Δυναμιτίζει το κλίμα πριν την πενταμερή η Τουρκία, «διαγράφει» το Κραν Μοντάνα

Δεν τίθεται καν θέμα συζήτησης το να συνεχίσουμε από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντάνα δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, λέγοντας πως «θέλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης που θα φέρει πραγματικά αποτελέσματα».

Κατά την κοινή διάσκεψη Τύπου με τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στα κατεχόμενα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «θέλουν να επιβάλλουν την ομοσπονδία επικαλούμενοι τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. Οι αποφάσεις ήταν εκεί και στο σχέδιο Ανάν και στο Κραν Μοντάνα. Δεν υπήρξε κανένα όφελος». Η τ/κ πλευρά, πρόσθεσε, έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της για την ομοσπονδία.

Από την πλευρά του ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι ο τ/κ «λαός» έχει δικαίωμα να πορευθεί με το δικό του «κράτος» στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Μιλώντας πρώτος στην διάσκεψη Τύπου, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι είδαν τις τελευταίες πινελιές σήμερα πριν την Γενεύη και επανέλαβε ότι η ομοσπονδία συζητείται από το 1968 μεταξύ των Ντενκτάς και Κληρίδη και επίσης ότι η ε/κ πλευρά είναι ήρεμη γιατί το κράτος της αναγνωρίζεται και η Κυπριακή Δημοκρατία που «σφετερίστηκαν», όπως είπε, έχει μπει στην ΕΕ.

Σηκώνονται από το τραπέζι των συνομιλιών και συνεχίζουν ως Κυπριακή Δημοκρατία ενώ οι Τ/κ συνεχίσουν με «απομόνωση και περιορισμούς», πρόσθεσε. Με αυτές τις συνθήκες, συνέχισε, δεν πρόκειται να βρεθεί σε αυτό το πλαίσιο μια συμφωνία, αυτό μας το είχε πει ο κ. Τσαβούσογλου το 2017, δήλωσε ο κ. Τατάρ.

Πλέον, είπε, υπάρχει μια άποψη που τυγχάνει αποδοχής και αυτή είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας και η τουρκική πλευρά θα πάει στο τραπέζι των συνομιλιών με διαφορετικές ιδέες.

Μετά και την δική του εκλογή στην «προεδρία», είπε ο κ. Τατάρ, υπάρχει μια νέα βούληση την οποία έχει πει στον ΟΗΕ, την ΕΕ και ξένους πρέσβεις, πως μια δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη συμφωνία μπορεί να υπάρξει στην Κύπρο στη βάση των δύο ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών, που θα ζούνε δίπλα δίπλα, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.

Δεν πρόκειται για μια πολιτική που έγινε σε μια μέρα, συνέχισε, είναι μια πολιτική που έχει πίσω της αγώνα χρόνων, που άρχισε το 1968, το 1974 μετά την εισβολή δημιουργήθηκε το ομόσπονδο κράτος των Τ/κ και στη συνέχεια το ψευδοκράτος.

Εμείς λέμε διεθνώς, συνέχισε, ότι «είμαστε ένας χωριστός λαός γιατί η Βρετανία όταν αποχώρησε από εδώ έδωσε την εξουσία σε δύο κυρίαρχους λαούς. Εμείς με την απειλή των όπλων αποκλειστήκαμε από την Κυπριακή Δημοκρατία». Μέχρι τώρα, είπε ο κ. Τατάρ, δεν προέκυψε μια συμφωνία όπου οι Τ/κ να μπορούν να στηρίξουν το δικό τους «κράτος», να εκφράσουν το κυριαρχικό τους δικαίωμα, γι' αυτό έχουν δικαίωμα να πορευθούν «με το δικό τους κράτος στη βάση της κυριαρχικής ισότητας».

Εάν οι Τ/κ, είπε, έχουν το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και να πάνε σε μια συμφωνία ελεύθερα, να μην τους επιβληθεί, ο τ/κ «λαός» σίγουρα θα θέλει μια συμφωνία με το δικό του κράτος, είπε.

Η διαφορά τώρα με παλαιότερα, συνέχισε ο κ. Τατάρ, είναι η κυριαρχία, αυτό διεκδικούν τώρα οι Τ/κ με την στήριξη της μητέρας πατρίδας Τουρκίας.

«Εμείς αυτό που θα εκφράσουμε στα ΗΕ είναι ότι η νέα σχέση μπορεί να είναι κράτους με κράτος. Εάν αυτό γίνει αποδεκτό, μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία για συνεργασία δύο κυρίαρχων και ανεξάρτητων κρατών που θα ζούνε δίπλα δίπλα, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας». Εάν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, συνέχισε, τότε το ψευδοκράτος θα ορίσει το μέλλον του δικού του  «λαού» και αυτό θα ωφελήσει όλο τον λαό της Κύπρου, θα είναι μια φόρμουλα win win.

«Κόκκινες μας γραμμές είναι η κυριαρχία και η ανεξαρτησία μας και σίγουρα εκ των ων ουκ άνευ για μας είναι οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Με αυτή την προσέγγιση πάμε στην Γενεύη. Ίνσιαλλαχ θα είναι μια ευκαιρία για καλό αποτέλεσμα» είπε.

Στη Γενεύη δεν αρχίζει μια νέα διαπραγμάτευση, λέει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Από την στιγμή που ο Ερσίν Τατάρ ήρθε στην πολιτική στηρίζει το μοντέλο λύσης δύο κρατών στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και σε αυτό το θέμα ο τ/κ «λαός» τον στηρίζει, ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου λέγοντας «με ευχαρίστηση ότι είχαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση». Αυτό το μοντέλο, είπε, στηρίζει και η Τουρκία με όλες της τις δυνάμεις.

Η τ/κ πλευρά, συνέχισε, προσπάθησε σε όλα τα φόρα για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Το δίδυμο Ε/κ – Ελλήνων, πρόσθεσε, φαινόταν ότι ήθελαν λύση αλλά στο τέλος της ημέρας απέρριψαν την ισότητα των Τ/κ. «Δεν θέλουν να μοιραστούν ούτε την εξουσία, ούτε την ευμάρεια. Άλλαξε κάτι από το Κραν Μοντάνα μέχρι τώρα; Όχι. Τίποτε δεν άλλαξε τα τελευταία 4 χρόνια» είπε.

Βλέπουμε, συνέχισε, ότι κάποιοι προσπαθούν να επιβάλλουν ξανά την ομοσπονδία, επικαλούμενοι τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ. «Αυτές οι αποφάσεις δεν υπήρχαν στο σχέδιο Ανάν; Δεν υπήρχαν στο Κραν Μοντάνα; Υπήρχαν. Υπήρξε κάποιο όφελος; Όχι. Καθόλου. Υπάρχει λόγος να επιβάλλονται παρωχημένες παράμετροι που δεν έφεραν και δεν θα φέρουν κανένα όφελος; Όχι, δεν υπάρχει. Ποιος είναι ο λόγος για μια αδύνατη επιβολή; Κάποιος πραγματικά να μας το εξηγήσει αυτό, σε μας και στον τ/κ λαό» συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι μετά το Κραν Μοντάνα είχαν δηλώσει πως πλέον δεν θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την ομοσπονδία και το ίδιο είπαν και όσοι ήταν τότε στις συνομιλίες εκπροσωπώντας το ψευδοκράτος, όπως είπε.

«Γι’ αυτό εμείς πιστεύουμε ότι πλέον δεν θα χάσουμε άλλο χρόνο για ομοσπονδιακή λύση και πρέπει να συζητηθούν νέες ιδέες και νέα οράματα. Και γι' αυτό βάζουμε ένα πλαίσιο, που θα βασίζεται στις πραγματικότητες στο νησί, δίκαιο, μόνιμο και βιώσιμο, που θα έχει αμοιβαίο κέρδος για όλες τις πλευρές. Θέτουμε το όραμα. Με αυτό θα συμμετάσχουμε στις συναντήσεις στη διαδικασία εμπρός μας» ανέφερε.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι θέλουν πραγματικά να αρχίσει μια διαδικασία νέων διαπραγματεύσεων που θα έχει νόημα, ισότιμη και αποτελεσματική.

Στη Γενεύη δεν αρχίζει μια νέα διαπραγμάτευση, ανέφερε ο κ. Τσαβούσογλου λέγοντας ότι θα εξετάσουν εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος και σίγουρα δεν θα συνεχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντάνα. «Δεν τίθεται καν τέτοιο θέμα, και θα ήθελα να το τονίσω αυτό για ακόμη μια φορά» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Πολλές αναφορές για κυβερνητική διαφθορά στην Κύπρο καταγράφηκαν σε έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος-Ενημερώνει αρχηγούς κομμάτων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό
ΠΙΝΑΚΕΣ: Η ανάλυση των εκλογέων ανά επαρχία
Παγιδευμένος στη διογκούμενη θεσμική κρίση ο Πρόεδρος-O αντίκτυπος και το ντόμινο από τη πιθανή προσφυγή
«Υλοποιήθηκαν πρωτοποριακά έργα»-Έκανε τον απολογισμό της επταετίας ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης