Στο επίκεντρο του ξένου τύπου Δένδιας-Τσαβούσογλου-«Καιρό είχαμε να δούμε τέτοια σύγκρουση»

Μπροστά στις κάμερες τσακώνονται οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, σχολιάζει ο διεθνής Τύπος, επισημαίνοντας ότι η αρχικά εποικοδομητική συνάντηση του Νίκου Δένδια και του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Άγκυρα, μετατράπηκε σε λεκτική σύγκρουση.

Οι δύο πολιτικοί άνδρες άρχισαν να εκτοξεύουν κατηγορίες εκατέρωθεν για τα θαλάσσια ύδατα, τους μετανάστες και τη μεταχείριση των μειονοτήτων. Διπλωματικοί παρατηρητές αναφέρουν ότι είχαν να δουν τέτοια σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό, όπως επισημαίνει ο γερμανόφωνος Τύπος.

Tagesspiegel: «Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας διαφωνούν μπροστά στις κάμερες»

«Κανένας Έλληνας υπουργός Εξωτερικών δεν είχε επισκεφθεί την Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια. Η συζήτηση αρχικά ξεκίνησε εποικοδομητικά στη συνέχεια όμως τα αίματα άναψαν για το φυσικό αέριο και το μεταναστευτικό», γράφει η γερμανική εφημερίδα.

Γερμανική υπηρεσία «Deutsche Welle»

«Εάν δεν ήταν κάτι σοβαρό, θα μπορούσε κανείς να πει άνετα: οι κυβερνήσεις Τουρκίας-Ελλάδας δεν θα είναι πλέον φίλες. Αλλά το θέμα είναι σοβαρό. Οι διπλωματικοί παρατηρητές δεν έχουν δει τέτοια σύγκρουση εδώ και πολύ καιρό», σχολιάζει η γερμανική υπηρεσία.

Παρά τη συνεννόηση για μία τοποθέτηση από τον κάθε υπουργό, πήραν και οι δύο εναλλάξ τον λόγο στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου απαντώντας ο ένας στον άλλο, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να μεταβαίνει στην Τουρκία «οπλισμένος». «Η συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε με θερμά λόγια ανάμεσα στους επικεφαλής της διπλωματίας Ελλάδας και Τουρκίας γρήγορα μετατράπηκε σε ανταλλαγή κατηγοριών,» προσθέτει η Deutsche Welle.

«Η συνάντηση άρχισε σε εγκάρδιο κλίμα αλλά οι δύο πολιτικοί άνδρες σύντομα άρχισαν ανοιχτά να τσακώνονται όταν ο Δένδιας είπε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις» αναφέρει το ρεπορτάζ μεταξύ άλλων.

Αl Jazeera: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας συγκρούονται σε συνέντευξη Τύπου

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χρησιμοποίησε τα εναρκτήρια σχόλιά του εκφράζοντας παράπονα πολλών ετών σε βάρος της Τουρκίας, όπως επισημαίνει το «Al Jazeera», κάνοντας λόγο για σύγκρουση των δύο πολιτικών ανδρών κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα. «Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας αντάλλαξαν κατηγορίες για ευρύ φάσμα θεμάτων κατά τη διάρκεια μιας ταραχώδους συνέντευξης Τύπου στο τέλος της πρώτης συνάντησής τους εδώ και πάνω από έναν χρόνο» αναφέρει το αραβόφωνο δίκτυο.

Reuters: Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας ανταλλάσσουν κατηγορίες

Ανοιχτά συγκρούστηκαν οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ελλάδας στη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, που άρχισε με ελπίδες βελτίωσης των σχέσεων αλλά γρήγορα επιδεινώθηκε σε σφοδρή ανταλλαγή κατηγοριών και από τις δύο πλευρές, αναφέρει το Reuters.

«Επιχειρώντας εκτόνωση έπειτα από μήνες έντασης λόγω διαφορών στην ανατολική Μεσόγειο, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνάντησε τον Τούρκο πρόεδρο και τον Τούρκο ομόλογό του, στην πρώτη επίσκεψη αφότου το ναυτικό των δύο χωρών βρέθηκε κοντά σε πόλεμο πέρσι.

Ωστόσο, η αρχικά εγκάρδια ατμόσφαιρα στη συνέντευξη Τύπου μετά τις συναντήσεις έγινε πιο δύσκολη όταν ο Νίκος Δένδιας υποστήριξε πως οι παραβιάσεις της ελληνικής εδαφικής ακεραιότητας θα αντιμετωπιστούν με κυρώσεις και ο Τσαβούσογλου απέρριψε ως απαράδεκτα τα σχόλιά του. “Έρχεσαι εδώ, προσπαθείς να κατηγορήσεις την Τουρκία για να στείλεις μήνυμα στο εσωτερικό της χώρας σου. Δεν μπορώ να το δεχτώ αυτό” είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Γαλλικό Πρακτορείο: Σύγκρουση υπουργών Ελλάδας – Τουρκίας στη συνέντευξη Τύπου

Για σύγκρουση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας γράφει και το Γαλλικό Πρακτορείο. Στόχος των συνομιλιών ήταν, αναφέρει, οι δύο δύσκολοι γείτονες και μέλη του ΝΑΤΟ να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους, έπειτα από έναν χρόνο διαφωνιών. Η συνέντευξη άρχισε με συμφιλιωτικά σχόλια από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στα οποία επαίνεσε τον πολύ θετικό διάλογο που είχαν στην Άγκυρα με τον Νίκο Δένδια. «Ο Δένδιας όμως στην αρχική τοποθέτησή του εξέφρασε πολλά πολύχρονα παράπονα σχετικά με την Τουρκία, από τις έρευνες για φυσικό αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα ως την αντιμετώπιση της ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη συνεχιζόμενη διαφωνία των δύο χωρών αναφορικά με τους μετανάστες» γράφει το AFP.

«Η θέση της Ελλάδας είναι ξεκάθαρη και δεν είναι η πρώτη φορά που την ακούτε» είπε ο Δένδιας στον Τσαβούσογλου, σε μια πολύ φορτισμένη στιγμή, στη διάρκειας της 35λεπτης συνέντευξης Τύπου. «Εάν κατηγορείτε ανοιχτά τη χώρα και τον λαό μου ενώπιον του Τύπου, πρέπει να απαντήσω» είπε ο Τσαβούσογλου.

Γαλλική εφημερίδα Le Figaro

«Λεκτική σύγκρουση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας - Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Άγκυρα», είναι ο τίτλος της γαλλικής εφημερίδας.

«Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσάβουσογλου και ο Έλληνας ομόλογός του Νίκος Δένδιας διαφώνησαν μπροστά στις κάμερες για τα θαλάσσια σύνορα, τους μετανάστες και τη μεταχείριση των μειονοτήτων», προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα.

 

Tα πρωτοσέλιδα του τουρκικού τύπου σήμερα

Στα τουρκικά δημοσιεύματα εκθειάζεται η στάση Τσαβούσογλου, ενώ εμφανής είναι η αμηχανία τους για τα όσα δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, που τους τα… «έψαλε» μέσα στο σπίτι τους, κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Ο τουρκικός τύπος κατηγορεί τον Νίκο Δένδια για «σκανδαλώδεις δηλώσεις» και «ασέβεια» που δε συνάδουν με τη διπλωματική οδό και το πνεύμα επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών.

«Ήρθε για να σπάσει τις σχέσεις και όχι για να τις βελτιώσει» γράφει η Γενί Σαφάκ. Στο ίδιο πνεύμα και η Τουρκγιέ: «Ήρθε για να προκαλέσει ένταση και όχι για να συμφωνήσει» σχολιάζει, συμπληρώνοντα: «Σκληρή απάντηση από τον Τσαβούσογλου».

«Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε» γράφει η Σαμπάχ, αναφέροντας την απάντηση Τσαβούσογλου στον Δένδια και σχολιάζοντας πως ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών «χρησιμοποίησε εξαιρετικά απαράδεκτη ρητορική».

Για «αλαζονεία» κατηγορεί τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών η Σοζκού, «Η "απειλή κυρώσεων" από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στη συνέντευξη Τύπου δημιούργησε ένταση. Ο υπουργός Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έδωσε την απαραίτητη απάντηση» αναφέρει.

«Πάλι τα ίδια από την Ελλάδα», γράφει η Χουριέτ κάνοντας λόγο για «σκάνδαλο Δένδια σε μια φιλική συνάντηση».

«Μάθημα διπλωματίας» χαρακτηρίζει τις απαντήσεις Τσαβούσογλου στον Έλληνα ομόλογό του η εφημερίδα Ακσάμ. «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που βρέθηκε στην Άγκυρα για να λύσει προβλήματα, κατηγόρησε την Τουρκία. Άμεση απάντηση από Τσαβούσογλου» γράφει χαρακτηριστικά.

Για «σκάνδαλο Δένδια» κάνει λόγο και η Μιλλιέτ, αναφέροντας: «Μια συνέντευξη που ξεκίνησε θετικά εξελίχθηκε σε τεταμένη λόγω της προκλητικής ρητορικής του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών».

Γιατί απασφάλισε ο Δένδιας

Γιατί… απασφάλισε ο Νίκος Δένδιας στη συνέντευξη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου; Ήταν μια «έκρηξη οργής» για την τουρκική επιθετικότητα και την προσπάθεια της Άγκυρας να σφετεριστεί ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα ή μήπως μια επιβεβλημένη τακτική κίνηση του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεδομένης της αμετανόητης τουρκικής ρητορικής για συγκυριαρχία στο Αιγαίο, επέκταση της «γαλάζιας πατρίδας» μέχρι τον 25ο μεσημβρινό και έναρξη σεισμικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές ελληνικής κυριαρχίας νότια της Κρήτης που δήθεν ανήκουν στη δικαιοδοσία της Άγκυρας βάση του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου;

Η ελληνική πλευρά είχε προετοιμαστεί εντατικά για τη χθεσινή συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου και τις διευρυμένες συνομιλίες της ελληνικής με την τουρκική διπλωματική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα. Ο υπουργός των Εξωτερικών δεν αιφνιδιάστηκε ούτε από την ξαφνική πρόσκληση του Ταγίπ Ερντογάν σε συνάντηση. Η κίνηση που πολλοί διέγνωσαν σαν κίνηση… αβροφροσύνης και χειρονομία καλής θέλησης του Ταγίπ Ερντογάν με σκοπό να στείλει μήνυμα φιλίας στο εξωτερικό και διάθεσης συνεννόησης προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκάλυπτε την επιθυμία του προέδρου της Τουρκίας να… σπουδάσει τον αντίπαλο και να διαγνώσει τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής διπλωματίας.

Οι σκληρές απαντήσεις Δένδια στις τουρκικές προκλήσεις μπροστά στον Τσαβούσογλου

Τον τελευταίο χρόνο, ο Νίκος Δένδιας είναι το κεντρικό πρόσωπο πίσω από την μερική οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που αφιόνισε το τουρκικό καθεστώς, αφού στην Άγκυρα έδιναν μηδενικές πιθανότητες στον διαμοιρασμό των θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Αθήνας και Καΐρου.

Πολλοί θεώρησαν ότι η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε δημόσια ο Νίκος Δένδιας από την Άγκυρα -έχοντας εξ ευωνύμων του τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου- για τις 400 τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά, για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, για το casus belli σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, για την αγνόηση του δικαίου της θάλασσας (UNCLOS), για την προσπάθεια σφετερισμού ζωνών ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, για την επιχείρηση εισβολής σε ελληνικό έδαφος από δεκάδες χιλιάδες κατευθυνόμενους μετανάστες ήταν ένα δημόσιο κατηγορώ, πέρα από την συνηθισμένη διπλωματική γλώσσα, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να υπονοήσουν, αμέσως μετά τις δηλώσεις του Νίκου Δένδια από την Άγκυρα, ότι ο υπουργός των Εξωτερικών λειτούργησε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οι φήμες αυτές διαψεύστηκαν ταχύτατα, καθώς λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις Δένδια ανώτατες κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να καλύψουν τον υπουργό Εξωτερικών επισημαίνοντας ότι λειτούργησε σε «πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό» προσθέτοντας ότι οι κύριοι Δένδιας και Μητσοτάκης «είχαν εκτενή συνομιλία χτες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν την συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου».

Τόνιζαν μάλιστα ότι ο υπουργός των Εξωτερικών «είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί, να απαντήσει αναλόγως». Η πρόκληση ήλθε διά στόματος Τσαβούσογλου ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποθάλπει γκιουλενιστές, μέλη του PKK και άλλων τρομοκρατικών ομάδων υποστηρίζοντας μάλιστα ότι η μειονότητα στη Θράκη είναι τουρκική και όχι μουσουλμανική.

Η δημόσια απάντηση του Νίκου Δένδια φάνηκε να αιφνιδιάζει τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών που παραβίασε τα συμφωνηθέντα και έλαβε συνολικά τέσσερις φορές τον λόγο επιχειρώντας να απαντήσει στα ελληνικά επιχειρήματα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο για «καβγά» και προειδοποίησε ότι αν συνεχιστεί η αντιπαράθεση ο διάλογος θα τερματιστεί.

«Όταν συνομιλούμε διεθνώς και αυτό συμπεριλαμβάνει και τους Τούρκους, προβάλλουμε τις θέσεις μας και τα δίκαιά μας. Οι οποίες είναι γνωστές. Και βασίζονται στη διεθνή νομιμότητα» απάντησαν συνεργάτες του Νίκου Δένδια εξηγώντας ότι τα όσα είπε δημόσια ο υπουργός των Εξωτερικών «είναι οι θέσεις μας. Με την Τουρκία έχουμε διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά την επίλυση των διαφόρων ζητημάτων. Η δική μας βασίζεται στις Ευρωπαϊκές αξίες. Και στο διεθνές δίκαιο».

Σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει καταφέρει να αυξήσει τους περιφερειακούς συμμάχους της, να συνάψει συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με χώρες όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία, ο Νίκος Δένδιας -σε συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη- επέλεξε να απευθυνθεί και στο διεθνές ακροατήριο, εντός και εκτός ΕΕ. Τα μηνύματα που εξέπεμψε ο υπουργός των Εξωτερικών και η ακριβής γλώσσα που χρησιμοποίησε για να αναφερθεί στην τουρκική συμπεριφορά είχαν δέκτες και τις χώρες με τις οποίες η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργήσει σχέσεις έντιμης συνεννόησης. Ηταν θέμα αξιοπιστίας για τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης οι θέσεις της Αθήνας να αποτυπώνονται με τον ίδιο τρόπο τόσο χωρίς την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων αλλά και ενώπιόν τους, ακόμη και μέσα στην Άγκυρα.

Παραλλήλως με την συνειδητοποίηση και την εκπομπή του μηνύματος ότι για την Ελλάδα «δεν υπάρχει πιθανότητα συνέχισης της προσπάθειας βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία αν επιμείνουν στα κόλπα των τελευταίων μηνών», όπως εξηγούσε ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας στο protothema.gr, στην Αθήνα έχει αποφασιστεί ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφωνώντας» με την Τουρκία, κατά την έκφραση στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακόμη και οι όποιες αυταπάτες πως η Τουρκία θα μπορούσε να αλλάξει στρατηγική διαλύθηκαν μόλις την Τετάρτη, μία ημέρα πριν την μετάβαση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα, όταν ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι είναι έτοιμος να στείλει τουρκικά πλοία για σεισμικές και υδρογραφικές έρευνες στις περιοχές του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου, αλλά και στην Κύπρο, αν το καθεστώς του το αποφασίσει.

Ο διάλογος και η δημόσια αντιπαράθεση των δύο ΥΠΕΞ

Με τρόπον που δύσκολα μπορεί κάποιος να ανακαλέσει ότι έχει συμβεί στο παρελθόν, ο Νίκος Δένδιας και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου διασταύρωσαν τα ξίφη τους επί όλων των θεμάτων στα οποία η Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν. Διεθνώς, το μήνυμα που εκπέμφθηκε από τις δημόσιες τοποθετήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας είναι ότι η Αθήνα και η Άγκυρα πολύ δύσκολα μπορούν να συνεχίσουν την διαδικασία του διαλόγου που ξεκίνησε στις διερευνητικές -ή πολιτικές διαβουλεύσεις, όπως τις αποκαλούν οι Τούρκοι- με νέους γύρους άτυπων διαβουλεύσεων.

Η ενόχληση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήταν παραπάνω από εμφανής για τα όσα υπογράμμισε δημοσίως ο Νίκος Δένδιας. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε και πήρε τον λόγο μετά την αρχική τοποθέτηση του Νίκου Δένδια «σπάζοντας» την συμφωνία να γίνει μόνο μία τοποθέτηση από κάθε υπουργό και να μην δοθεί ο λόγος στους δημοσιογράφους για να υποβάλλουν ερωτήματα.

Αποκαλύπτοντας την δυσφορία του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απάντησε στις αιτιάσεις του Νίκου Δένδια ότι η Τουρκία προβαίνει σε ενέργειες που προκαλούν ένταση, ότι δεν σέβεται την κυριαρχία της Ελλάδας, ότι δεν εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από την Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας -UNCLOS- και ότι σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης η μειονότητα στην Ελλάδα δεν είναι τουρκική, όπως υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αλλά μουσουλμανική.

«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, εμείς αποδεχόμαστε ως Ρωμιούς ορθοδόξους τους μειονοτικούς της Πόλης αλλά εσείς δεν μπορείτε να αποδέχεστε όσους λένε ότι τα μέλη της μειονότητας στη Θράκη είναι Τούρκοι, αυτό είναι καταπίεση και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε φανερά ενοχλημένος ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγορώντας την Ελλάδα για επαναπροώθηση 80.000 προσφύγων και μεταναστών που προσπαθούσαν να διασχίσουν το Αιγαίο.

Ζητώντας και λαμβάνοντας τον λόγο, παρά τις απόψεις όσων Τούρκων διπλωματών θα ήθελαν να εμφανιστούν «βασιλικότεροι του βασιλέως» όπως παρατήρησε ο Νίκος Δένδιας, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε αναδεικνύοντας όλα τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς.

Μεβλούτ... η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος

«Η Τουρκία έχει κάνει 400 υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Μαβλούτ δεν υπάρχει καμία διάταξη που να επιτρέπει πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος» τόνισε ο Νίκος Δένδιας και συνέχισε: «Εάν η Τουρκία θελήσει να γίνει μέλος της ΕΕ θα πρέπει να αποδεχθεί και την UNCLOS», επί τη βάση της οποίας η Ελλάδα μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.

«Εις ό,τι αφορά το μεταναστευτικό δεν θα έπρεπε η Τουρκία να κάνει μάθημα στην Ελλάδα μετά τα γεγονότα του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου» συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στην απόπειρα εισβολής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών από την περιοχή του Έβρου.

Μετά τις δημόσιες αιτιάσεις του επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου πήρε τον λόγο για τρίτη φορά(!) δείχνοντας και πρακτικά ότι το μόνο στο οποίο συμφωνούν η Αθήνα και η Άγκυρα είναι ότι διαφωνούν...

Μάλιστα, ο ίδιος ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για καβγά, καλώντας τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών να αποφασίσει αν θα πρέπει να συνεχιστεί η δημόσια αντιπαράθεση...

«Εμμένουμε στην αρχή του δίκαιου διαμοιρασμού» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τους φυσικούς πόρους και άνοιξε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης.

«Αναφέρεστε σ' αυτά που σας βολεύουν αλλά δεν αναφέρεστε σε όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης για την αποστρατιωτικοποίηση» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου απωθώντας την διπλωματική γλώσσα. Και συνέχισε προειδοποιώντας εμμέσως ότι «στη διαδικασία στην οποία διερχόμαστε θα πρέπει να έχουμε πάντα συνείδηση σε τι αποβλέπει κάθε μέλος».

«Πρέπει να αποφασίσετε αν θα συνεχίσουμε αυτόν τον καβγά με τον τρόπο αυτό ή αν θα συνεχίσουμε τον διάλογο» προσπάθησε να ξεκόψει την αντιπαράθεση ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

«Γιατί υπάρχει Μεβλούτ στρατός στα νησιά; Υπάρχει γιατί απειλούνται από κάποιον!» ξέκοψε την συζήτηση για αποστρατιωτικοποίηση ο Νίκος Δένδιας και συμπλήρωσε: «Ελπίζω η διαφωνία μας να μην σε οδηγήσει να ακυρώσεις την πρόσκληση για δείπνο γιατί πεινάω εξαιρετικά...».

«Η αμοιβαία κατανόηση σημαίνει να μπορώ να μπω και στα παπούτσια του άλλου» απάντησε δύσθυμα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και στο σημείο εκείνο, διστακτικά, η δημόσια αντιπαράθεση του Έλληνα και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών έλαβε τέλος.

