Η τοποθέτηση Νουρή για δημοψήφισμα Τ.Α.-«Μεγάλος χαμένος ο Κύπριος πολίτης»

Μεγάλος χαμένος από αυτή την εξέλιξη είναι ο Κύπριος πολίτης, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, κληθείς να σχολιάσει τη μη έγκριση από τη Βουλή της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τη μεταρρύθμιση της ΤΑ. 

Η Κυβέρνηση, είπε ο κ. Νουρής, έλαβε το μήνυμα από τη Βουλή κατά τη συζήτηση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων με τον Α ή Β τρόπο, προέκρινε τη διενέργεια δημοψηφισμάτων για να ληφθεί και η άποψη του κυρίαρχου λαού. 

Από τη στιγμή, συνέχισε, που ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας είχε τοποθετηθεί ξεκάθαρα μέσω της γνωμάτευσης του, ότι, τα τοπικά δημοψηφίσματα, όπως προτάθηκαν από τη Βουλή δεν μπορούν να προωθηθούν, γιατί ενέχουν αντισυνταγματικότητα, όπως είπε, η Κυβέρνηση σεβόμενη ακριβώς τη θέση των κομμάτων, προχώρησε στη συγκεκριμένη τοποθέτηση, η οποία ήταν μια πάρα πολύ ξεκάθαρη, σε αντίθεση με ό,τι ακούστηκε, τοποθέτηση. 

Δώσαμε, είπε ο κ. Νουρής, ένα ερώτημα το οποίο ζητήσαμε να τεθεί ενώπιον του κυρίαρχου λαού για να απαντήσει ο κόσμος, εάν θέλει τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση. 

Μέσω αυτού του ερωτήματος, συνέχισε, αυτό το οποίο διεκδικούσαμε ουσιαστικά ήταν να λύσουμε και κάποια προβλήματα. Ακολούθως, υπενθύμισε, ότι ταλανίζει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και βεβαίως την κοινωνία, πόσος θα πρέπει να είναι ο αριθμός των νέων οντοτήτων.

Όπως ανέφερε, προτάθηκε ένα συγκεκριμένο σενάριο από την κυβέρνηση στη βάση συγκεκριμένης μελέτης, για 17 νέες οντότητες, σημειώνοντας πως υπήρχαν ν διαφωνίες που συζητήθηκαν.

Είπε ακόμη πως ζήτησαν να τεθεί ενώπιον του κυρίαρχου λαού αυτό το ερώτημα, και ήθελαν να δοθεί η δυνατότητα στον κόσμο να τοποθετηθεί.

Δήλωσε επίσης πως έχουν στερήσει το δικαίωμα αυτή της επιλογής και δυστυχώς με την έναρξη της νέας Βουλής θα ξαναβρεθούμε μπροστά από το ενδεχόμενο συζήτησης, όπως είπε, για το πόσες θα πρέπει να είναι οι νέες οντότητες, εάν θα πρέπει να υπάρξουν οι Α ή Β αλλαγές. 

Πρόσθετα υπάρχει και το πρόβλημα του Ταμείου Ανάκαμψης το οποίο είπε ο ΥΠΕΣ,  “αυτή τη στιγμή η πρώτη μας μέριμνα ως Υπουργείο Εσωτερικών αμέσως μετά την καταψήφιση της πρότασης για το δημοψήφισμα, ήταν ότι κινηθήκαμε τάχιστα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να πείσουμε και να άρουμε τις ενστάσεις τους αναφορικά με το θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης”. 

Ο κ. Νουρής ακολούθως εξέφρασε την ελπίδα ότι θα έχουμε μια θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πριν το τέλος αυτού του μήνα, ώστε να μην υπάρξουν παγοποιήσεις σχετικά με τα κονδύλια που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιέζει το χρονοδιάγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης τη μεταρρύθμιση της Τ.Α

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα