Στέλνει μήνυμα στην Άγκυρα μέσω των ευρωπαίων ΥΠΕΞ ενόψει Γενεύης ο Χριστοδουλίδης

Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την πραγματοποίηση της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της άτυπης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ- FAC).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, ενόψει της διάσκεψης, o Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τους ομολόγους του όπως μεταφέρουν προς την Άγκυρα την ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή θέση ότι η έμπρακτη και ουσιαστική συμβολή της Τουρκίας για επίτευξη λύσης εντός του συμφωνημένου πλαισίου της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ), η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, αποτελεί προϋπόθεση για την υιοθέτηση θετικής ατζέντας στις Ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Όπως σημειώνεται, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «στόχος της δικής μας πλευράς, όπως και του συνόλου της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ, είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών απ’ εκεί όπου διακόπηκαν στο Crans Montana, με μοναδική επιδίωξη την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη αξιοποίησης του κεκτημένου της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας».

Επεσήμανε δε ότι «είναι παράδοξο η Άγκυρα να ζητά επίμονα την ενίσχυση των σχέσεων της με την ΕΕ, την ίδια ώρα που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτούς που αρνούνται τη συμμετοχή της ΕΕ στις διεργασίες για επίλυση του Κυπριακού».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, στο ίδιο πλαίσιο, «ενημέρωσε για την πρόσφατη σχετική συνομιλία που είχε με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προς τον οποίον εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη των Βρυξελλών στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, στη βάση ΔΔΟ, μεταφέροντας τη θέση της ΕΕ ότι οι όποιες προσεγγίσεις ξεφεύγουν του συμφωνημένου πλαισίου λύσης δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την ΕΕ και επαναβεβαιώνοντας την επιθυμία της ΕΕ για συμμετοχή στην όλη διαδικασία». Σημείωσε δε ότι «τα αποτελέσματα της προσεχούς συνάντησης στη Γενεύη είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον των Ευρω-τουρκικών σχέσεων και των αποφάσεων που θα λάβει η ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου».

Ακολούθως, όπως έγινε γνωστό, ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για την πραγματοποίηση και τα αποτελέσματα της πρώτης κοινής συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Πάφο, το διήμερο 16-17 Απριλίου.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι, «μέσα από τη συζήτηση που διεξήχθη, αναδείχθηκε η βούληση των χωρών της περιοχής για συνεργασία στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και για αξιοποίηση των ευκαιριών που δύναται να υπάρξουν μέσα από την ενίσχυση του διαλόγου, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης», ενώ μετέφερε επίσης την επιθυμία των γειτονικών κρατών για ενδυνάμωση των σχέσεων τους με την ΕΕ, επισημαίνοντας τον ρόλο που Λευκωσία και Αθήνα μπορούν να διαδραματίσουν προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης απηύθυνε πρόσκληση στον Ύπατο Εκπρόσωπο για συμμετοχή στην επόμενη συνάντηση του εν λόγω σχήματος, την οποία ο τελευταίος αποδέχθηκε, «αναγνωρίζοντας τη στρατηγική σημασία που έχει για την ΕΕ η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου, συνεπώς και οι προσπάθειες που ενισχύουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και τη συνεργασία στην εν λόγω περιοχή», αναφέρεται.  

Τέλος, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου, στο πλαίσιο της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου, συζητήθηκαν επίσης θέματα που άπτονται, μεταξύ άλλων, των τελευταίων εξελίξεων στον Λίβανο, στη Γεωργία, στη Μοζαμβίκη και στη Μιανμάρ, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την κατάσταση στην Αιθιοπία και την Ουκρανία.   

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»
Εξήγγειλε επίσημα υποψηφιότητα για τη Δημαρχία Αγλαντζιάς ο Ανδρέας Κωνσταντίνου
Μονόλεπτη σιγή στη Βουλή στη μνήμη των θυμάτων από τη Γενοκτονία Αρμένιων
Δέσμευση Βουλής για προώθηση υγειονομικής περίθαλψης με επίκεντρο τον ασθενή
ΑΚΕΛ για την έγκριση αιτήματος Κοσόβου για ένταξη στο ΣτΕ-«Καταψηφίσαμε την έκθεση Μπακογιάννη και ΕΛΚ»
Η Βουλή τίμησε τα θύματα του πραξικοπήματος των συνταγματαρχών στην Ελλάδα
Απάντησε στα πυρά του Τουρκικού ΥΠΕΞ για Συμπεράσματα ο Κόμπος-«Επιλογή της άλλης πλευράς αν θα προχωρήσει»
Απαντά για το επίδομα ενοικίου σε διπλωμάτη το ΥΠΕΞ-«Η Εισαγγελία γνωμάτευσε πως δεν στοιχειοθετείται ποινικό αδίκημα»