Ζητά από την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της ο Κ. Χατζηγιάννη ενώπιον της ΚΣ ΟΑΣΕ

Ο βουλευτής Κυριάκος Χατζηγιάννη κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειές της, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να συνεργαστεί με καλή πίστη, τόσο σε ό,τι αφορά την Κύπρο όσο και τις σχέσεις της με άλλες γειτονικές της χώρες προς όφελος της ίδιας, καθώς και  της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κ. Χατζηγιάννη, μιλούσε υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής για τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και Ανθρωπιστικά Θέματα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), σε διαδικτυακή συνεδρία του Προεδρείου της Συνέλευσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο συζήτησης θεμάτων της επικαιρότητας, ο κ. Χατζηγιάννη ανέφερε ότι απομένουν λίγες μόνο μέρες μέχρι την άτυπη πενταμερή Διάσκεψη για την Κύπρο, που έχει συγκαλέσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, στη Γενεύη, με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό. Δυστυχώς, επεσήμανε ο κ. Χατζηγιάννη, η κλιμακούμενη ρητορική της τουρκικής πλευράς υπέρ της δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο και οι κλιμακούμενες προκλήσεις της Τουρκίας, περιλαμβανομένου του ανοίγματος μέρους της περιφραγμένης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου, κατά παράβαση των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.

Εξέφρασε δε την ελπίδα όπως ευοδωθούν οι προσπάθειες για επανέναρξη συνομιλιών, οι οποίες να οδηγήσουν στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με  το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και τα σχετικά Ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην επιδεινωθείσα κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία, ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τον ανθρωπιστικό αντίκτυπο της αναζωπύρωσης της έντασης  και τόνισε ότι η αποκλιμάκωση πρέπει να αποτελεί άμεση προτεραιότητα.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ο κ. Χατζηγιάννη εξέφρασε την ελπίδα όπως οι Συμπρόεδροι της Ομάδας του Μινσκ συνεχίσουν να εργάζονται με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας και την επίλυση ζητημάτων που άπτονται της εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, ιδιαίτερα του ζητήματος των αιχμαλώτων πολέμου.

Ο κ. Χατζηγιάννη αναφέρθηκε επίσης εν συντομία στις πρόσφατες δραστηριότητες της Επιτροπής, της οποίας προεδρεύει, σημειώνοντας ότι η άσκηση κριτικής όσον αφορά παραβιάσεις δημοκρατικών δεσμεύσεων ή δεσμεύσεων στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί σημαντική ευθύνη της Επιτροπής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας