Σε ενίσχυση του ΥΠΕΞ με ανθρώπινο δυναμικό καλεί την κυβέρνηση η Επ. Εξωτερικών

Ενημέρωσης από την Κλαδική του Υπουργείου Εξωτερικών, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο συγκεκριμένο Υπουργείο, καθώς και τις προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ενίσχυσής του, έτυχε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, τα μέλη της οποίας καλούν ομόφωνα την κυβέρνηση όπως ενισχύσει το συντομότερο δυνατόν όλες τις δομές του Υπουργείου Εξωτερικών σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών, Νίκος Τορναρίτης, ανέφερε πως μέχρι το 2010 αποχώρησαν 42 διπλωμάτες, για να σημειώσει ότι από τότε μέχρι σήμερα προσλήφθηκαν τρεις.

Όπως σημείωσε η Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπείται σε 33 αντιπροσωπείες στο εξωτερικό με μόνο ένα διπλωμάτη, ενώ πρόσθεσε ότι ο προϋπολογισμός του ΥΠΕΞ αντιστοιχεί στο 0,69% του προϋπολογισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τόνισε πως είναι σημαντικό να ενισχυθεί το Υπουργείο Εξωτερικών και η φωνή της Κυπριακής Δημοκρατίας στα κέντρα των αποφάσεων.

Ανέφερε πως κατά τη συνεδρία λέχθηκε στα μέλη της Επιτροπής ότι έχει κατατεθεί ένα όραμα, ένα πλάνο, το οποίο αποσκοπεί προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση και ότι θα κατατεθεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο.

«Αυτό λέχθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείο Εξωτερικών. Εμείς ως Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής ομόφωνα καλούμε την κυβέρνηση να ενισχύσει το συντομότερο δυνατόν όλες τις δομές του ΥΠΕΞ σε ανθρώπινο δυναμικό. Θεωρούμε μέγιστης σημασίας το συγκεκριμένο εγχείρημα», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Τορναρίτη «δεν είναι δυνατόν η Κύπρος να εκπροσωπείται με ένα διπλωμάτη και μόνο σε χώρες του εξωτερικού», για να συμπληρώσει πως κατανοεί ότι η Κύπρος είναι μικρό κράτος και σε πληθυσμιακό έρεισμα, ωστόσο, η φωνή της πρέπει να είναι δυνατή.

Σε σχέση με τις πρόνοιες για μελλοντικές προσλήψεις, είπε ότι «τρέχουν διαδικασίες προσλήψεων και προαγωγών», σημειώνοντας ότι «δεν μας έχει αναφερθεί ακριβώς ο αριθμός».

«Αυτό που εμείς έχουμε πει είναι ότι αυτή η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ΥΠΕΞ πρέπει να ανατραπεί το συντομότερο δυνατόν προς το θετικότερο, γιατί ακριβώς ο εκπρόσωπος της συντεχνίας των διπλωματών μας ανέφερε ότι η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι ανησυχητική», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Δειτε Επισης

«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης