυρο της ελπίδας για το εθνικό μας θέμα. 

Συγκεκριμένα το κόμμα της Κυβέρνησης μέσα από ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ επιχειρούν την ύστατη ώρα προ της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη για το εθνικό μας θέμα, «να αποδείξουν πως ήδη θεωρούν ότι αυτή η διάσκεψη θα είναι αποτυχημένη και μοναδικός υπαίτιος γι’ αυτό θα είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Οι κατηγορίες για εξυπηρέτηση της κομματικής ατζέντας αυτή την ώρα, είναι υπεύθυνη πολιτική στάση;».

Συνεχίζει τονίζοντας ότι «αν ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ δεν καταλαβαίνουν ότι την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας για το εθνικό μας θέμα και πρέπει ενωμένοι να παλέψουμε για να το κρατήσουμε ανοιχτό, να τους το πούμε εμείς μήπως και για το καλό του τόπου το κατανοήσουν».

«Σουρεαλιστική εξέλιξη»
Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Νικόλας Παπαδόπουλος έκανε λόγο για «σουρεαλιστική εξέλιξη» σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού.«Μετά που έχασαν το πλαίσιο Γκουτέρες και το έψαχναν για δύο χρόνια τώρα μας λένε ότι υπάρχει ηχογραφημένη συνομιλία με τον κ. Τσαβούσογλου, η οποία αποδεικνύει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν μίλησε για δύο κράτη», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι «το γεγονός και μόνο ότι Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναγκάζεται να επικαλεστεί ηχογραφημένη συνομιλία για να πείσει ότι δεν έχει συνομιλήσει για δύο κράτη από μόνο του λέει πολλά».

Λέγοντας πως «όμως το πρόβλημα αξιοπιστίας του Νίκου Αναστασιάδη παραμένει», ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «άμεσα να δώσει στη δημοσιότητα αυτή την ηχογράφηση για να δείξουμε στη διεθνή κοινότητα πλέον ότι όλες οι πληροφορίες που καταδεικνύουν ότι ο ίδιος είναι διατεθειμένος να συζητήσει πάνω σε μία άλλη βάση, δηλαδή στη βάση των δύο κρατών ή της συνομοσπονδίας των δύο κρατών, ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

«Όσον δεν το πράττει το κενό αξιοπιστίας θα παραμένει και δυστυχώς όλοι όσοι επιθυμούν την αλλαγή βάσης λύσης του Κυπριακού θα συνεχίσουν πάνω σε αυτή την πορεία», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μενού της άτυπης πενταμερούς-Διάσκεψη υπό κλοιό πανδημίας

«Η διχοτόμηση είναι θέμα χρόνου»
Στο ίδιο μοτίβο και ο Άντρος Κυπριανού εκτίμησε πως εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίσει να διαχειρίζεται το Κυπριακό με τον τρόπο που το διαχειρίζεται η διχοτόμηση είναι θέμα χρόνου να γίνει πράξη. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στην Πάφο στο πλαίσιο περιοδείας του ανέφερε πως έχει παρακολουθήσει με δυσφορία τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για το Κυπριακό και τις καταγγελίες που έχει εκτοξεύσει για ακόμη μια φορά ενάντια στο ΑΚΕΛ. 

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού ο κ. Αναστασιάδης, «είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να διαχειριστεί και την υπόλοιπη Κύπρο. Με όλο το σεβασμό να πω ότι αν συνεχίσει να διαχειρίζεται το Κυπριακό με τον τρόπο που το διαχειρίζεται, η διχοτόμηση είναι θέμα χρόνου να γίνει πράξη και θα πρέπει να περιμένουμε στην συνέχεια, ότι η Τουρκία θα αρχίσει από την επόμενη ημέρα να σκέφτεται πως θα καταφέρει να ελέγξει και την υπόλοιπη Κύπρο». Είπε μάλιστα πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία για τούτο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα παιχνίδια των Τούρκων και το ενεργό ηφαίστειο στο εσωτερικό πριν τη Γενεύη

Εμείς, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, είπαμε θέσεις ξεκάθαρες οι οποίες δεν μπορούν να διαστρεβλώνονται από κανέναν. Είπαμε, όπως ανέφερε, στον κ. Αναστασιάδη ότι «σωστά λέει αυτά τα οποία λέει αλλά δεν είναι αρκετά, πρώτα και κύρια γιατί δεν γίνεται πιστευτός έχει απωλέσει την αξιοπιστία του διεθνώς και κατά δεύτερο γιατί, δεν συνειδητοποιεί ότι έχουν παρέλθει τριάμισι χρόνια που έχουν προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε ότι αφορά την λύση στο Κυπριακό”. 

Πρόσθεσε ακόμη πως πρότειναν στον ΠτΔ  δίχως να υποχωρήσει στα ζητήματα αρχών, δίχως να δώσει οτιδήποτε από την αρχή,  να πει ότι βλέποντας τα όλα ως ένα συνολικό πακέτο ότι θα μπορούσε να συζητήσει κάποια ζητήματα και σε ότι αφορά  την διαδικασία των διαπραγματεύσεων αλλά και σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι και η Τουρκία θα είναι έτοιμη να συζητήσει στα υπόλοιπα ζητήματα». «Εμείς εκείνο το οποίο λέμε στον κ. Αναστασιάδη είναι ότι πρέπει  να καθορίσει προτεραιότητες», συμπλήρωσε.

Εμείς, ανέφερε, «θεωρούμε ότι ο πρώτος στόχος να είναι στην Γενεύη να καταφέρουμε να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», σημειώνοντας πως αν αυτός ο στόχος δεν είναι εφικτός, τότε ο δεύτερος στόχος θα πρέπει να είναι «ακέραια η ευθύνη για το τυχόν ναυάγιο να βαρύνει αποκλειστικά την τουρκική πλευρά, να μην φορτωθούμε και εμείς ευθύνες για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τα νέα τετελεσμένα τα οποία θα επιχειρήσει η Τουρκία μετά από την διάσκεψη στην Γενεύη». 

Εκτίμησε επίσης πως  δεν πρέπει να έχουμε αμφιβολία ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να προβεί σε γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μας, θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε τετελεσμένα στο Βαρώσι. Αυτοί, συνέχισε, θα πρέπει να είναι οι στόχοι που θα πρέπει να καθορίσει ο κ. Αναστασιάδης και να βρει τον τρόπο να τους πετύχει. Εμείς ανέφερε, όπως είπαμε  κατά επανάληψη θα τον κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Αναμένουμε όμως να τους ιεραρχήσει αυτούς τους στόχους για να τους πετύχει, πρόσθεσε.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Θέμα χρόνου η διχοτόμηση αν ο ΠτΔ συνεχίσει να διαχειρίζεται το Κυπριακό με τον ίδιο τρόπο»

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης