Ενίσχυση νομοθετικού πλαισίου για περιορισμό της διαφθοράς στηρίζει το ΑΚΕΛ

Ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για περιορισμό των φαινομένων της διαφθοράς και διαπλοκής, στηρίζει το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού μετά από συνάντηση με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Εσωτερικών Ελεγκτών Κύπρου στα γραφεία του ΑΚΕΛ.

Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Κυπριανού τη χαρακτήρισε «πολύ παραγωγική και ενδιαφέρουσα», για θέματα που αφορούν στον εσωτερικό έλεγχο.

Από τη συζήτηση, είπε, είναι έντονη η άποψή μας ότι ο εσωτερικός ελεγκτής σε κάθε κυβερνητικό τμήμα ή τμήμα ημικρατικού οργανισμού δεν θα πρέπει να υπάγεται στον διευθυντή του συγκεκριμένου τμήματος. Πρώτα, είπε, «θα πρέπει να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία του και θα πρέπει να μελετηθεί πώς εξασφαλίζεται αυτή η ανεξαρτησία», είπε, προσθέτοντας ότι το ΑΚΕΛ έχει απόψεις τις οποίες είναι έτοιμο να τις συζητήσει με τον σύνδεσμο και άλλα πολιτικά κόμματα για να δούμε πρώτα και κύρια την ανεξαρτησία του εσωτερικού ελεγκτή αλλά και σεβασμό στις εκθέσεις τις οποίες ετοιμάζει για πιθανά προβλήματα στο τμήμα.

Το δεύτερο που θα πρέπει να ξεκαθαρίσει, είπε, είναι οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες του εσωτερικού ελέγχου από τον εξωτερικό έλεγχο που στην Κύπρο εκφράζεται από το Γενικό Ελεγκτή. «Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα», ανέφερε, και εξήγησε ότι ο εσωτερικός έλεγχος στοχεύει στο να προλάβει φαινόμενα διαπλοκής, διαφθοράς ή απλά λάθη στις εσωτερικές διαδικασίες, ενώ ο εξωτερικός ελεγκτής, δηλαδή ο Γενικός Ελεγκτής, ελέγχει εκ των υστέρων για το κατά πόσον έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες.

Έχουμε συμφωνήσει με τον Σύνδεσμο, είπε ο κ. Κυπριανού «ότι θα προσπαθήσουμε να συνεργαστούμε για να ενισχύσουμε το νομοθετικό πλαίσιο σε μια προσπάθεια να περιορίσουμε τη δυνατότητα φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς στη χώρα μας». Είναι ένα ζήτημα, πρόσθεσε, «που έχει πάρει πολύ ανησυχητικές διαστάσεις, δυσφημίζει εμάς, πολιτικά πρόσωπα και τα πολιτικά κόμματα και θεωρώ ότι είναι υποχρέωσή μας να εργαστούμε έτσι ώστε τα πράγματα να τεθούν στις σωστές βάσεις με τη βοήθεια των ειδικών, δηλαδή οι ελεγκτές».

Τέλος είπε ότι το κόμμα αναμένει με ανυπομονησία ιδέες, προτάσεις για το πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες.

Απαντώντας, ο Κώστας Μελανίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του συνδέσμου, ευχαρίστησε τον κ. Κυπριανού που τους δέχθηκε σήμερα, προσθέτοντας ότι ο σύνδεσμος προσπαθεί να βοηθήσει τόσο  την εκτελεστική όσο και τη νομοθετική εξουσία, και όλους τους φορείς, είτε στο δημόσιο, είτε στον ευρύτερο δημόσιο τομέα,  να δυναμώσουν τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου και τις  ασφαλιστικές δικλείδες που ήδη υπάρχουν αλλά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετές.

«Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε κατ’οιονδήποτε τρόπο μας ζητηθεί και να προσφέρουμε την τεχνογνωσία, γνώση και πείρα μας για το καλό της πολιτείας και της Κύπρου γενικότερα», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Υπ. Γεωργίας: Ευάλωτη η Κύπρος στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής
Ποσό €551,8 εκ., έχει συμψηφιστεί από την Κυβέρνηση μέχρι τέλος Φεβρουαρίου 2024
Διαφορετικές οι αναγνώσεις των μέτρων από συμπολίτευση και αντιπολίτευση-Οι εισηγήσεις των κομμάτων
Επισκέφθηκε τη ΔΕΑ ο Πρόεδρος της Εσθονίας
Μέντζη, Παπαχαραλάμπους και Πιερίδη υποστηρίζουν οι Οικολόγοι-Οι εκλεκτοί τους στη Λευκωσία
Στη Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Κομισιόν μετακινείται ο Μάριο Νάβα
Πρόεδρος: Σε 106 Δήμους και Κοινότητες ο Κοινωνικός Λειτουργός της Γειτονιάς, βήμα προς το κράτος πρόνοιας
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα