Δευτέρα 28 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Κρατούν τα ονόματα των βουλευτικών του 2016 τα κόμματα-Οι αποφάσεις Υπουργικού

  19/04/2021 14:45
Κρατούν τα ονόματα των βουλευτικών του 2016 τα κόμματα-Οι αποφάσεις Υπουργικού

Κρατούν τα ονόματα των βουλευτικών του 2016 τα κόμματα-Οι αποφάσεις Υπουργικού

  19/04/2021 14:45

Με τα ονόματα που κατείχαν στις βουλευτικές εκλογές του 2016 θα κατέλθουν τα κόμματα και σε αυτές του ερχόμενου Μάιου, αποφάσισε σε σημερινή έκτακτη συνεδρία του το Υπουργικό Συμβούλιο, την ίδια ώρα ενέκρινε τροποποίηση του Νόμου για τις εκλογές. 

Όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριακός Κούσιος μετά το τέλος της συνεδρίασης εγκρίθηκε η τροποποίηση του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων νόμου, «έτσι ώστε να διευκρινιστεί ότι ο κάθε συνδυασμός ενός και μόνο κόμματος, κατά τη δήλωση που υποβάλλει στον Έφορο Εκλογής, αναφέρει μόνο το όνομα που είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο πολιτικών κομμάτων, σύμφωνα με τον περί Πολιτικών Κομμάτων νόμο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοίνωσε διακοπή της συνεργασίας με τους Κυνηγούς η Άννα Θεολόγου

Συνέχισε τονίζοντας ότι «επειδή η τροποποίηση γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα πριν από τη διεξαγωγή των Βουλευτικών Εκλογών, «δίνεται η δυνατότητα όπως ένα κόμμα χρησιμοποιήσει το όνομα με το οποίο είχε κατέλθει στις Βουλευτικές Εκλογές της προηγούμενης εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, δηλαδή του Μαΐου 2016».

Καταλήγοντας επισήμανε ότι την ίδια στιγμή το Υπουργικό Συμβούλιο« υιοθέτησε πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά τον εμβολιασμό, κατά προτεραιότητα, όλου του προσωπικού που θα εργαστεί για τη διεξαγωγή των Βουλευτικών Εκλογών του Μαΐου 2021».

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα, με γνωμάτευση του ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης, εντόπιζε ένα αριθμό προβλημάτων σε περιπτώσεις κομμάτων που ζητούσαν να εγγραφούν στα ψηφοδέλτια με διαφορετική από την επίσημη στον Έφορο Εκλογών ονομασία τους. Ο κ. Σαββίδης, σημείωνε πως θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά η Νομοθεσία, σημειώνοντας ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να μπορέσουν να προχωρήσουν στις Βουλευτικές εκλογές, στην περίπτωση που θα συμμετάσχουν όλοι, και με ποιο τρόπο θα πρέπει να γίνεται η αναγραφή στα ψηφοδέλτια.

Με αυτά τα δεδομένα, ΑΚΕΛ και Οικολόγοι θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα ονόματα «ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις» και «Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών», αντίστοιχα στα ψηφοδέλτια τους. Στην ΕΔΕΚ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα χρησιμοποιήσουν προεκλογικά το σύνθημα «ΕΔΕΚ-Κοινωνική Συμμαχία», ωστόσο στο ψηφοδέλτιο θα αναγράφεται μόνο το όνομα της ΕΔΕΚ. 

Στο ίδιο πλαίσιο το «Κίνημα Ανεξάρτητοι» της Άννας Θεολόγου, ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα το διαζύγιο της συνεργασίας με το ΚΕΚΚ, αφού με βάση τη γνωμάτευση του Γιώργου Σαββίδη, κάτι τέτοιο θα ήταν αντίθετο με τον ισχύοντα Νόμο. 

Όπως ανέφερε η Άννα Θεολόγου, σύμφωνα με την απαντητική επιστολή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, το όνομα του συνδυασμού ενός κόμματος που θα υποβληθεί στους εφόρους εκλογής για σκοπούς της προσεχούς ή οποιασδήποτε άλλης εκλογικής διαδικασίας, δεν μπορεί να διαφέρει από το όνομα του κόμματος που αφορά ο συγκεκριμένος συνδυασμός, όπως αυτό είναι καταγεγραμμένο στο μητρώο πολιτικών κομμάτων και

Επίσης στην εν λόγω επιστολή σημειώνεται πως εαν ένα πολιτικό κόμμα, εγγεγραμμένο στο μητρώο πολιτικών κομμάτων συνεργαστεί στο πλαίσιο της προσεχούς εκλογικής διαδικασίας με ένα οργανωμένο σύνολο το οποίο δεν είναι εγγεγραμμένο ως πολιτικό κόμμα ή με ανεξάρτητο ή ανεξάρτητους υποψηφίους ο συνδυασμός θα θεωρείται ως συνδυασμός ενός κόμματος εφόσον οι υποψήφιοι που προέρχονται από το οργανωμένο σύνολο ή ανεξάρτητος ή ανεξάρτητοι ενσωματώνονται στο συνδυασμό του κόμματος.

Για αυτό το λόγο τις επόμενες ημέρες, το «Κίνημα Ανεξάρτητοι», αναμένεται να καταθέσει αίτηση για ίδρυση νέου κόμματος, ενώ το ΚΕΚΚ, θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές. 

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας