Σε τροχιά πενταμερούς-Αθήνα και Λευκωσία χαράζουν στρατηγική ενόψει Γενεύης

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η προετοιμασία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διαπραγματευτικής του ομάδας, με στόχο να είναι πανέτοιμη για κάθε σενάριο που πιθανόν να προκύψει την ερχόμενη εβδομάδα στη Γενεύη, κατά τη διάρκεια της άτυπης πενταμερούς. Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου θα έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Υπενθυμίζεται ότι την Ελλάδα στην κρίσιμη διάσκεψη της Γενεύης θα την εκπροσωπεί ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα βρεθεί για πρώτη φορά τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογο του, μετά την επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των δύο στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα. Αθήνα και Λευκωσία, αναμένεται να επιχειρήσουν μια σύνοψη των θέσεων και της διαπραγματευτικής τακτικής που θα επιδιώξουν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μενού της άτυπης πενταμερούς-Διάσκεψη υπό κλοιό πανδημίας

Εξάλλου βάσει των πρόσφατων επισκέψεων τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, όσο και του Έλληνα Πρωθυπουργού, δόθηκαν διαβεβαιώσεις σε κάθε τόνο, πως οι θέσεις των δύο πλευρών παραμένουν ταυτόσημες, πάντα στο πλαίσιο λύσης Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Νίκος Δένδιας μεταβαίνει στις Βρυξέλλες με ξεκάθαρες θέσεις σε ότι αφορά το ζήτημα αποχώρησης των ξένων στρατευμάτων καθώς και το καθεστώς των εγγυήσεων. Η προσπάθεια των τελευταίων μηνών για αναβάθμιση του διπλωματικού στάτους της Ελλάδος αναμένεται να συνεχισθεί και στην άτυπη πενταμερή. Μετά το ντεμαράζ του Έλληνα ΥΠΕΞ μέσα στην Τουρκία, η διπλωματική αντεπίθεση αναμένεται να συνεχισθεί και στη Γενεύη, με την Ελλάδα να επιδιώκει, να παραθέσει με λίγα και ξεκάθαρα λόγια τις θέσεις της, αποδομώντας την ίδια ώρα το τουρκικό αφήγημα, για λύση δύο κρατών.

Πέραν της προετοιμασίας που θα βρίσκεται στην ατζέντα της σημερινής συνάντησης Αναστασιάδη-Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, πολύ ψηλά βρίσκεται και το θέμα συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ακόμα και σήμερα παραμένει σε εκκρεμότητα. Κύπρος και Ελλάδα, αξιώνουν την παρουσία των Βρυξελλών, τουλάχιστον υπό το καθεστώς του παρατηρητή, ωστόσο οι προσπάθειες προσκρούουν στην ανένδοτη στάση που συνεχίζει να τηρεί η άλλη πλευρά.

Άλλωστε δεν είναι λίγες οι φορές το τελευταίο διάστημα που, τόσο ο κατοχικός ηγέτης όσο και ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορώντας την για μεροληπτική στάση υπέρ της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα παιχνίδια των Τούρκων και το ενεργό ηφαίστειο στο εσωτερικό πριν τη Γενεύη

Αν και το πρόγραμμα του τριημέρου στην Γενεύη δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη, σύμφωνα με τα δεδομένα στην παρούσα φάση μετά την πρώτη ημέρα που θα περιλαμβάνει ξεχωριστές συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με τους επικεφαλής των πέντε αντιπροσωπειών και δείπνο στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων το βράδυ, την Τετάρτη αναμένεται να πραγματοποιηθούν παράλληλες συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα αρχικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη και ακολούθως με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά την σημερινή επίσκεψη του στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιστρέψει στη Λευκωσία, όπου θα συνεχίζει την εντατική προετοιμασία του με τους συνεργάτες του, μέχρι τη Δευτέρα που η κυπριακή αποστολή θα αναχωρήσει για τη Γενεύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μέσω Ηνωμένων Εθνών τα πρακτικά του διαλόγου Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου στον ΠτΔ

Σε αυτό το πλαίσιο την ερχόμενη Παρασκευή, ο Νίκος Αναστασιάδης συγκάλεσε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων για την μέχρι τώρα προεργασία που έγινε και τις επαφές που είχε, τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, οι πολιτικοί αρχηγοί την ερχόμενη Παρασκευή, θα ενημερωθούν για την πολιτική που θα ακολουθήσουμε και τα επιχειρήματα τα οποία θα προβάλουμε για οποιοδήποτε θέμα προκύψει, ενώ επεσήμανε πως η προετοιμασία αφορά όλα τα σενάρια.

Η Λευκωσία έδωσε το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερη σημασία στις νομικές πτυχές του ζητήματος με την ομάδα Νομικών που συστήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει ετοιμάσει νομικές μελέτες που βρίσκονται στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και της διαπραγματευτικής ομάδας, που αφορά τις νομικές πτυχές του Κυπριακού, δίνοντας μια αποκρυσταλλωμένη εικόνα των όρων, όπως της πολιτικής ισότητας, της αποτελεσματικής συμμετοχής, της κυριαρχικής ισότητας,  αλλά και τα επιχειρήματα που ο Νίκος Αναστασιάδης θα χρησιμοποιήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα μετατρέψω ολόκληρη την Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας

Δειτε Επισης

Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Κατέθεσαν τις υποψηφιότητες τους Τορναρίτης και Προύντζος-Το όραμα τους για τον δήμο Λευκωσίας
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα
Ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός προσώπου-Προκάλεσε τη φωτιά μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ στο αντίθετο ρεύμα στον αυτοκινητόδρομο
Πιθανόν από ρίψη πυροτεχνημάτων προκλήθηκε η φωτιά σε δύσβατη περιοχή στην Πάφο
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς