Το αδιέξοδο στο Κυπριακό που οδήγησε στη δημιουργία της πλατφόρμας «1Κύπρος»

Βρισκόμαστε δύο μόνο εβδομάδες πριν την διεξαγωγή της κρίσιμης άτυπης πενταμερούς στη Γενεύη, με την προετοιμασία των εμπλεκόμενων φορέων να έχει μπει στην τελική ευθεία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δηλώνει έτοιμος να παρευρεθεί στη διάσκεψη, με θετική προδιάθεση αλλά διατηρώντας επιφυλάξεις ως προς τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, μία μερίδα πολιτών, που παρακολουθούν το Κυπριακό πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια, έχουν ξεκινήσει μία πρωτοβουλία, ζητώντας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προχωρήσει με θάρρος, υιοθετώντας τη λύση που προκρίνει η διεθνής κοινότητα και, ειδικότερα, τη λύση που προδιαγράφεται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και από το Πλαίσιο του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού.

Η πρωτοβουλία «1ΚΥΠΡΟΣ» ξεκίνησε από πέντε φίλους, οι οποίοι πριν από περίπου δύο χρόνια είδαν ότι το Κυπριακό είχε περιέλθει σε μία στασιμότητα και ένα αδιέξοδο. Τότε γεννήθηκε η ιδέα της διαδικτυακής  Έκκλησης προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, παροτρύνοντας τον να επιβεβαιώσει κατά τρόπο απερίφραστο την προσήλωση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στα μέχρι σήμερα συμφωνηθέντα.

Την συντονιστική επιτροπή της «1ΚΥΠΡΟΣ» απαρτίζουν οι Φάνος Επιφανίου, επιχειρηματίας, Ανδρέας Μάτσης, επιχειρηματίας, Ελευθέριος (Έρικ) Μοντάνιος, δικηγόρος, Χρήστος Π. Παναγιωτίδης, πολιτικός αναλυτής και εγκεκριμένος λογιστής και Παύλος Αναστασιάδης, πρώην πρέσβης της Κύπρου. «Πέντε άτομα που δεν έχουμε καμία σχέση με κανένα κόμμα, είμαστε εκτός της κομματικής σκακιέρας. Είμαστε άνθρωποι που αγαπάμε την Κύπρο και θέλουμε να τη δούμε επανενωμένη. Έτσι γεννήθηκε αυτή η ιδέα», εξηγεί στον REPORTER ο κ. Παναγιωτίδης.

Γιατί τώρα αυτή η προσπάθεια

Στις προσπάθειές τους μπήκε, όμως, μία άνω τελεία όταν προκηρύχθηκαν εκλογές στα κατεχόμενα και ακολούθησε η πανδημία του κορονοϊού.  Τότε εκτίμησαν ότι δεν είχε νόημα να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε έκκληση προς τον Πρόεδρο, τη στιγμή που δεν υπήρχε προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.  Μόλις υπήρξε αυτή η ορατότητα, μετά την πρόσκληση του Γκουτέρες για την άτυπη διάσκεψη, ξεκίνησε και η εκστρατεία της «1ΚΥΠΡΟΣ».

«Η πρόθεση και η επιθυμία μας είναι να στηρίξουμε την προσπάθεια της επανένωσης της Κύπρου.  Πιστεύουμε ότι η επανένωση της Κύπρου είναι ο διακαής πόθος της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελληνοκυπρίων.  Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια με το να παρακαλέσουμε, πριν από ενάμιση χρόνο, 150 γνωστούς συμπατριώτες μας να προσχωρήσουν στην Έκκληση με την υπογραφή τους. Πρώην υπουργοί, πρώην βουλευτές, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο νομπελίστας Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο διακεκριμένος συνταγματολόγος, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας Τουμάζος Τσιελεπής, ο Επίσκοπος Βασίλειος, ο γνωστός για το έργο συντήρησης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, Τάκης Χατζηδημητρίου, ο αείμνηστος Αλέκος Μαρκίδης, γνωστός υπέρμαχος της επανένωσης της Κύπρου, συγκαταλέγονται μεταξύ των πολλών άλλων διακεκριμένων Κυπρίων, που προσχώρησαν πρώτοι στην Έκκληση για την επανένωση της πατρίδας μας.  Η ηγεσία μας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της έναντι της ιστορίας και να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άμεση λύση του εθνικού προβλήματος που ταλανίζει την Κύπρο για πάνω από μισό αιώνα.   Ο διαμελισμός είναι μια άμεση και πραγματική απειλή που επικρέμαται επί των κεφαλών μας.  Αυτό είναι το μήνυμα που εισπράττουμε από όλους τους φίλους μας εκτός της Κύπρου.  Αυτή την πικρή αλήθεια συνειδητοποιήσαμε και οδηγηθήκαμε στην κινητοποίησή μας.   Πιθανότατα, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που θα μας δοθεί να επανενώσουμε την πατρίδα μας».

Ποιο είναι το ζητούμενο

Το ζητούμενο από την ηγεσία της ελληνοκυπριακής κοινότητας είναι να ρίξει το βάρος της διαπραγματευτικής προσπάθειας σε εκείνα τα θέματα που είναι ιδιαίτερης σημασίας για την μακροπρόθεσμη επιβίωση του Ελληνισμού στην Κύπρο, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα επιμέρους ομάδων της Κυπριακής κοινωνίας, όπως είναι η οικονομική εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στον περίγυρο της Κύπρου, ιδιαίτερα εν όψει της αναμενόμενης στο εγγύς μέλλον απαξίωσης του ορυκτού αυτού πλούτου, με την έμφαση να μετατίθεται στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια.  

«Το δίκαιο είναι με το μέρος μας, αλλά πρέπει να πάμε εκεί με εντιμότητα και ευθύτητα και να μη δώσουμε περιθώριο στους εχθρούς της Κύπρου να αρχίσουν να επιχειρηματολογούν ότι ναυάγησε η προσπάθεια της επανένωσης της Κύπρου, επειδή η πλευρά μας ήταν ασυνεπής στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει.  Αυτό δεν το θέλουμε και αυτό είναι που προτρέπουμε αυτούς που μας εκπροσωπούν να διαδηλώσουν.  Οι θέσεις των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας αλλά και άλλων μεγάλων δυνάμεων είναι υπέρ των δικών μας απόψεων.  Τη συγκυρία αυτή πρέπει να αξιοποιήσουν οι ηγέτες μας, εγκαταλείποντας τις οποιεσδήποτε μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις, που ενδεχομένως προσφέρονται για εφήμερη λαϊκή κατανάλωση».

Υπάρχει τελικά χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές;

Κληθείς να σχολιάσει αν τελικά το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι τόσο μεγάλο, που δεν μπορεί να γεφυρωθεί, ο κ. Παναγιωτίδης διαφώνησε με τη θέση ότι υπάρχει χάσμα.

«Ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά δεν υπάρχει χάσμα.  Πράγματι, υπάρχει χάσμα ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή πλευρά από τη μια και τον πρόσφατα εκλεγέντα με τη στήριξη της Τουρκίας ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και την ίδια την Τουρκία από την άλλη, που φαινομενικά επιμένουν ότι πρέπει να προσανατολισθεί η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο κρατών. Αυτό, από τα όσα ξέρω, δεν είναι η θέση της πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων. Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και της τουρκοκυπριακής πλευράς. Υπάρχει ένα χάσμα μεταξύ της ελληνοκυπριακής πλευράς και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, του κ. Τατάρ ο οποίος, βάσει όλων των ενδείξεων, είναι άνθρωπος της Τουρκίας. Τώρα, αν εννοούν τα όσα λένε και κατά πόσο θα επιμείνουν σε αυτές τις θέσεις, κανένας δεν το ξέρει. Εκείνο το οποίο λέμε εμείς είναι ότι πρέπει να τους αφοπλίσουμε από το να χρησιμοποιούν το επιχείρημα πως η ελληνοκυπριακή πλευρά τους υποχρέωσε να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση, επειδή ήμασταν ασυνεπείς προς τις δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει. Πρέπει να πάμε εκεί και με ξεκάθαρο τρόπο να πούμε ότι αυτά είναι ανυπόστατοι ισχυρισμοί.  Εμείς είμαστε απόλυτα συνεπείς, αυτό είναι κάτι που έμπρακτα μπορούμε να αποδείξουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και τους καλούμε να πράξουν και αυτοί το ίδιο».

Πώς μπορεί κάποιος να προσχωρήσει / να υπογράψει την Έκκληση

Ο τρόπος για να υπογράψει κανείς την Έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι διαδικτυακά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητού τηλεφώνου (είτε apple, είτε android), συνδεόμενος με την ιστοσελίδα στη διεύθυνση  <1cyprus.eu>. Εκεί θα βρείτε και το κείμενο της Έκκλησης και μια σειρά από συχνά διατυπούμενες ερωτήσεις μαζί με τις σχετικές απαντήσεις (στα ελληνικά, αγγλικά και τουρκικά). Επίσης θα βρείτε τα ονόματα των γνωστών πρώτων 150, που προσχώρησαν / υπέγραψαν την ‘Έκκληση.  Η όλη διαδικασία της προσχώρησης είναι απλή, γρήγορη και ανέξοδη,  Σε περίπτωση δυσκολίας μπορείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά (απλή αστική χρέωση) στον αριθμό 700-74-777.

«Τα κείμενα παρατίθενται στις 3 γλώσσες γιατί θέλουμε να ενημερώσουμε και τη διεθνή κοινότητα και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, για αυτή την προσπάθεια. Βέβαια, εμείς απευθυνόμαστε στους ηγέτες μας και τους ζητούμε να ενεργήσουν με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Με αυτή την έννοια, νιώσαμε ότι πρέπει να περιορίσουμε την ενεργό συμμετοχή σ’ αυτή τη διαδικασία μεταξύ των μελών της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»