Ουδείς μπορεί να γνωρίζει επί του παρόντος ποιο θα είναι το κλίμα στο δείπνο ιφτάρ, ούτε αν το ανοιχτό μπρα ντε φερ θα προκαλέσει τράυματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις διερευνητικές επαφές σε ακύρωση και να προκαλέσουν καταστροφικά αποτελέσματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Κυβερνητικές πηγές βεβαίωναν ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και είχε ρητή εντολή, αν προκληθεί από τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να απαντήσει αναλόγως.

Το βέβαιον είναι ότι σε αυτή την φάση η προοπτική μιας συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο ορατό μέλλον δεν θα πρέπει να θεωρείται πιθανή.

Διότι η αρχική αόριστη πρόταση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για συνάντηση των αρχηγών των δύο κρατών, διεύρυνση των επαφών και διάλογο άνευ όρων, προφανώς τορπιλίστηκε από τη συνέχεια στις δημόσιες δηλώσεις και τον χαρακτηρισμό της όλης διαδικασίας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών σαν καβγά.

Οι τοποθετήσεις και οι διάλογοι

Λαμβάνοντας αρχικά το λόγο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως «πιστεύουμε ότι μεταξύ μας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν με έναν εποικοδομητικό διάλογο» και πρόσθεσε πως «τα τετελεσμένα και οι επιθετικές δηλώσεις είναι πράγματα αποφευκτέα».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και έκανε γνωστό ότι ο Ερντογάν προτείνει να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος για το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου.

Για την άτυπη πενταμερή για το Κυπριακό στη Γενεύη ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να λάβουν μέρος με τον πλέον θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Θα πρέπει να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε τις μεταξύ μας εμπορικές και οικονομικές σχέσεις, εργαζόμαστε για την διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞκαι χαρακτήρισε πολύ σημαντική την επανέναρξη των αεροπορικών δρομολογίων που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα.

Ο Τσαβούσογλου ζήτησε «να συνεχίσουμε τον αντιτρομοκρατικό μας αγώνα με οργανώσεις τύπου FETO και PKK» και η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης να γίνει με αντίληψη συνεργασίας και όχι ανταγωνισμού.

«Μιλήσαμε για την “τουρκική μειονότητα” που ζει στην Θράκη» όπως είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι «για την ελληνική μειονότητα που ζει εδώ, από την πρώτη στιγμή μπορέσαμε να υλοποιήσουμε βέλτιστες πρακτικές». «Και οι δύο μειονοτικές ομάδες πρέπει να αντιμετωπίζονται με τρόπο που θα οδηγεί σε ευημερία και ειρήνη» συμπλήρωσε.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η «είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε στήριξη για να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά για τα οθωμανικά μνημεία στην Ελλάδα, το ίδιο για χριστιανικά μνημεία στην Τουρκία με αμοιβαία συνεργασία».

Για τη διευθέτηση των διαφωνιών μας θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο που ξεκινήσατε σήμερα με την επίσκεψή σας, είπε ο Τσαβούσογλου απευθυνόμενος στον κ. Δένδια.

Πηγή: Πρώτο Θέμα, Συντάκτες: Μίνα Αγγελίνη, Παναγιώτης Σαββίδης

Δειτε Επισης

Διαμαρτυρία φοιτητών ΤΕΠΑΚ για μεταφορά μαθημάτων στην Πάφο
Κακοποιούσε σεξουαλικά τις ανήλικες και τους έλεγε είναι αναγκαίο-Η ετυμηγορία του Κακουργιοδικείου για τον προπονητή
«Το Ισραήλ παρουσίασε χάρτες στους οποίους θα ελέγχει το 20% της Λωρίδας μετά τον πόλεμο»
Ο πιο χαλαρός κροκόδειλος-Πήρε έναν υπνάκο στη ρόδα πολεμικού αεροσκάφους
Ετοιμότητα ΕΦ για παροχή βοήθειας στην ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση κρίσεων στο μέλλον
Δεν υπήρξαν ενστάσεις για τους υποψήφιους Ευρωβουλευτές-Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο
Oικολόγοι για τις δύο πυρκαγιές-«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο»
Επαναδιεκδικεί τον δήμο Στροβόλου ο Παπαχαραλάμπους-«Τα τελευταία χρόνια βάλαμε γερά θεμέλια»
Δηλώνει έτοιμος να εργαστεί σκληρά για την εξέλιξη του δήμου Στροβόλου ο Σταυρινίδης
Βλέπει Πρόεδρο και κυβερνητικούς αξιωματούχους ο Λευτέρης Χριστοφόρου