Ο βιαστής με τα ράσα στις φυλακές, ο Μητροπολίτης… ντετέκτιβ και τα ροζ σκάνδαλα

Μεγάλη αίσθηση έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη οι καταγγελίες εναντίον του πρώην Μητροπολίτη Κιτίου για βιασμό και άσεμνη επίθεση εναντίον γυναικών. Η αποκάλυψη του ονόματός του, συνεχίζει να προκαλεί τριγμούς στην ανώτερη ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου, που συνεχίζει να τηρεί σιγήν ιχθύος, κυρίως λόγω του ότι πριν από δέκα χρόνια η μία γυναίκα κατήγγειλε την υπόθεση στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. 

Ωστόσο, δεν είναι το πρώτο σκάνδαλο σεξουαλικής φύσεως που βλέπει το φως της δημοσιότητας και προέρχεται από τις τάξεις της Εκκλησίας. Είναι ωστόσο ένα από τα λίγα που οδηγούνται ενώπιον της δικαιοσύνης, αφού πολλά καλύπτονται πίσω από… μαύρα ράσα.

Υπάρχουν πολλές υποθέσεις, που δεν είδαν ποτέ το φως της δημοσιότητας, είτε διότι οι πρωταγωνιστές τους έχουν φύγει από την ζωή, είτε επειδή κάποιες φορές ήταν κοινή συναινέσει τα όσα γίνονταν ανέφερε στον REPORTER o θεολόγος Θεόδωρος Κυριάκου.

«Υπήρχαν μοναχοί που είχαν φιλενάδες, διατηρούσαν δεσμούς με γυναίκες και είχαν παιδιά ενώ δεν θα έπρεπε», ανέφερε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δολοφονία της Ελενας... «Την κήδεψαν αυτοί που την σκότωσαν»

Οι υποθέσεις που οδηγήθηκαν ενώπιον Δικαστηρίου

Το μαρτύριο της Έλενας και οι αντιδράσεις που έφεραν καθαίρεση

Έχουν περάσει τρία χρόνια από το χαμό της 29χρονης Έλενας Φραντζή, η οποία είχε κακοποιηθεί από τον θετό της πατέρα, ο οποίος ήταν ιερέας. Πέραν από τις αρμόδιες υπηρεσίες η κοινή γνώμη έκατσε στο σκαμνί και την ιεραρχία της εκκλησίας, για τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση.

Η ιστορία της Έλενας Φραντζή συγκλόνισε τους πάντες και αποτέλεσε μία υπόθεση χαστούκι και για την Εκκλησία της Κύπρου…

Η δραματική ιστορία της Έλενας ξεκίνησε όταν οι  γονείς της, κρίθηκαν ακατάλληλοι να ασκούν τα γονικά τους καθήκοντα, κι έτσι τη φροντίδα της ανέλαβε σε πολύ μικρή ηλικία το Γραφείο Ευημερίας, το οποίο φρόντισε έτσι ώστε το κοριτσάκι να δοθεί σε ανάδοχες οικογένειες. Η πρώτη φορά που τέθηκε σε ανάδοχη οικογένεια ήταν στην ηλικία των δύο ετών.  Σε ηλικία τριών ετών, τέθηκε υπό τη φροντίδα του ιερέα «πατέρα» της, όπου και διέμενε μέχρι τα 9½ της χρόνια.   

Η Έλενα, αντί να βρει την ευτυχία, βρήκε την κόλαση. Σε μια οικογένεια «υπόδειγμα» της κοινωνίας. Ήταν μόλις 4 ετών… Περίμενε αγάπη, όπως όλα τα παιδιά, από την ανάδοχη οικογένειά της. Αντ' αυτού, ο θετός πατέρας της, φρόντισε να της μετατρέψει τη ζωή σε κόλαση. Μια κόλαση που κράτησε για χρόνια. Μια κόλαση που οδήγησε στο θάνατό της.

Η καταγγελία της Έλενας εναντίον του «πατέρα» της για σεξουαλική κακοποίηση, έγινε μετά από πολλά χρόνια και συγκεκριμένα το 2011 στην ηλικία των 22 ετών, όταν λόγω αυξημένου άγχους επισκέφθηκε ψυχολόγο με την οποία αργά και σταθερά δημιούργησε μια σχέση εμπιστοσύνης ώστε να της εκμυστηρευθεί τα όσα της είχαν συμβεί.

Όταν ο ιερέας διώχθηκε, οι πάντες ξεσηκώθηκαν εναντίον της γιατί τόλμησε να «σπιλώσει» την εικόνα αυτού του ιερέα… Ολόκληρο το χωριό την ταπείνωσε…

Το Δικαστήριο βρήκε τη μαρτυρία της πειστική και με απόφασή του, καταδίκασε το 2013 τον ιερέα σε 18 μήνες φυλάκισης. Αποφυλακίστηκε το 2015, όπου επανήλθε στα καθήκοντά του ως ιερέας, σε γυναικείο μοναστήρι, ενώ έλαβε και σπίτι δίπλα σε νηπιαγωγείο και δημοτικό από τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής. Η Ιερά Σύνοδος δεν έκρινε, παρά την καταδικαστική απόφαση πως θα έπρεπε να καθαιρεθεί. Υπό το βάρος της κατακραυγής το έπραξε τελικά ένα μήνα μετά το θάνατο της Έλενας. Την πρόταση για καθαίρεση του έκανε ο ιεράρχης που τον υποστήριξε αλλά και τον υποδέχτηκε μετά την αποφυλάκιση του, Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας. Σημειώνεται ότι στην ίδια συνεδρία της Ιεράς Συνόδου καθαιρέθηκε, έπειτα από καταγγελία για μοιχεία και δεύτερος ιερέας.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ: «Ξύρισαν» τον ιερέα που βίασε την ανιψιά του και κατέληξε στις Κεντρικές Φυλακές

Βίαζε την κόρη του αδελφού του

Το Μάιο του 2013 στην Λευκωσία ιερέας, καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια φυλάκισης για τον βιασμό της 26χρονης ανιψιάς του. Οι λεπτομέρειες της υπόθεσης σοκάρουν.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν κατά την απόφαση του Κακουργιοδικείου, η 26χρονη πήγε για να κάνει ένα ντους ώστε να πάει στη δουλειά της. Βγαίνοντας από το μπάνιο βρήκε τον ιερέα να την περιμένει στο σαλόνι. Εκείνη πήγε στο δωμάτιό όπου την ακολούθησε. Άρχισε να της μιλά για τις γυναίκες και για τις σεξουαλικές σχέσεις. Πριν προλάβει εκείνη να αντιδράσει της έπιασε τα χέρια, την έριξε στο κρεβάτι. Η κοπέλα προσπάθησε να τον απωθήσει, εκείνος όμως συνέχισε χωρίς να την ακούει και τελικά τη βίασε.

Μεταφέρθηκε στις Κεντρικές φυλακές, όπου συνέχισε να φορεί τα ράσα του. Η Ιερά Σύνοδος, επέδειξε για άλλη μια φορά χαμηλά αντανακλαστικά. «Θυμήθηκε» να τον καθαιρέσει έξι μήνες μετά. Μάλιστα μέλη της εκκλησίας, μετέβησαν στις κεντρικές φυλακές, όπου τον ενημέρωσαν ότι δεν βρίσκεται πλέον στον κατάλογο με τους ιερείς.

Τα game of thrones που έφεραν... «ροζ» σκάνδαλα

Την εκκλησία ωστόσο, συντάραξαν και άλλα σκάνδαλα σεξουαλικής φύσεως, κάποια «ροζ» και κάποια δήθεν ροζ, ως αποτέλεσμα του... game of thrones στην ανώτατη ιεραρχία. 

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την υπόθεση του Παγκράτιου Μερακλή, που προκάλεσε μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις στη σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Μητροπολίτης κατηγορήθηκε για ομοφυλοφιλία το 1996, όταν κέρδισε στις εκλογές μετά τον θάνατο του Μητροπολίτη Μόρφου Χρύσανθου. Παρόλο που έλαβε το ποσοστό του 96%, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Α’, απέρριψε την υποψηφιότητά του.

Μετά τις έντονες αντιδράσεις των πιστών για την απόφαση του Αρχιεπισκόπου, ξέσπασαν φήμες εναντίον του Μερακλή πως είχε προσβληθεί από AIDS, τις οποίες ο ίδιος απέρριψε κατηγορηματικά. Η Αρχιεπισκοπή μετατράπηκε σε πεδιό μάχης, αφού χιλιάδες υποστηρικτές του αντιδρούσαν έντονα με τα όσα συνέχιζε να υποστηρίζει ο Αρχιεπίσκοπος, δημιουργώντας πρωτοφανή επεισόδια.

Από το 1998, ο Παγκράτιος Μερακλής αποτραβήχθηκε από την εκκλησία και ζει σε χωριό της Λευκωσίας, όπου μέχρι σήμερα απορρίπτει τους ισχυρισμούς περί ομοφυλοφιλίας. Συνεχίζει να κάνει λόγο για σκευωρία που στήθηκε εναντίον του, για την οποία κατέχει στοιχεία, ωστόσο δεν θέλει να τα δώσει στη δημοσιότητα.

Ο κομμωτής που δεν ήξερε με ποιον είχε σχέση

Δεν θα μπορούσε να λείπει και από τον «υπόγειο» πόλεμο διεκδίκησης του Αρχιεπισκοπικού Θώκου, ένα σκάνδαλο σεξουαλικής φύσεως. Έτσι μετά την αποχώρηση του Χρυσόστομου του Α' ξέσπασαν φήμες περί ομοφυλοφιλικών σχέσεων του Μητροπολίτη Αθανάσιου. Φήμες που προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στις τάξεις της εκκλησίας και δίχασε τους πιστούς.

Η υπόθεση παραπέμφθηκε ενώπιον της Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου, η οποία συνήλθε το 2000 και λειτούργησε ως Συνοδικό Δικαστήριο. Εκεί οι κατηγορίες κατέρρευσαν. Στο δικαστήριο ως μάρτυρας, κατέθεσε κομμωτής από την Θεσσαλονίκη, ο οποίος κατηγόρησε τον Αθανάσιο ότι τον παρενόχλησε σεξουαλικά, όταν βρισκόταν ως δόκιμος στην Μονή Βατοπεδίου. Όταν το δικαστήριο όμως ζήτησε από τον μάρτυρα, να υποδείξει ποιος είναι ο Αθανάσιος,  εκείνος έδειξε άλλο ιεράρχη.

Μητροπολίτης σε ρόλο... ντετέκτιβ

Εκτός από τους ιερείς που βρέθηκαν ενώπιον την δικαιοσύνης και καταδικάστηκαν για τις αποτρόπαιες πράξεις τους, υπήρξαν και αυτοί που είτε τέθηκαν σε αργία, είτε καθαιρέθηκαν για σεξουαλικής φύσεως υποθέσεις.

Σε αργία για τρία χρόνια, τέθηκε ιερέας στην Πάφο, όταν πιάστηκε από τον Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, να διαπράττει μοιχεία. Το περιστατικό, που συνέβη το Μάιο του 2017 προκάλεσε αντιδράσεις πιστών, αφού ο εν λόγω ιερέας ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών παιδιών.

Ο Πάφου Γεώργιος, έκανε τον... ντετέκτιβ μετά από καταγγελία πολίτη πως ο ιερέας διατηρούσε παράνομο ερωτικό δεσμό με την 32χρονη αρραβωνιαστικιά του.

Οι δύο τους μετέβησαν στο διαμέρισμα όπου ο ιερέας και η 32χρονη συνευρίσκονταν. Ο Μητροπολίτης αφού εντόπισε το όχημα του ιερέα, τον κάλεσε να εξέλθει του διαμερίσματος, όπου και ομολόγησε ότι είχε ερωτικές σχέσεις με την 32χρονη. 

Παρόλο που οι Μητροπολίτες Κιτίου (σ.σ ο κατηγορούμενος για βιασμό) και Μόρφου, τάχθηκαν υπέρ αυστηρής καταδίκης του, τα άλλα τρία μέλη του Συνοδικού Δικαστηρίου, αποφάσισαν την τριετή αργία του. Ως εκ τούτου τον Απρίλιο του 2019, επέστρεψε στα ιερά του καθήκοντα.

Το 2001, εξάλλου δύο Αρχιμανδρίτες καθαιρέθηκαν από την Εκκλησία, αφού κατηγορήθηκαν για σεξουαλικές σχέσεις ο ένας με άνδρες και ο άλλος με γυναίκα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Οι μαθητές από το Ριζοκάρπασο επισκέφτηκαν το πάρκο καμήλων σε μία μέρα γεμάτη διασκέδαση (pics)
Απουσιάζει από τον χώρο διαμονής του στη Λευκωσία 14χρονος-Ζητά βοήθεια η Αστυνομία
Συλλήψεις Αστυνομίας και Βρετανικών Βάσεων για κροτίδες και ναρκωτικά
LIVE/Χρίστου: Στις εννέα Ιουνίου έχουμε ραντεβού με την ιστορία
Χειροπέδες σε 39χρονο για κλοπή από αποθήκη-Κλάπηκε περιουσία πέραν των 1000 ευρώ
Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Λοϊζίδης vs Παπαθεοδώρου: Ο χαρτοπόλεμος, οι κατηγορίες και η καταγγελία για κατάχρηση εξουσίας
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές