Ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα της συνόδου ο Υπ. Εξωτερικών-«Αναδεικνύει τον ρόλο της Κύπρου»

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην Πάφο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε νέα εποχή η περιοχή μετά την τετραμερή με Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΑΕ

Υπογράμμισε πως "η φιλοξενία της πρώτης τέτοιας συνάντησης στην Πάφο δείχνει τον ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος στην προσπάθεια για διεύρυνση και ενίσχυση της συνεργασίας και του διαλόγου, ως μέσου εδραίωσης της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, έχοντας άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη τυγχάνει αναγνώρισης".

Επισημαίνοντας ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής έχουν σημειωθεί σημαντικές θετικές πολιτικές εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται, ανάμεσα σε άλλα, οι συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και ορισμένων άλλων αραβικών χωρών με το Ισραήλ, καθώς επίσης η σύσταση και η λειτουργία του Ενεργειακού Φόρουμ στο Κάιρο, οι οποίες ενισχύουν την προοπτική περαιτέρω διευρυμένης περιφερειακής συνεργασίας στη βάση μιας θετικής προσέγγισης και χωρίς κανένα αποκλεισμό, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι σκοπός της συνάντησης ήταν να ενισχύσει περαιτέρω την περιφερειακή συνεργασία, αξιοποιώντας τις προοπτικές που διανοίγονται από τις εξελίξεις.

"Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, ο δρόμος είναι ανοιχτός για να συμμετάσχουν όλες οι χώρες της περιοχής", επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως "η χρονική στιγμή πραγματοποίησης της συνάντησης είναι σημαντική, μεταξύ άλλων γιατί παρείχε μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για διαμόρφωση κοινών μηνυμάτων από χώρες της περιοχής για την περιοχή, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη ότι στις ΗΠΑ υπάρχει μια νέα Διοίκηση".

"Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας σε αυτό το πλαίσιο, διευρύνοντας ενδεχομένως περαιτέρω τις συμμετέχουσες χώρες και τα θέματα συζήτησης, και αναμένω συνέχεια το επόμενο διάστημα", κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Σήμερα το πρωί ο κ. Χριστοδουλίδης είχε στην Πάφο διμερή συνάντηση με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και τέως Υπουργό Επικρατείας για Εξωτερικές Υποθέσεις, Anwar Gargash, ο οποίος εκπροσώπησε τον Υπουργό Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Σείχη Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα