Παπαδόπουλος: Η Κυβέρνηση στέλνει μήνυμα στην Τουρκία ότι η πολιτική της κανονιοφόρου έχει πετύχει

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ έχουν στείλει ξεκάθαρα το μήνυμα προς την Τουρκία πως η πολιτική της κανονιοφόρου έχει πετύχει και την ενθαρρύνουν να τη συνεχίσει, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σε διαδικτυακή διάσκεψη Τύπου για το Κυπριακό.

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο  ΠτΔ έχει αποδεχτεί να συμμετέχει σε αυτή την διάσκεψη, ενώ η Τουρκία συνέχιζε τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ μας, στην ‘νεκρή ζώνη’ και ενώ συνεχίζει τα έργα για τον εποικισμό της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.  Πρόσθεσε ότι στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο, η Τουρκία όχι μόνο δεν πρόκειται να δεχτεί κυρώσεις, αλλά θα αυξηθεί η χρηματοδότησης της, με τη σύμφωνο γνώμη της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

«Η Κύπρος έχει γίνει τo περίγελο της Ευρώπης», συμπλήρωσε. Επιπρόσθετα, ανέφερε, καλείται μια Πενταμερής Διάσκεψη, για ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την Κυπριακή Δημοκρατία (ΚΔ), αλλά δεν έχει προσκληθεί σε αυτήν η ΚΔ.  «Η ΚΔ θα είναι «εκλιπούσα» από την Διάσκεψη», είπε, προσθέτοντας ότι ξεκινά μια διαδικασία, με μια τεράστια ήττα της πλευράς μας και μια τεράστια νίκη για την Τουρκία. Την ίδια ώρα, είπε, έχουν εξαφανιστεί όλες οι αναφορές στην «ΚΔ» από τις εκθέσεις του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Μας παίρνουν, ανέφερε, σε μια πενταμερή χωρίς να υπάρχει «ακτίνα συμφωνίας» για να συζητήσουμε, ζητήματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού όπως η πολιτική ισότητα, και διερωτήθηκε γιατί δεν μπορούσαν το κεφάλαιο της «Διακυβέρνησης» να το συζητήσουν οι ηγέτες στην Κύπρο και έπρεπε να πάμε σε διεθνή διάσκεψη. Εξέφρασε την ανησυχία ότι αντί να συζητούνται τα κρίσιμα κεφάλαια της ασφάλειας, της κατάργησης των εγγυήσεων και της αποχώρησης του τούρκικου στρατού, θα συζητείται και πάλι, μόνο η «διακυβέρνηση».

Παράλληλα ανέφερε ότι η πιο επικίνδυνη εξέλιξη απ’ όλες, αφορά την πρόθεση της Τουρκίας να αλλάξει τη βάση των διαπραγματεύσεων. Οι κ. Ερντογάν και Τατάρ, πρόσθεσε, σχεδόν καθημερινά θέτουν δημόσια και απροκάλυπτα πλέον θέμα λύσης «δύο κρατών», καταδεικνύοντας τις προθέσεις τους, ενώ τα Ηνωμένα Έθνη, ανέφερε, ουδέποτε έχουν επικρίνει την Τουρκία και την τ/κ πλευρά για αυτές τις δηλώσεις, ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ άφησε να νοηθεί πως «όλα θα είναι στο τραπέζι» στη διάσκεψη. Ανέφερε ωστόσο ότι μετά την εκ των προτέρων αποδοχή από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη της σύγκλησης της νέας πενταμερούς, κάτω από συγκεκριμένους όρους και συνθήκες, δεν μπορεί να υπάρξει  θέμα μη συμμετοχής της πλευράς μας.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ακόμα ότι σε 10 ημέρες θα πάμε στη Διεθνή Διάσκεψη και ακόμη δεν γνωρίζουμε τι θα περιλαμβάνει η πρόταση για «αποκεντρωμένη» και «χαλαρή» ομοσπονδία, που λέει ότι θα καταθέσει ο Ν. Αναστασιάδης. Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, ότι «όλοι οι συνομιλητές του ΠτΔ  μένουν με την εντύπωση πως είναι έτοιμος να συζητήσει τη Συνομοσπονδία δυο Κρατών, από τον Αρχιεπίσκοπο, μέχρι τον Τσαβούσογλου και τον Μ. Ακιντζί».

Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ισχυρίστηκε πως η λύση των δυο κρατών αποτελεί «νέο ρεαλισμό», το ότι δεν απαίτησε ο ΠτΔ να προσκληθεί η ΚΔ στη  διάσκεψη, πως ο ΟΗΕ τα θέλει «όλα στο τραπέζι». Πρόσθεσε ότι ο λαός έχει δικαίωμα να γνωρίζει ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις του Νίκου Αναστασιάδη.

«Αν είναι να βαφτίσουν μια λύση «ομοσπονδία», αλλά στην ουσία να συζητάνε Συνομοσπονδία Δυο Κρατών, τότε μιλάμε για μία νέα διαπλοκή, αλλά αυτή τη φορά στο Κυπριακό. Εννοείται πως αν αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων και ξεκινήσει μια συζήτηση για συνομοσπονδία δυο κρατών, εμείς εκτιμούμε πως με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθούμε σε ένα νέο αδιέξοδο, ή στη διχοτόμηση», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το επικίνδυνο σημείο, με την διαφωνία του ΔΗΚΟ σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς του Ν. Αναστασιάδη. Σημείωσε ότι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να ξεκαθαρίσει η βάση των διαπραγματεύσεων και ότι ο ΟΗΕ δεν θα αποδεχθεί τη συζήτηση άλλης μορφής λύσης - συνομοσπονδίας ή δυο κρατών. Επίσης, είπε, πρέπει να προσκληθεί και να παραβρίσκεται η ΚΔ στη πενταμερή διάσκεψη και να μην αποδεχθούμε τον εκβιασμό να δώσουμε ουσία για να συνεχίσει η διαδικασία.

Ακόμα είπε ότι πρέπει να προκληθεί κόστος στην Τουρκία για να εξαναγκαστεί να συμβιβαστεί στο Κυπριακό, να συνεχίσει το ενεργειακό μας πρόγραμμα και διαμορφωθούν με αυτόν τον τρόπο συμμαχίες στην ΕΕ και στην ανατολική Μεσόγειο. «Με άλλα λόγια πρέπει να εφαρμοστεί μια Νέα Στρατηγική», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι το να μιλούν για ομοσπονδία ενώ στην ουσία συζητούν την συνομοσπονδία αποτελεί πολιτική απάτη και δυστυχώς όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι εκεί οδηγούμαστε. Πρόσθεσε ότι αυτό ξεκίνησε έντονα από το 2014 με το κοινό ανακοινωθέν με το οποίο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχτηκε την εποικοδομητική ασάφεια όσον αφορά την ισότητα της χωριστής κυριαρχίας που επικαλείται και επιδιώκει η Τουρκία. Πρόσθεσε ότι αυτό μπορεί να υλοποιηθεί επειδή δεν υπάρχει διαφάνεια όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού και το τι πραγματικά συζητείται. Αντίθετα, πρόσθεσε, επιβάλλεται μια συσκότιση.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί να αλλάξει η βάση λύσης των διαπραγματεύσεων ένα μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι οι πληροφορίες που έχει από τον κ. Τσαβούσογλου είναι ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης περιμένει να περάσουν οι εκλογές για να ξεκινήσει να συζητά μια λύση στη βάση των δύο κρατών. Είπε ότι αν υπάρχουν επικοινωνιακοί τακτικισμοί εκ μέρους της Κυβέρνησης αυτό θα φανεί μετά τις εκλογές. Εξέφρασε την ανησυχία ότι στην Πενταμερή Διάσκεψη θα συμφωνηθεί επί της ουσίας η αλλαγή της βάσης αλλά επικοινωνιακά θα προσπαθούν να ξεγελάσουν τον κόσμο, ότι αυτό που συζητούν δεν είναι συνομοσπονδία αλλά ομοσπονδία.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τα «περί τελευταίας ευκαιρίας για ομοσπονδιακή λύση» εκ μέρους της Κυβέρνησης, είπε ότι τα περί τελευταίας ευκαιρίας ακούγονται συχνά και ουδέποτε επιβεβαιώνονται και ότι είναι ανούσιο να γίνεται συζήτηση πάνω σε αυτή τη βάση και ότι η πλευρά μας δεν πρέπει να δεχτεί τελεσίγραφα όσον αφορά τη συνέχιση της διαδικασίας.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες δεν θα γίνει «βασιλικότερος του βασιλέως» και αν οι δύο πλευρές αποφασίσουν αλλαγή της βάσης ο ίδιος θα το αποδεχτεί. Ανέφερε ότι η πενταμερής διάσκεψη πραγματοποιείται με τέτοια δεδομένα που όχι μόνο θα επιτρέψουν αλλά και θα εξωθήσουν στην εκτροπή των ψηφισμάτων για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού. Όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ανέφερε ότι δεν πρέπει η Κυβέρνηση να κρύβεται πίσω από τη δική της αποτυχία για μη επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, τις οποίες δεν ζήτησε.

