Εμβολιάστηκε με AstraZeneca το Υπουργικό-«Μην επηρεάζεστε από όσα γράφονται»

Στο κέντρο εμβολιασμού στην κρατική έκθεση, είχαν μεταβεί τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου από το πρωί, όπου έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZaneca. Τους υπουργούς συνόδευσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος απηύθυνε έκκληση προς τον κυπριακό λαό να εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «η εδώ παρουσία του συνόλου των Υπουργών, με εξαίρεση εκείνους που έχουν ήδη εμβολιαστεί λόγω ωριμότητας ηλικίας ή του κ. Χριστοδουλίδη που απουσιάζει και θα εμβολιαστεί τη Δευτέρα, έχουμε προσέλθει μαζικά, ύστερα από ομόφωνη απόφαση, προκειμένου όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της AstraZeneca, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα πως, αυτό που έχει σημασία είναι ο εμβολιασμός και όχι το εμβόλιο».

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε παράλληλα πως «οι ελάχιστες παρενέργειες ή των περιπτώσεων παρενεργειών που παρατηρήθηκαν, δεν μπορεί να υπάρξουν ή να αποτελέσουν εμπόδιο στον μαζικό εμβολιασμό που θα δημιουργήσει τις προοπτικές της ανοσίας της αγέλης, όπως αποκαλείται, αλλά και θα δώσει την ευχέρεια να ανοίξει η οικονομία, να αποκτήσει ξανά την ελευθερία του ο κόσμος, να ζούμε σε μια κανονική ζωή. Για αυτό είναι χρήσιμο, προς όλους τους πολίτες: μην επηρεάζεστε από τα όσα γράφονται ή από τα όσα λέγονται».

Ο Πρόεδρος υπέδειξε πως μέχρι στιγμής, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν εμβολιαστεί πέραν των 38 εκατομμυρίων, με AstraZeneca, και δεν υπήρξαν πάρα ελάχιστες των ελαχίστων παρενέργειες.

«Συνεπώς, για άλλη μια φορά καλώ το σύνολο του κυπριακού λαού που παραμένει ανεμβολίαστος: Μην επιλέγετε. Εμβολιαστείτε. Επαναλαμβάνω, αυτό που έχει σημασία είναι ο εμβολιασμός και όχι το εμβόλιο».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης το Πάσχα, ο Πρόεδρος είπε ότι «η επιδημιολογική ομάδα θα αποφασίσει αφού εξετάσει όλα τα δεδομένα».

«Σημασία έχει ο εμβολιασμός»

Όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια είναι ασφαλή και προτρέπουμε τον κόσμο να έρθει να εμβολιαστεί είπε σήμερα ο Υπουργός Υγείας κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι δεν έχει σημασία το εμβόλιο, αλλά ο εμβολιασμός.

Σε δηλώσεις του ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι «είναι ο εμβολιασμός που σώζει ζωές, είναι ο εμβολιασμός που αποτρέπει και μας προστατεύει από σοβαρή πάθηση, ας έχουμε εμπιστοσύνη στους επιστήμονες, στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στους επιστήμονες της χώρας μας που καθοδηγούν τις αποφάσεις μας. Όλα τα αδειοδοτημένα εμβόλια είναι ασφαλή, προτρέπουμε τον κόσμο να έρθει να εμβολιαστεί. Δεν έχει σημασία με ποιο εμβόλιο, σημασία έχει ο εμβολιασμός».

Όπως ανέφερε, «ήδη, αυτές τις μέρες θα ξεπεράσουμε τις 200 χιλιάδες εμβόλια και στόχος μας είναι να φτάσουμε στην πολυπόθητη εμβολιαστική κάλυψη σύντομα, ούτως ώστε να μπορούμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα μας, να πάρουμε τη ζωή μας πίσω στα χέρια μας».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε ότι «πριν λίγες μέρες είχα πει ότι τέλη Μαΐου θα αποκτήσουμε την απαραίτητη ανοσία, όχι συνολική ανοσία, αλλά μια ανοσία που θα μας επιτρέψει να προβούμε σε περαιτέρω χαλαρώσεις και να φτάσουμε σε μια κανονικότητα. Στη λεγόμενη ανοσία της αγέλης, δηλαδή εμβολιασμός του 70% του πληθυσμού, αναμένουμε να φτάσουμε στα τέλη Ιουνίου, με τις δόσεις που έχουμε συμφωνήσει να παραλάβουμε».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η κατάσταση που επικρατεί στα κρατικά νοσηλευτήρια επιδεινώνεται, ο κ. Υπουργός είπε ότι «εμείς εδώ και αρκετό καιρό προτρέπουμε τον κόσμο να συνεργαστεί μαζί μας τηρώντας τα μέτρα, διότι η κατάσταση ήταν και είναι εύθραυστη. Βλέπουμε, δυστυχώς, όπως είχαμε πει πριν δύο βδομάδες, μια αύξηση της θετικότητας. Είναι ανησυχητική. Το επακόλουθο της αύξησης των κρουσμάτων είναι η αύξηση στις νοσηλείες και στις εντατικές, που δεν έχουν φτάσει στα όρια τους, αλλά υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία. Και είναι πολύ εύκολο να γίνει αυτό, μπορεί να είναι και θέμα ημερών. Και είναι αυτό που λέμε συνέχεια, ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει.

Άρα είναι σημαντικό και προτρέπουμε τον κόσμο να τηρεί τα μέτρα ατομικής υγιεινής, να τηρεί τα πρωτόκολλα. Τα μέτρα είναι όσον αποτελεσματικά όσο ο κόσμος τα ακολουθεί, διαφορετικά δεν θα είναι αποτελεσματικά και στην παρούσα φάση βλέπουμε ότι δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό συμμόρφωσης. Αυτό φαίνεται και από την ιχνηλάτηση, από την ανατροφοδότηση που παίρνουμε από την ιχνηλάτηση. Ο κόσμος δεν δηλώνει τις επαφές του, θετικές επαφές δεν περιορίζονται. Υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα ακόμα, όλη η Ευρώπη βιώνει τρίτο, κάποιες χώρες και τέταρτο κύμα πανδημίας. Μας έμειναν ένα-δυο μήνες μέχρι να αποκτήσουμε την απαραίτητη εμβολιαστική κάλυψη και πρέπει να κάνουμε υπομονή».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η πύλη εμβολιασμού φαίνεται να είχε πρόβλημα σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι τα θέματα αυτά τα χειρίζεται ο Υφυπουργός Καινοτομίας.

Σε ερώτηση κατά πόσο το πρόγραμμα εμβολιασμού επηρεάζεται από την καθυστέρηση στη χρήση του εμβολίου Johnson and Johnson, ο Υπουργός Υγείας απάντησε «πολύ λίγο, διότι οι συνολικές δόσεις της εταιρείας που θα παίρναμε μέχρι τον Ιούνιο ήταν 50 χιλιάδες. Η προσωρινή αναστολή είναι μέτρο που πήρε η ίδια εταιρεία μέχρι να αποφανθεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων αν είναι ασφαλές ή όχι η χρήση του, όπως αποφάνθηκε για τα υπόλοιπα.

Αναμένουμε τελική γνωμοδότηση την ερχόμενη βδομάδα και θα προχωρήσουμε. Αλλά δεν μας επηρεάζει ουσιαστικά εμάς ως Κύπρος».​

«Αν εμβολιαστούμε, μέχρι το καλοκαίρι θα απαλλαχτούμε»

Ο εμβολιασμός των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου με το εμβόλιο της AstraZeneca θέλει να στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να αποφύγουμε τις φήμες και τις διαδόσεις, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε δηλώσεις του μετά τον εμβολιασμό του, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «εδώ και καιρό ζούμε αυτή την πραγματικότητα, αλλά τώρα πια έχουμε τη δυνατότητα, υπάρχει ένα σχέδιο, ένα πρόγραμμα εμβολιασμών, ένα εθνικό σχέδιο και εφόσον όλοι προσέλθουμε και εμβολιαστούμε, σύμφωνα με το πρόγραμμα, μέχρι το καλοκαίρι θα μπορούμε να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι τις συνθήκες».

Άρα, λοιπόν, συνέχισε, «η παρουσία σήμερα εδώ του Υπουργικού Συμβουλίου που σύσσωμο έχει εμβολιαστεί, εμένα ούτως ή άλλως προσωπικά ήταν η σειρά μου αυτές τις μέρες, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι πρέπει να αποφύγουμε τις φήμες και τις διαδόσεις».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε επίσης πως «οι εμβολιασμοί έχουν τύχει έγκρισης σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα πρέπει συλλογικά όλοι οι Κύπριοι πολίτες να κάνουμε αυτό που είναι στο χέρι μας και είναι στο χέρι μας να αποκτήσουμε την ανοσία. Διότι διαφορετικά θα είμαστε υπόχρεοι συνεχώς να παίρνουμε μέτρα, τα οποία κανένα δεν ευχαριστούν και προκαλούν δυσανασχέτηση».

 

 

 

 

Δειτε Επισης

Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας