Πιέζει το χρονοδιάγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στήριξης τη μεταρρύθμιση της Τ.Α

Μετά την καταψήφιση της πρότασης του Υπουργείου Εσωτερικών για δημοψήφισμα που αφορά την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από την Ολομέλεια της Βουλής, γεννιέται εύλογα το ερώτημα πώς προχωράει η μεταρρύθμιση από εδώ και στο εξής. 

Τα κόμματα απέρριψαν την πρόταση του Υπουργικού για παγκύπριο δημοψήφισμα, με τους δύο κύριους λόγους να είναι ότι επιθυμούν τοπικά δημοψηφίσματα, ενώ διαφωνούν με το ερώτημα του δημοψηφίσματος, το οποίο χαρακτηρίζουν διπλό και δεσμευτικό ως προς τους 17 Δήμους. 

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα, φαίνεται ότι τα κόμματα έχουν διαφορετικές απόψεις και γκρίζα σημεία, τα οποία εντοπίζουν στο νομοσχέδιο. Ξεκαθαρίζεται ότι, με την απόρριψη του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, δεν απορρίπτεται ούτε σταματούν οι διαβουλεύσεις για την μεταρρύθμιση της Τ.Α.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ξένια Κωνσταντίνου υπογραμμίζει ότι, εφόσον καταψηφίστηκε το ενιαίο καθολικό δημοψήφισμα από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, «πρέπει να γίνει σαφέστατο, ότι δεν θα επανέλθει και οποιαδήποτε άλλη πρόνοια και εισήγηση για δημοψήφισμα, θεωρώ ότι είναι εκτός συζήτησης».

Εξηγεί ότι τα δημοψηφίσματα σε τοπικό επίπεδο, δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αφού μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις Δήμων, που θα επιλέξουν να μην συνενωθούν, χάνοντας το προνόμιο των βιώσιμων υπηρεσιών με χαμηλό κόστος για τους πολίτες. «Θέλουμε να κάνουμε οικονομίες κλίμακος, ακριβώς για να δίνεται στους επιχειρηματίες (σ.σ ανακύκλωση, καθαριότητα, πεζοδρόμια κτλ) μεγαλύτερος όγκος δουλειάς, που θα επωφελεί τους Δήμους με χαμηλότερες τιμές». 

Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της συγχρηματοδότησης, η οποία συνδέεται με την μεταρρύθμιση, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο στήριξης. «Δεν ξέρω με ποιο τρόπο και μέσα σε ποιο πλαίσιο διαβουλεύσεων θα μπορέσουμε να πείσουμε, ότι θα γίνουν οι μεταρρυθμίσεις, για να πάρουμε τα κονδύλια». 

Σε ερώτηση, πόσο σύντομα πιστεύει ότι μπορεί να προχωρήσει η μεταρρύθμιση με την νέα βουλή, η κ. Κωνσταντίνου, είπε ότι, τα νομοσχέδια έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. «Αν θέλουν να προλάβουν και την προθεσμία για το κονδύλι του Ευρωπαϊκού Ταμείου, πιστεύω ότι μπορούν, αλλά δεν είμαι αισιόδοξη. Είναι ευρύτερο το πρόβλημα, όλες οι μεταρρυθμίσεις με κάποιο τρόπο, υπάρχει κάποια αφορμή για να μην προχωρήσουν. Υπάρχει μια προεκλογική διάσταση δυστυχώς». 

Από μεριάς αντιπολίτευσης, η βουλετής του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Επιτροπης, Ελένη Μαύρου, σημείωσε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών, αποφασίστηκε να ζητηθεί από τον πρόεδρο της Βουλής νομική συμβουλή. «Θα ζητήσουμε Νομικό Σύμβουλο, ώστε στο διάστημα αυτό που μεσολαβεί, και θα είναι κλειστή η Βουλή, να γίνουν αλλαγές και να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που επικαλείται ο Γενικός Εισαγγελέας. Άρα επανερχόμενη η Βουλή, θα έχει ενώπιον της τα νομοσχέδια, όπως τροποποιήθηκαν από την Επιτροπή Εσωτερικών σήμερα».

Η νέα Βουλή, δεν θα χρειαστεί να ξεκινήσει από το μηδέν όπως αναφέρει, αλλά σίγουρα θα υπάρξουν κάποιες εισηγήσεις πριν να πάει στην Ολομέλεια. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, σχολιάζοντας την καταψήφιση του δημοψηφίσματος ανέφερε ότι, «δεν μπορούσε να γίνει τώρα στην περίοδο των εκλογών και λόγω έλλειψης χρόνου, αλλά και επειδή υπάρχουν τα θέματα νομιμότητας της Δημοκρατίας, που λένε ότι για τα θέματα που αφορούν άμεσα τον πολίτη, θα πρέπει να γίνεται δημοψήφισμα. Εφόσον επηρεάζονται άμεσα οι Δήμοι και Κοινότητες, θα πρέπει να έχουν και το δικαίωμα να αποφασίσουν, γι’ αυτό εισηγούμαστε δημοψηφίσματα τοπικά και όχι ένα παγκύπριο». 

Ωστόσο, όπως συμπληρώνει, μετά την απόρριψη του, θα πρέπει να συζητηθούν άλλα προβλήματα που προκύπτουν. «Τα νομοσχέδια έχουν ακόμα μέσα εκκρεμότητες. Είναι το θέμα των σχολικών εφοριών, των πολεοδομικών αδειών, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρα. Είναι θέματα που μπορούν να λυθούν εύκολα και να προχωρήσουμε. Εμείς συμφωνούμε με την μεταρρύθμιση της Τ.Α, όμως για να γίνει, πρέπει να υπερισχύσουν τα θέματα της Δημοκρατίας και της λειτουργικότητας. Δεν μπορεί να υπάρξει Δημοκρατικότητα χωρίς λειτουργικότητα και το αντίθετο».

Η ΕΔΕΚ, σύμφωνα με τον βουλευτή Μαρίνο Σιζόπουλο, έχει σοβαρές διαφωνίες σε ότι αφορά ζητήματα τα οποία τίθενται στο νομοσχέδιο,.ενώ βλέπει σκοπιμότητες πίσω από την ενοποίηση των Δήμων, δίνοντας παραδείγματα Δήμων, που δεν θα έπρεπε να συνενοθούν. 

«Διατηρώντας τα Δημοτικά διαμερίσματα, όπως θέλουν να το κάνουν αυτή την στιγμή, όχι μόνο δεν βοηθούν στο να έχουμε μια ενοποιημένη ανάπτυξη και πολιτική, αλλά θα δημιουργούμε και αχρείαστες συγκρούσεις εντός των Δήμων, ούτως ώστε όσοι έχουν την πλειοψηφία, να επωφελούνται και να εξασφαλίζουν στήριξη από τους ψηφοφόρους στις εκλογές».

Διαφωνία εκφράζει και για το εκλογικό σύστημα, που όπως αναφέρει, το μόνο που θα πετύχει είναι να «αποκλείσει σχεδόν όλα τα κόμματα από την εκπροσώπηση στην Τ.Α, για να εκπροσωπείται κυρίως το ΔΗΣΥ και το ΑΚΕΛ. 

Τέλος, ο κ. Σιζόπουλος τονίζει ότι χρειάζεται από την αρχή ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο, για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση. «Αν θέλουμε να κάνουμε μια σωστή μεταρρύθμιση, πρέπει να σταματήσουν οι κομματικές σκοπιμότητες».

Η δουλειά που έγινε με τα νομοσχέδια της Τ.Α, είναι εντελώς ξεχωριστή από το δημοψήφισμα που καταψηφίστηκε, ξεκαθαρίζει ο βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, ενώ κάλεσε τον Υπ. Εσωτερικών από το βήμα της Βουλής, να φέρει νέα πρόταση για δημοψήφισμα. 

«Από το βήμα της Βουλής, τον παρακάλεσα να φέρει ξανά μια πρόταση για δημοψήφισμα, σε ένα εύλογο χρόνο και ενδεχομένως με ένα προσαρμοσμένο ερώτημα ή ερωτήματα που θα καλύπτουν περισσότερα, από ένα γενικό ερώτημα» δήλωσε στον REPORTER o κ. Γιωργάλλας. 

Στην συνέχεια, σημειώνει ότι «παρά να πληγωθεί αυτή την στιγμή η προσπάθεια της μεταρρύθμισης, επειδή η Ολομέλεια αποφάσισε να μην δεχτεί την πρόταση της Κυβέρνησης, καλύτερα να αναλάβει πρωτοβουλία ο Υπ. Εσωτερικών, που είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει». 

Το ζήτημα που υπάρχει όπως σημειώνει, είναι το χρονοδιάγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου, όμως με αισιοδοξία ανέφερε ότι «με μια προσπάθεια από όλες τις πλευρές, λύσεις υπάρχουν». 

Όσον αφορά την συνέχιση της συζήτησης επί του θέματος με την νέα Βουλή, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «τα νομοσχέδια υπάρχουν και είναι εκεί. Με την νέα Βουλή, όταν θα τελειώσει και η προεκλογική περίοδος, που όσο να είναι μπαίνουν όλοι στον πειρασμό να κοιτάξουν το κομματικό όφελος, εύχομαι και ελπίζω ότι θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση». 

Προβλήματα στο νομοσχέδιο βρίσκει και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ωστόσο θεωρεί ότι σύντομα η μεταρρύθμιση, μπορεί να προχωρήσει στην ολοκλήρωσή της. 

«Το νομοσχέδιο είναι σχεδόν τελειωμένο, αν και γίνονται ακόμα αλλαγές. Πρώτον και κύριων, έδωσαν την ευθύνη του Περί Παραλιών Νόμου στους Δήμους, υπάρχει πρόνοια για παραλίες πολυτελείας και έδωσαν το δικαίωμα στον κάθε Δήμαρχο, να μπορεί να μπαίνει και να αφαιρεί χώμα, τοποθετώντας τραπέζια και καρέκλες, να χτίζει περίπτερα, αυτά είναι απαράδεχτα πράγματα, τα οποία ο νόμος απαγορεύει». 

Ένα άλλο σημείο του νομοσχεδίου που βρίσκει το Κίνημα Οικολόγων αντίθετο, είναι το να λαμβάνει ο κάθε Δήμος, τα εισοδήματα από τις άδεις κυκλοφορίας. «Εμείς φωνάζουμε ότι δεν έχουμε συγκοινωνίες και ότι εκπέμπουμε πολλούς ρύπους. Τώρα λέμε να παίρνουν τα χρήματα οι Δήμοι από τις άδειες κυκλοφορίας; Προσπαθούμε να μειώσουμε εμείς τα ιδιωτικά οχήματα και οι Δήμοι θα κάνουν ότι μπορούν για να έχουν περισσότερα εισοδήματα;».

Το Κίνημα Ανεξάρτητοι, τάχθηκε υπέρ του δημοψηφίσματος του Υπουργείου Εσωτερικών, με την βουλευτή Άννα Θεολόγου, να αναφέρει ότι «έπρεπε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα και ας απορρίψουν την απόφαση της Κυβέρνησης για 17 Δήμους, αν δεν συμφωνεί ο κόσμος με αυτή την προσέγγιση. Εν πάση περιπτώσει, ένα δημοψήφισμα, δεν δεσμεύει την Βουλή για το πως θα αποφασίσει και τι θα πράξει, όσον αφορά την μεταρρύθμιση της Τ.Α». 

Σε ερώτηση ποια είναι τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση η κ. Θεολόγου αναφέρει ότι έχουν να κάνουν κυρίως με τον αριθμό των Δήμων, αφού άλλοι θέλουν 17 και άλλοι 20. «Κάποιοι Δήμοι διαφωνούν επειδή οι δήμοι που θα συνενωθούν έχουν χρέη, τα οποία θεωρούν ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι να πληρώσουν. Πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτά τα χρέη, τα πληρώνει ο φορολογούμενος, μέσα στους οποίους εμπίπτουν και οι ίδιοι». 

Η ίδια ξεκαθαρίζει ότι, πρέπει η μεταρρύθμιση να δοθεί στην δημοσιότητα, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορέσει να αντιληφθεί τι συμβαίνει. «Έτσι μόνο θα αλλάξει η προσέγγιση που υπάρχει τώρα. Ο κόσμος πρέπει να δείξει αν θέλει ή όχι την μεταρρύθμιση και να σταματήσουν τα κομματικά παιχνίδια». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