Μέσω Ηνωμένων Εθνών τα πρακτικά του διαλόγου Αναστασιάδη-Τσαβούσογλου στον ΠτΔ

Τα δικά της πρακτικά έχει η δική μας πλευρά σε σχέση με την συνομιλία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου ενώ η Κυβέρνηση έχει πληροφορηθεί από τα Ηνωμένα Έθνη ότι η τουρκική πλευρά τους έχει δώσει τα δικά της πρακτικά, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απαντούσε σε ερώτηση, σε σχέση με δήλωση το Προέδρου της Δημοκρατίας στο πλαίσιο συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ότι έλαβε τα πρακτικά συνομιλίας του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, στην οποία του αποδίδεται από τουρκικής πλευράς αναφορά σε δύο κράτη και ρωτήθηκε αν έχουν ζητηθεί και ληφθεί τα πρακτικά από τον κ. Τσαβούσογλου.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ν. Αναστασιάδης: Δεν θα μετατρέψω ολόκληρη την Κύπρο σε επαρχία της Τουρκίας

«Δεν έχω αντιληφθεί με τον ίδιο τρόπο τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε ο κ. Κούσιος. Το τι γνωρίζω, είπε, «είναι ότι εμείς έχουμε κρατήσει τα δικά μας πρακτικά και γνωρίζω επίσης ότι η τουρκική πλευρά έχει δώσει τα πρακτικά στα Ηνωμένα Έθνη και έχουμε την πληροφόρηση από εκεί».

Σε ερώτηση αν έχουν πάρει τα πρακτικά από τα Ηνωμένα Έθνη απάντησε ότι «δεν γνωρίζω αν έχουμε πάρει τα πρακτικά ή αν έχουμε ενημερωθεί για το περιεχόμενο των πρακτικών».

«Εκείνο που γνωρίζω με βεβαιότητα, ότι έχουμε δικά μας πρακτικά που αποδεικνύουν τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως γνωρίζω ότι η τουρκική πλευρά έχει δώσει τα πρακτικά στα Ηνωμένα Έθνη και έχουμε πληροφόρηση από εκεί» κατέληξε.

Πυρετώδεις προετοιμασίες
Στο μεταξύ, με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες στη Λευκωσία ενόψει της άτυπης διάσκεψης, με συσκέψεις και διαβουλεύσεις στο εσωτερικό, με στόχο την αντιμετώπιση, με επιχειρήματα, των αξιώσεων της τ/κ και της τουρκικής πλευράς που εκφεύγουν του πλαισίου λύσης του Κυπριακού, και τον περαιτέρω συντονισμό με την ελληνική Κυβέρνηση.

Όπως δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, χθες βράδυ πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, που διήρκησε γύρω στις δυο ώρες, στην οποία συμμετείχαν η διαπραγματευτική ομάδα και η ομάδα των νομικών που συγκροτήθηκε στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη διάσκεψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα παιχνίδια των Τούρκων και το ενεργό ηφαίστειο στο εσωτερικό πριν τη Γενεύη

«Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν για τη δουλειά που έγινε από τους νομικούς και δόθηκαν διάφορα έγγραφα που ετοιμάστηκαν και τους ζητήθηκε αν έχουν οποιεσδήποτε παρατηρήσεις να τις κάνουν», είπε ο κ. Κούσιος.

Ερωτηθείς τι αφορούν τα έγγραφα αυτά, ο εκπρόσωπος ανέφερε πως «είναι διάφορα έγγραφα. Είναι νομικές μελέτες που ετοίμασαν οι νομικοί που αφορούν τα διάφορα θέματα, τις νομικές πτυχές, τα επιχειρήματά μας. Είναι κάποια έγγραφα τα οποία είναι πολιτικού περιεχομένου, φερ` ειπείν οι στόχοι και η τακτική. Στην ουσία τι πάμε να κάνουμε στη Γενεύη, τι θα επιδιώξουμε, τι σημαίνει πολιτική ισότητα και αποτελεσματική συμμετοχή, τι σημαίνει κυριαρχική ισότητα, ποιες είναι οι θέσεις μας».

«Είναι η πολιτική που θα ακολουθήσουμε και τα επιχειρήματα τα οποία θα προβάλουμε για οποιοδήποτε θέμα προκύψει», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η προετοιμασία αφορά όλα τα σενάρια.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη αύριο Τετάρτη στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Κούσιος είπε πως στόχος είναι η ανταλλαγή απόψεων και ο συντονισμός ενόψει της άτυπης διάσκεψης.

Σε ό,τι αφορά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την Παρασκευή το πρωί, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως θα δοθούν στους πολιτικούς αρχηγούς τα έγγραφα που δεν τους έχουν έχουν ήδη δοθεί, θα ενημερωθούν για τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την τελευταία περίοδο, τις επαφές που είχε την τελευταία περίοδο ο Υπουργός Εξωτερικών και για το ποια είναι τα μηνύματα που παίρνουμε, και θα υπάρξει τελικός καθορισμός στόχων.

Νέες επικρίσεις από το ΑΚΕΛ
Την ίδια ώρα το ΑΚΕΛ, με αφορμή τη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στον τηλεοπτικό σταθμό Αλφα εξαπέλυσε νέα επίθεση. Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Στέφανου Στεφάνου, σημείωσε πως η αμφισβήτηση από μέρους του Προέδρου της σύγκλισης που επιτεύχθηκε για την αποτελεσματική συμμετοχή και συγκεκριμένα για τη θετική ψήφο στο Υπουργικό είναι κατά την εκτίμησή του ΑΚΕΛ εξόχως προβληματικό σημείο.