Επικρίσεις στην Κυβέρνηση για άρνηση ελέγχου και συγκάλυψη

--------------------------------------------------------------------------------------

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις αντιπαραθέσεις ΔΗΚΟ με Κυβέρνηση, είπε ότι η Κυβέρνηση αρνείται τον έλεγχο και επιδιώκει τη συγκάλυψη. Αναφέρθηκε σε νέες αποκαλύψεις μέλη της Επιτροπής Νικολάτου ότι καθυστερεί το ενδιάμεσο πόρισμα, αναφέροντας ότι η διαδικασία δεν γίνεται με τον καταλληλότερο τρόπο και τη διαφάνεια που χρειάζεται. Παράλληλα αναφέρθηκε σε «εξόφθαλμες παρανομίες» στην Μαρίνα της Αγίας Νάπας όπου η Κυβέρνηση, όπως είπε, έδωσε υπηκοότητες σε άτομα που δεν δικαιούνταν να πάρουν διαβατήρια και τις αιτήσεις τις προώθησε το δικηγορικό γραφείο Ν. Αναστασιάδη.

Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει ότι αν προκύψει ποτέ θέμα παράνομων πολιτογραφήσεων που προώθησε το δικηγορικό γραφείο Ν. Αναστασιάδη «τότε ναι προκύπτει ζήτημα». Πρόσθεσε ότι ενώ διαπιστώνεται από Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας τον Φεβρουάριο η παρανομία, η Κυβέρνηση ήρθε τον Μάρτιο με γνωμάτευση «να δικαιολογήσει τις παρανομίες τους». Όλα  αυτά, ανέφερε, δείχνουν ότι η Κυβέρνηση πάνω από τους νόμους, τους θεσμούς, την ηθική και τις απαιτήσεις της κοινωνίας βάζει τα οικονομικά συμφέροντα των πελατών που θέλει να εξυπηρετήσει.

Πηγή: KYΠΕ

Δειτε Επισης

Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης
Κέντρο Καταναλωτή: Οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της ΕΕ
Aσφαλιστικές αποζημιώσεις ρεκόρ από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη-Στα $3 δισ. οι πρώτοι υπολογισμοί
Aύξηση κατά 5,5% των υπό κυπριακή σημαία πλοίων ανακοίνωσε η Υφ. Ναυτιλίας
Έκθεση-κόλαφος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων-«H Τουρκία προχωρά σε παράνομες απελάσεις Σύρων»
Η Βουλή της Σκωτίας εξετάζει σχέδιο νόμου για την ευθανασία σε άτομα που πάσχουν από καταληκτική νόσο
Ζήτησαν άμεσες λύσεις στη νοσηλεία και φροντίδα ασθενών με μεταμόσχευση ήπατος στην Επ. Υγείας