Τρίτη 11 Μαϊ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Απαντά στον Άντρο για την έρευνα σε βάρος καθηγητή ο Προδρόμου-«Ανώφελο να κρίνεται με κομματική λογική»

  16/04/2021 11:34
Απαντά στον Άντρο για την έρευνα σε βάρος καθηγητή ο Προδρόμου-«Ανώφελο να κρίνεται με κομματική λογική»

Απαντά στον Άντρο για την έρευνα σε βάρος καθηγητή ο Προδρόμου-«Ανώφελο να κρίνεται με κομματική λογική»

  16/04/2021 11:34

Απαντά στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ, όσον αφορά στην έρευνα που διεξάγεται κατά του εκπαιδευτικού Γιώργου Γαβριήλ, ο υπουργός Παιδείας.

Σε γραπτή του δήλωση, ο Πρόδρομος Προδρόμου αναφέρει πως θα επαναλάβει, αποκαθιστώντας τυχόν λανθασμένες εντυπώσεις ότι σε τέτοιες έρευνες δεν κρίνεται η ελευθερία της έκφρασης, δηλαδή είτε οι απόψεις και ιδέες είτε και η καλλιτεχνική δημιουργία κανενός. Εξάλλου, προσθέτει, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που διασφαλίζει πλήρως την ελευθερία της έκφρασης όπως και όλες τις άλλες ελευθερίες.

«Έχουμε αγωνιστεί για να το πετύχουμε αυτό. Είναι άλλα καθεστώτα  στα οποία απειλούνται ή και καταπατούνται συστηματικά τέτοιες ελευθερίες. Εν προκειμένω, διευθυντικά στελέχη στο Δημόσιο μπορεί να χρειαστεί να κριθούν ως προς την επιτέλεση των διευθυντικών καθηκόντων τους, στη βάση των Κανονισμών και αυτό δεν εξαρτάται από αποφάσεις της πολιτικής αρχής. Είναι σαφές πως είναι ένα πράγμα η αδιαφιλονίκητη προσωπική ελευθερία της έκφρασης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας του κάθε πολίτη και άλλο πράγμα υποχρεώσεις και καθήκοντα που μπορεί να προκύπτουν από την ανάληψη θέσεως και την ενάσκηση καθηκόντων διεύθυνσης σχολείου. Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν συγκροτημένες πολιτικές δυνάμεις που να ευνοούν την αγνόηση ή και παραβίαση θεσπισμένων Κανονισμών, ιδιαίτερα μάλιστα από διευθυντικά στελέχη. Εξάλλου, δεν είναι ούτε ο Υπουργός ούτε η σημερινή κυβέρνηση που έχουν θεσπίσει τους Κανονισμούς που ισχύουν».

Ο κ. Προδρόμου υπέδειξε πως πράγματι, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως το σημειώνει και ο κ. Κυπριανού, ακολουθεί σε τέτοια ζητήματα τις κατευθύνσεις και υποδείξεις της Νομικής Υπηρεσίας και δεν θα έπρεπε να υπάρχει αντίρρηση επί τούτου.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως «είναι ανώφελο τέτοια ζητήματα να κρίνονται με στενή κομματική λογική, όπως μπορεί να αφήνεται να εννοηθεί από επαναλαμβανόμενες παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ ειδικά γι’ αυτή την περίπτωση. Η αμφισβήτηση των θεσπισμένων κανόνων και της προβλεπόμενης υπευθυνότητας και λογοδοσίας, με κριτήριο την πολιτική ή κομματική τοποθέτηση, που δυστυχώς κάποτε έφτασε και στο σημείο να αμφισβητούνται με πολιτικές κινητοποιήσεις αποφάσεις δικαστηρίων για πολύ σοβαρά αδικήματα όπως η κατάχρηση από ταμείο συντάξεων, είναι πρακτικές που θα πρέπει να εγκαταλείψουμε σε ένα σύγχρονο δημοκρατικό κράτος δικαίου, το οποίο εξασφαλίζει τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες, χωρίς αυθαιρεσία καμίας εξουσίας, κρατικής, κομματικής, διοικητικής ή όποιας άλλης».  

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
Πίσω στην αρχή της σελίδας