«Η τουρκική πλευρά θα εκμεταλλευτεί αυτό το σημείο για να επιχειρηματολογήσει ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν αποδέχεται την αρχή της πολιτικής ισότητας και με αυτό τον τρόπο να αμφισβητήσει συνολικά τη βάση λύσης. Υπάρχει ταυτόχρονα ο κίνδυνος να επιμεριστούν ξανά και στην ελληνοκυπριακή κοινότητα ευθύνες για ένα νέο τυχόν ναυάγιο», πρόσθεσε ο Στέφανος Στεφάνου.

Παράλληλα επεσήμανε πως η πρόταση που κατέθεσε το ΑΚΕΛ τον περασμένο Δεκέμβριο στον Πρόεδρο είναι ξεκάθαρη και δημοσιευμένη, συνεπώς, είπε,  δεν χωρεί διαστρεβλώσεις. «Το ΑΚΕΛ ακριβώς μιλά για μια αλληλένδετη συζήτηση. Δεν διαχωρίζει τα θέματα, όπως ισχυρίζεται ο Πρόεδρος. Ειδικά δε, το θέμα της πολιτικής ισότητας συνδέεται με το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Αυτό είναι που προνοεί το Πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο είναι πακέτο και περιλαμβάνει τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ για κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων. Εμμένουμε στην ανάγκη συνέπειας στην αρχή της πολιτικής ισότητας όπως καθορίζεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη δέσμευση στις συγκλίσεις και στο Πλαίσιο Γκουτέρες γιατί ακριβώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγεί η πατρίδα μας από την κατοχή και τα εγγυητικά δικαιώματα της Άγκυρας», πρόσθεσε.

Παράλληλα, δήλωσε πως, «στη δεδομένη στιγμή δεν εξυπηρετεί η επιμονή του Προέδρου στο αφήγημα του για τι έγινε στο Κραν Μοντανά, δεδομένου ότι αυτό δεν υιοθετείται από κανένα στη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΓΓ του ΟΗΕ που ήταν παρών στη διάσκεψη. Κρίσιμη σημασία έχει αυτή τη στιγμή, πώς θα τοποθετηθεί τώρα ενόψει της Γενεύης».

«Το ΑΚΕΛ κατέθεσε κατ’ επανάληψη και με συνέπεια τη θέση του για το πώς πρέπει να δράσει και να τοποθετηθεί η ελληνοκυπριακή κοινότητα ενόψει της άτυπης πενταμερούς. Καταθέσαμε και την εκτίμηση μας για τις συνέπειες που θα έχει τυχόν υπαναχώρηση της ελληνοκυπριακής πλευράς από το συμφωνημένο πλαίσιο και τις συγκλίσεις. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και όλοι μας, θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος», είπε ο κ. Στεφάνου.

«Ευχή και ελπίδα του ΑΚΕΛ», κατέληξε, «είναι η άτυπη πενταμερής να ανοίξει το δρόμο για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν, για λύση του Κυπριακού στη συμφωνημένη βάση και πλαίσιο. Για απελευθέρωση, επανένωση και ειρήνη».

Κούσιος: Σε τι αποσκοπεί η επιμονή του ΑΚΕΛ
Απαντώντας στον Στέφανο Στεφάνου, ο κυβερνητικός εκπρόσπος, Κυριάκος Κούσιος, υπενθύμισε πως την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία αναχωρούν για τη Γενεύη, για να συμμετάσχουν στην άτυπη διάσκεψη.

«Με αυτά τα δύο απλά δεδομένα, διερωτόμαστε πραγματικά σε τι αποσκοπεί η επιμονή του ΑΚΕΛ να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας και δημοσίως σε μία τόσο κρίσιμη καμπή του Κυπριακού», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

 

Δειτε Επισης

Στ. Στεφάνου: Θετική για ευρύτερη περιοχή η λύση Κυπριακού,
Ικανοποίηση Ιωάννου με την πορεία υλοποίησης της μεταρρύθμισης της ΤΑ-Συνεχίζει τις επαφές
Ν. Χριστοδουλίδης: Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης
Διπλωμάτης λάμβανε επίδομα εξωτερικού ενώ υπηρετούσε στην Κύπρο-Τα ευρήματα της Ελεγκτικής για ΥΠΕΞ
Ικανοποίηση στα κατεχόμενα για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ-«Παράδειγμα για το ψευδοκράτος»
Εκνευρίστηκαν οι Τούρκοι με την ΕΕ-«Δεν θα δεχθούμε ποτέ τη διασύνδεση ευρωτουρκικών με Κυπριακό»
Κατέπλευσαν στο Λίβανο τα σκάφη με τους μετανάστες-«Ό,τι κάνουμε εμπίπτει στο πλαίσιο της νομιμότητας»
Πρώτη αντίδραση ΥΠΕΞ για την απόφαση ΣτΕ για Κόσοβο-«Η Κύπρος συνεπής στις διαχρονικές θέσεις της»
Υπεραμύνεται των χειρισμών του για πολλαπλές συντάξεις ο ΥΠΟΙΚ-«Ανέκδοτο ότι αντικαταστάθηκαν με φιλοδώρημα»
Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία