Πρόεδρος: Προσπάθεια μας δεν είναι να σφετεριστούμε τα δικαιώματα οποιουδήποτε

Προσερχόμαστε στη Γενεύη με καλή διάθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης καλωσορίζοντας στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος κατά τη διάρκεια της αντιφώνησης του, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, υπογράμμισε πως προσπάθεια μας στη Γενεύη, δεν θα είναι να σφετεριστούμε του οποιοδήποτε τα δικαιώματα, αλλά να βρεθεί ένας τρόπος ΄και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς και ολόκληρου του κυπριακού λαού τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα.

Πριν από τη συνάντηση που ξεκίνησε ένα τέταρτο πριν τις έντεκα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στις ακραίες τουρκικές θέσεις που εκφράζονται πριν από την άτυπη πενταμερή της Γενεύης, τόνισε πως «η λύση μπορεί να εξευρεθεί μόνο στο πλαίσιο της ΔΔΟ, με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μία διεθνής εκπροσώπηση και βέβαια με την αποχώρηση των στρατών κατοχής και κατάργηση του αναχρονιστικού πλαισίου των εγγυήσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε τροχιά πενταμερούς-Αθήνα και Λευκωσία χαράζουν στρατηγική ενόψει Γενεύη

Αναφορικά με τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπέδειξε πως, το κάναμε και στην Κύπρο θα μας δοθεί η ευκαιρία να συντονίσουμε τις ενέργειες μας ενόψει αυτών των απαιτητικών συζητήσεων στις οποίες προσερχόμαστε με καλή διάθεση για να είναι δίκαιη λειτουργική και βιώσιμη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας,  ευχαρίστησε τον Έλληνα Πρωθυπουργό, γιατί, όπως είπε, «πάντα υπάρχει χρόνος και διάθεση για ανάλογες συναντήσεις ιδιαίτερα τώρα που  απέχουμε από μια σημαντική μετά από τριάμισι χρόνια νέα προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που θα επιστρέψουν στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, να συγκαλέσει και να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος προκειμένου να επαναρχίσει ένας διάλογος για λύση ενός προβλήματος που εδώ και 47 χρόνια οφείλεται στις ενέργειες της Τουρκίας και την τουρκική εισβολή και στην κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους».

«Συμφωνώ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «με τη διαπίστωση ότι τα πλαίσια μέσα στα οποία θα διαπραγματευτούμε καθορίζονται πρώτον, από τα ψηφίσματα των ΗΕ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, που καθορίστηκαν  την τελευταία φορά στις προσπάθειες να επαναρχίσει ο διάλογος στις 25 Νοεμβρίου του 2019 στο Βερολίνο στην παρουσία του Γενικού Γραμματέα και του κ. Ακιντζί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μενού της άτυπης πενταμερούς-Διάσκεψη υπό κλοιό πανδημίας

«Προσπάθεια μας», συνέχισε ο Νίκος Αναστασιάδης, «δεν είναι να σφετεριστούμε του οποιουδήποτε τα δικαιώματα. Προσπάθεια μας είναι να βρεθεί ένας τρόπος και οι δύο κοινότητες να αισθάνονται ασφαλείς και των δύο κοινοτήτων και ολόκληρου του κυπριακού λαού τα ανθρώπινα δικαιώματα να είναι διασφαλισμένα».

Στόχος μας, είπε ο κ. Αναστασιάδης, είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, να δημιουργεί ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος μακριά από ξένα στρατεύματα κατοχής και ιδιαίτερα μακριά από εξαρτήσεις από τους οποιουσδήποτε. Προς αυτή τη κατεύθυνση  οι θέσεις μας και οι δικές σας και οι δικές μας συμπίπτουν. Βεβαίως ο ρόλος σας στις διαπραγματεύσεις θα είναι διαφορετικός από το δικό μας στη συζήτηση λεπτομερειών για την εσωτερική δομή του κράτους. Αλλά στο θέμα ασφάλεια και εγγυήσεις θα έχετε να διαδραματίσετε σημαντικό ρόλο. Βεβαίως και όσο αφορά τον σεβασμό των ψηφισμάτων του ΟΗΕ», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα παιχνίδια των Τούρκων και το ενεργό ηφαίστειο στο εσωτερικό πριν τη Γενεύη

Δειτε Επισης

Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Το λάθος που κάνουμε όλοι-Γιατί δεν πρέπει να βάζουμε τα αυγά στην πόρτα του ψυγείου
Πολιτικές αναταράξεις στην Ουγγαρία-Έρευνες κατά επικριτή του Όρμπαν λόγω υποψιών για χρηματοδότηση