Συνεχίζει να δυναμιτίζει το κλίμα ο Τατάρ-«Στη Γενεύη για το νέο όραμα»

Στη Γενεύη πάει με το νέο όραμα για "συνεργασία δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα", δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ προσθέτοντας ότι στην άτυπη διάσκεψη πηγαίνει «με τα χέρια μας ενδυναμωμένα» χάρη στην αυξανόμενη ισχύ της Τουρκίας στην περιοχή και τη στήριξη, που δίνει στο ψευδοκράτος.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο Τ/κ ηγέτης συμμετείχε διαδικτυακά σε συμπόσιο του συνδέσμου ΕΚΟ – Ευρασίας (σσ: σύνδεσμος στην Τουρκία για τις οικονομικές σχέσεις στην περιοχής της Ευρασίας) με θέμα «Το στρατηγικό όραμα της τδβκ», όπως αποκαλείται το ψευδοκράτος, με συντονιστή το πρόεδρο του ΔΣ του, Χικμέτ Ερέν.

Στη βάση του νέου οράματος, ο αγώνας του τ/κ "λαού, οι ήρωές του, έχουν το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού", είπε.

Η ομοσπονδία τέλειωσε, πρόσθεσε, στο Κραν Μοντάνα όπου η ε/κ πλευρά εγκατέλειψε τις συνομιλίες, όπως υποστήριξε. «Πλέον δεν είναι εφικτό να επιστρέψουμε εκεί, οι προσπάθειες για την ομοσπονδία έχουν εξαντληθεί». Αυτό που ο ίδιος βλέπει, είπε ο κ. Τατάρ, είναι μια συνεργασία "δύο ίσων, κυρίαρχων κρατών που θα βασίζεται στην κυριαρχική ισότητα", ένα νέο όραμα – κατά την έκφρασή του – και τα δύο κράτη θα μπορούν να συνεργαστούν σε πολλά θέματα όπως το νερό, το φυσικό αέριο, το έγκλημα, ο ηλεκτρισμός και άλλα.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι γνωρίζει το Κυπριακό μέσα από τον παππού του, Τζεμάλ Μουφτούζαντε, που ήταν υφυπουργός του Φαζίλ Κιουτσιούκ αλλά και του πατέρα του, Ρουστέμ Τατάρ, που διατέλεσε και «υπουργός δημοσιονομικών».

Η ΕΕ, υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης, έχασε την ουδετερότητά της επειδή έκανε μέλος της τους Ε/κ, δίδοντάς τους υπόσχεση πριν το δημοψήφισμα του σχεδίου Ανάν, πως θα γινόταν μέλη ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και παρά το ότι οι Ε/κ είπαν τότε Όχι. Λόγω αυτού, συνέχισε, η ΕΕ δεν μπορεί να λέει ότι είναι ουδέτερη αφού επέτρεψε στην ε/κ πλευρά με λίγο πληθυσμό, να χρησιμοποιεί άδικα – όπως είπε – το δικαίωμα του βέτο εντός της Ένωσης για μια χώρα των 85 εκ, την Τουρκία.

Ο τ/κ «λαός», πρόσθεσε, παρά τα «εμπάργκο» και την «απομόνωση» συνεχίζει με αποφασιστικότητα τον αγώνα του και τα τελευταία 25 χρόνια, είπε, έχουν αυξηθεί οι επενδύσεις στο ψευδοκράτος στους τομείς του τουρισμού, της εκπαίδευσης, των υπηρεσιών και των κατασκευών.

Βαρώσι

Με την κίνηση, που έκαναν στο Βαρώσι, δήλωσε ο κ. Τατάρ, συνεχίζουν να είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός.

Υποστήριξε ότι το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου είναι «υπηρεσία προς την ανθρωπότητα» και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και οι ιδιοκτήτες περιουσιών εκεί θα μπορέσουν να αιτηθούν μέσω της «επιτροπής ακίνητης περιουσίας» για το δικαίωμα ιδιοκτησίας. Υποστήριξε επίσης ότι στην περίκλειστη περιοχή υπάρχουν βακούφικα, τα οποία την περίοδο της αγγλικής αποικιοκρατίας άλλαξαν χέρια με τρόπο που δεν συνάδει με τον κανονισμό των βακουφίων και το «τμήμα βακουφίων» το επόμενο διάστημα μπορεί να προσφύγει στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», ζητώντας τα δικαιώματα του.

«Κάποτε στην Κύπρο»

Αναφερόμενος στην τουρκική σειρά «Κάποτε στην Κύπρο» ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι έγινε για να δείξει τον αγώνα του τ/κ «λαού», τα όσα υπέστησαν, κι αυτό το έχουν δει εκατομμύρια θεατές. Από αυτή την άποψη, πρόσθεσε, «πέτυχε το στόχο της» και ευχαρίστησε όσους συνέβαλλαν σε αυτό.

Μαθήματα κορανίου

Ρωτήθηκε και για τα μαθήματα κορανίου μετά την απόφαση του «συνταγματικού/ανώτατου δικαστηρίου» στα κατεχόμενα και απάντησε ότι ο τ/κ «λαός» είναι δεμένος με την πίστη και τη θρησκεία του. Τα μαθήματα, πρόσθεσε, θα συνεχισθούν και εάν υπάρχει μια νομική έλλειψη, αυτή θα αντιμετωπισθεί.

 Δήλωσε ότι τα μαθήματα θα διεξαχθούν υπό την εποπτεία της «διεύθυνσης θρησκευμάτων» και υπό την επίβλεψη του «υπουργείου παιδείας». Η κοσμικότητα είναι σημαντική από την άποψη της θρησκευτικής ελευθερίας και της ελευθερίας συνείδησης όλων, ανέφερε.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Η Αστυνομία αναζητά ένα ύποπτο πρόσωπο για διάρρηξη εκκλησίας (pics)
Στα 6,6 εκ. οι δαπάνες των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου-Ποια τα χρονοδιαγράμματα
Εμπρησμός πίσω από τα 15 οχήματα που παραδόθηκαν στις φλόγες στο Καϊμακλί-74 χτυπήματα από την αρχή του έτους
Τραγωδία στον Πειραιά-Νεκρός 31χρονος από την κατάρρευση κτηρίου (pics)
Απαντά στο Ισραήλ ο Ραΐσι-«Το Ιράν θα απαντήσει σε οποιαδήποτε ενέργεια ενάντια στα συμφέροντά του»
Το Τελ Αβίβ διαβεβαίωσε τις αραβικές χώρες ότι η απάντησή του στο Ιράν δεν θα τις βάλει σε κίνδυνο
Κατέρρευσε τμήμα κτηρίου στο Πασαλιμάνι-Τρεις ελαφρά τραυματίες, ένας εγκλωβισμένος (pics)
Ασφυκτική πίεση στο Ισραήλ να μην χτυπήσει το Ιράν-Η σύγκριση των δύο στρατών, τα drone και τα πυρηνικά
Πρόθεση να καταγγελθούν στην Αστυνομία όσοι δήλωσαν ψευδώς αλλαγή διεύθυνσης ενόψει εκλογών
Στηρίζει τον πρόεδρο του στις Ευρωεκλογές το Κόμμα για τα Ζώα