Στην αντεπίθεση το ΥΠΠΑΝ για το... μάθημα του ΑΚΕΛ για τα τέλη των Παγκύπριων

Η σημερινή παρέμβαση του ΑΚΕΛ που αναφέρει ότι «το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε για ακόμη μια φορά τα παιδιά που προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες και τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα», μάλλον αγνοεί την πολιτική και την πρακτική που ακολουθείται, αναφέρει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ)

Σε απάντηση του σε παρέμβαση του ΑΚΕΛ, το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι «θα έπρεπε να γνωρίζει το ΑΚΕΛ ότι ΄παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα΄, μεταξύ των οποίων βέβαια και παιδιά τρίτεκνων οικογενειών, καλύπτονται ήδη από την πολιτική που απαλλάσσει παιδιά οικογενειών που τυγχάνουν στήριξης από το κράτος».

«Είναι αντιληπτό ότι διανύουμε μια προεκλογική περίοδο και γι’ αυτό ορισμένοι δεν αποφεύγουν τον πειρασμό των αφορισμών και τη λογική μιας γενικής και αόριστης πλειοδοσίας», προσθέτει.

Το Υπουργείο Παιδείας αναφέρει ότι όπως έχει ανακοινωθεί, η Κυβέρνηση μετά από πρόταση του έχει πάρει συμπληρωματική απόφαση για να συμπεριλάβει στην απαλλαγή από την καταβολή τέλους συμμετοχής στις Παγκύπριες Εξετάσεις στη βάση των κοινωνικο-οικονομικών κριτηρίων που ισχύουν ήδη και υποψηφίους που προέρχονται από Εσπερινά Σχολεία, ιδιωτικά σχολεία και προηγούμενα έτη (από ιδιωτικά,  δημόσια και εσπερινά σχολεία) σχολείων ή Εσπερινών Σχολείων.

Πρόκειται για μια γενικότερη πολιτική που εφαρμόζεται για τους τελειόφοιτους των οποίων οι οικογένειες πληρούν προβλεπόμενα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, ενώ επιπρόσθετα αποφασίστηκε φέτος και η απαλλαγή τέκνων πολύτεκνων οικογενειών, προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι «δεν μπορεί όμως ένα κόμμα όπως το ΑΚΕΛ να αγνοεί ότι η Κυβέρνηση αυτή για πρώτη φορά εισήγαγε και εφαρμόζει μια συγκροτημένη και αποδοτική κοινωνική πολιτική στηρίζοντας όσους πραγματικά έχουν ανάγκη μέσω του συστήματος Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αυτό εδώ και μερικά χρόνια έχει βελτιώσει πολύ την κοινωνική πολιτική του κράτους».

Στη βάση αυτής της στοχευμένης κοινωνικής προσέγγισης, σύμφωνα με το ΥΠΠΑΝ, «στηρίζει περαιτέρω, ακόμα και εκεί που δεν έχει προβλεφθεί νομοθετικά, τα παιδιά οικογενειών που εντάσσονται στο δίχτυ κοινωνικής προστασίας και λαμβάνουν δημόσια βοηθήματα. Επομένως προβλέπεται η στήριξη την οποία το ΑΚΕΛ ζητά να δοθεί».

Προσθέτει ότι «θα μπορούσε ακόμα το ΑΚΕΛ να σημειώσει ότι το ΥΠΠΑΝ καταβάλλει γενικότερα προσπάθειες για να διευκολύνει και να απαλύνει τα οικονομικά βάρη από τις οικογένειες μαθητών και μαθητριών, όπως για παράδειγμα, η δυνατότητα που δίνεται από φέτος, για πρώτη φορά, μαθητές/-τριες να συμμετάσχουν δωρεάν σε γνωστές εξετάσεις πιστοποίησης της γνώσης της Αγγλικής Γλώσσας (για τις οποίες έως τώρα κατέβαλλαν σημαντικό τίμημα)».

Τα πυρά του ΑΚΕΛ για τα τέλη στις Παγκύπριες εξετάσεις

Σε γραπτή δήλωση του επικεφαλή του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη, αναφερόταν ότι, «το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε, σωστά, ότι από τα τέλη για τις Παγκύπριες – Εισαγωγικές εξετάσεις εξαιρούνται τα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών. Το Υπουργείο Παιδείας αγνόησε για ακόμη μια φορά τα παιδιά που προέρχονται από τρίτεκνες οικογένειες και τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, παρά κατά καιρούς διαφορετικές υποσχέσεις της Κυβέρνησης προς τις κατηγορίες αυτές».

Όπως σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, «μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες για κάποιες οικογένειες το ποσό αυτό είναι δυσβάστακτο. Καλούμαι το Υπουργείο Παιδείας να αναθεωρήσει την αρχική απόφασή του και να στηρίξει τα παιδιά των τρίτεκνων οικογενειών και τα παιδιά των οποίων οι οικογένειες έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα (επιπρόσθετα από τους λήπτες ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και δημοσίου βοηθήματος), έστω θέτοντας κάποια κοινωνικοοικονομικά κριτήρια».

Δειτε Επισης

Στέλνει στη Βουλή το θέμα μετακίνησης ψηφοφόρων το ΑΚΕΛ-Ζητά διερεύνηση πριν τις εκλογές
Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη