Πυρά Άντρου στην Κυβέρνηση για καθυστερήσεις στον τομέα της ενέργειας

Για μεγάλες καθυστερήσεις στον τομέα της ενέργειας επέκρινε σήμερα την Κυβέρνηση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, κάνοντας παράλληλα έκκληση για χάραξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής στα ενεργειακά. Ο κ. Κυπριανού επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της ΑΗΚ και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του Οργανισμού.

Ο κ. Κυπριανού αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του ΔΣ της ΑΗΚ για την εποικοδομητική και χρήσιμη συζήτηση που είχαν, σημείωσε πως το κόμμα του αποδίδει τεράστια σημασία στον ρόλο της ΑΗΚ αλλά και της CYTA στην κυπριακή κοινωνία. «Είναι δύο από τους Οργανισμούς που έχουν τεράστια στρατηγική σημασία για τον τόπο μας και για με αυτή την έννοια εμείς τους στηρίζουμε και θα τους υποστηρίξουμε για να προχωρήσουν το αναπτυξιακό τους πρόγραμμα», είπε.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη διαφωνία του με την προσπάθεια της Κυβέρνησης να πάρει μέρος του αποθεματικού της ΑΗΚ διότι αυτό χρειάζεται για να υπάρξει ανάπτυξη. Αναφερόμενος στην ευρύτερη ενεργειακή πολιτική της Κυβέρνησης, ο κ. Κυπριανού είπε πως παρόλες τις διακηρύξεις και εξαγγελίες, δυστυχώς, είμαστε πάρα πολύ πίσω σε ό,τι αφορά τα ζητήματα των φωτοβολταϊκών, του ΦΑ, της διασύνδεσης με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Όπως είπε, ιδιαίτερα στον τομέα των φωτοβολταϊκών και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η Κύπρος είναι ίσως η χώρα με τη μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην ΕΕ και στον τομέα των ΑΕΠ βρισκόμαστε στην 3η θέση από το τέλος. Ανέφερε πως ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν φωτοβολταϊκά το όφελος πάει κυρίως στους επιχειρηματίες και όχι στους καταναλωτές.

Σε σχέση με την έλευση του ΦΑ, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε πως πριν από δέκα χρόνια η ΑΗΚ είχε προχωρήσει σε συμφωνία με τη Shell. Τότε, σημείωσε, κάποιοι πρωτοστάτησαν με πρώτον τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ο οποίος είχε πει πως σε 2 με 3 χρόνια θα είχαμε το δικό μας ΦΑ. «Έχουν περάσει 10 χρόνια και σε όλο αυτό το διάστημα έχουμε πληρώσει πολλές δεκάδες εκατομμύρια περισσότερα γιατί δυστυχώς δεν αφήσαμε να περάσει εκείνη η συμφωνία», είπε.

Καταλήγοντας, απηύθυνε έκκληση προς την Κυβέρνηση να διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τα ζητήματα της ενέργειας. «Είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση ότι θα δημιουργούσε ένα Συμβούλιο για χάραξη στρατηγικής στα ζητήματα αυτά όμως δυστυχώς μέχρι σήμερα εν έχουμε δει τίποτα απολύτως», είπε.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της ΑΗΚ Μιχάλης Κωμοδρόμος είπε πως παρουσίασαν τις κύριες προτεραιότητες στρατηγικής της ΑΗΚ, το πλάνο υλοποίησης αυτής της στρατηγικής όπως επίσης και τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός στο νέο πεδίο της ενέργειας.

Η ΑΗΚ έχει ως κύριο σκοπό την ανάπτυξη των έργων για έλευση του ΦΑ αλλά ταυτόχρονα είναι προσηλωμένη στη χρήση ΑΠΕ για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, είπε και σημείωσε πως αυτοί οι δύο πυλώνες καθορίζουν ένα νέο παιγνίδι στον τομέα της ενέργειας στον τόπο μας.

Όσον αφορά την έλευση του ΦΑ ανέφερε πως είναι σε λειτουργία τα προγράμματα ανάπτυξης των υποδομών στο Βασιλικό, επίσης ετοιμάζεται και το πλοίο που θα έχει το φυσικό αέριο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κτηνίατρος σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικά το μωρό που θα αποκτούσε σε λίγες μέρες μέσω παρένθετης
Την προστασία δημοσιογράφων έθεσε στο Παγκόσμιο Φόρουμ ΟΟΣΑ η Χαραλαμπίδου
Αυτά είναι τα πέντε μέτρα της Κυβέρνησης για την ακρίβεια-Οριζόντια επιδότηση για ρεύμα, εφάπαξ για καύσιμα
Καταζητείται ο 55χρονος Θεόδωρου Θεοδώρου-Δεν παρουσιάστηκε στο Δικαστήριο (pic)
Εντός της εβδομάδας η αναχώρηση του δεύτερου πλοίου για τη Γάζα
LIVE: Εισηγήθηκε να παραμείνει «ανοιχτή» η αιτία θανάτου του Θανάση η Εισαγγελία-Ο λόγος στην πλευρά της οικογένειας
Στροφή Εισαγγελίας στο Εφετείο για 82χρονο παππού-Δεν φέρει ένσταση στο αίτημα για ποινή με αναστολή
Ποινή δύο ετών στον 25χρονο για τον χαμό της 19χρονης Μαριλένα-Ξέσπασε η μητέρα της αδικοχαμένης
Ούτε αυτή την εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστούν ενώπιον της Ανακριτικής Επιτροπής οι μοναχοί
Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας