Τα... σπασμένα φρένα του Οδυσσέα, οι Βροντάκιδες και οι Φουρτουνάκιδες

Εάν επρόκειτο για αστυνομικό δελτίο και έπρεπε να αποδοθούν ρόλοι στην βεντέτα μεταξύ Κυβέρνησης και Γενικού Ελεγκτή, αναμφίβολα ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα ήταν… διπλοθεσίτης. Και αυτό, γιατί από την μια θα είχε το ρόλο του «δράστη» που πυροδότησε τη βόμβα προκαλώντας «εκτεταμένες ζημίες» και από την άλλη, σε ρόλο ανακριτή, ψάχνει στοιχεία για εξιχνίαση της υπόθεσης.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, πατώντας το κουμπί του πυροκροτητή, ανακοινώνοντας έρευνα για 221 πολιτογραφήσεις, εκ των οποίων οι πέντε που αφορούσαν επενδυτές της Μαρίνας της Αγίας Νάπας, όπως ανέφερε, ήταν παράνομες, έδωσε το σύνθημα για νέο γύρο σύγκρουσης μεταξύ αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης, την ώρα που ο προεκλογικός αγώνας ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, ανεβάζει ρυθμούς.

Μπορεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης να δέχθηκε πυρά από την Κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ως προς τις πραγματικές του προθέσεις, ο ίδιος βέβαια, αφού τα ανταπέδωσε, κράτησε εν μέρει απόσταση ασφαλείας, αφήνοντας πλέον του υπόλοιπους να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, σε ένα πόλεμο που μαίνεται εδώ και μήνες και φαίνεται πως θα συνεχιστεί ακόμη για πολύ ή τουλάχιστον μέχρι την ανάδειξη των νικητών των βουλευτικών εκλογών. Εκλογές, οι οποίες κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού οι δημοσκοπήσεις μπορεί να δείχνουν το κυβερνών κόμμα να πληρώνει τα σπασμένα για όσα εκτυλίσσονται τους τελευταίους μήνες, κυρίως γύρω από τα ζητήματα της διαφθοράς, από την άλλη όμως διαπιστώνεται μια πλήρης απαξίωση κατά των πολιτικών δυνάμεων, αφού ούτε το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, φαίνεται να εξαργυρώνουν σε ψήφους την προσπάθεια που καταβάλλουν για να αποδείξουν πως η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ευθύνεται για όλα τα κακώς έχοντα του τόπου.

Το σκηνικό του νέου σίριαλ, δεν διαφέρει σε τίποτα από αυτό του περασμένου Δεκεμβρίου, (σ.σ άλλωστε είναι το ίδιο και συνεχίζεται), όπου Γενικός Εισαγγελέας και Γενικός Ελεγκτής ήρθαν σε οριστική ρήξη με φόντο τις έρευνες για τις πολιτογραφήσεις, με το ζήτημα να λαμβάνει πολιτικές διαστάσεις και το ΔΗΚΟ να καταψηφίζει τον κρατικό προϋπολογισμό, απαιτώντας να δοθούν οι φάκελοι για τα διαβατήρια στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Η μόνη διαφορά που ενδεχομένως να διαπιστώνεται, είναι η στάση της Κυβέρνησης, η οποία απαντούσε μεν στον Γενικό Ελεγκτή, συνδέοντας τον με ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ, εντούτοις κρατούσε μια πιο αμυντική στάση, κυρίως μετά και την κατάθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, όπου μετά το τέλος της, ανέφερε πως δεν θα εισέλθει ξανά σε δημόσιο διάλογο, εν αναμονή του πορίσματος της Ερευνητικής.

Ωστόσο, αντίθετη είναι η στάση που κρατά στην παρούσα φάση η Κυβέρνηση, η οποία βγήκε φουλ στην αντεπίθεση, αδειάζοντας τον Γενικό Ελεγκτή. Από την μια ο Γενικός Εισαγγελέας να μιλά για «κατρακύλα που δεν έχει πάτο» και και από την άλλη το Προεδρικό να καλεί τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, «εάν θέλει να συμμετάσχει στις εκλογές, να το πράξει ευθέως με υποψηφιότητα και όχι να χρησιμοποιεί ένα θεσμικό αξίωμα που κατέχει αλλά και μια ανεξάρτητη Υπηρεσία του κράτους, για τις προεκλογικές ανάγκες συγκεκριμένων ατόμων και κόμματος». Μάλιστα, η Κυβέρνηση θέλησε να τονίσει στην απάντηση της, πως «την Κύπρο κυβερνά ο νόμιμα εκλελεγμένος με την ψήφο του κυπριακού λαού Πρόεδρος και Κυβέρνησή του, και όχι ο ίδιος».

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση, η οποία έκανε στροφή 180 μοίρες στην επικοινωνιακή στρατηγική της, μπορεί να δέχεται αλλεπάλληλα πυρά για τα ζητήματα των πολιτογραφήσεων, ωστόσο δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο, ενώ στο… ρινγκ μπήκε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος αντεπιτίθεται σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ.

Τα… σπασμένα φρένα του Οδυσσέα και η «εγκλωβισμένη» Κυβέρνηση

Μπορεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης να δέχεται βολές και να του αποδίδονται πολιτικά κίνητρα γύρω από τις ενέργειες του, εντούτοις με κάθε ευκαιρία τονίζει πως η Ελεγκτική Υπηρεσία ασκεί εκ του νόμου τις αρμοδιότητές της, με τον ίδιο να απορρίπτει τα όσα του καταλογίζονται.

Είναι πλέον ξεκάθαρο, πως δεν πρόκειται για μια μπόρα που θα περάσει, αλλά για ένα πόλεμο μεταξύ Κυβέρνησης και Ελεγκτή, το τέλος του οποίου ουδείς γνωρίζει ποιο θα είναι.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, παρά την δυσφορία που προκαλεί στην Κυβέρνηση, συνεχίζει τις έρευνες του, ενώ την ίδια ώρα δεν διστάζει να απαντήσει στις επικρίσεις της Κυβέρνησης, η οποία παρακολουθεί στενά τα βήματα του και δεν αποκαλύπτει ποιες είναι οι προθέσεις της, λαμβάνοντας υπόψη πως στο παρελθόν μίλησε για απρεπή συμπεριφορά που υπερβαίνει των εξουσιών του, κάτι που θα δικαιολογούσε προσφυγή στο Ανώτατο για παύση του.

Ένα σενάριο το οποίο από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπόταν ξέσπασε ο πόλεμος, ερμηνευόταν ως το επικρατέστερο. Ωστόσο καμία από τις δύο πλευρές δεν προσέφυγε στο Ανώτατο ώστε να μπει μια τελεία στο σίριαλ, το οποίο σίγουρα δεν τιμά κανένα, αντιθέτως προκαλεί περισσότερη δυσφορία στους πολίτες, οι οποίοι έχασαν την εμπιστοσύνη τους στους θεσμούς.

Η Κυβέρνηση, μπορεί να έχει υπό στενή παρακολούθηση τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ωστόσο οι κινήσεις της είναι στρατηγικά μελετημένες, αφού σίγουρα δεν θα ήθελε να προσφύγει στο Ανώτατο εάν δεν έχει στα χέρια της τέτοια στοιχεία που θα την βγάλουν νικήτρια της νομικής μάχης.

Σε αντίθετη περίπτωση, η Κυβέρνηση θα χρεωθεί την αποτυχία και θα επιβεβαιώσει όσους θέλουν τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να καταδιώκεται από το σύστημα, στην προσπάθεια του να πατάξει την διαφθορά, στρώνοντας παράλληλα το… κόκκινο χαλί στην αντιπολίτευση για να σφίξει τον κλοιό στην Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, λαμβάνοντας υπόψη πως βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, η Κυβέρνηση είναι διπλά προσεκτική ως προς τις κινήσεις της.

«Βροντάκιδες» και «Φουρτουνάκιδες»

Αναμφίβολα, πολλά πράγματα κερδίζονται στις εντυπώσεις και όχι στην ουσία… Που στην συγκεκριμένη περίπτωση, η ουσία είναι η πάταξη της διαφθοράς.

Και το επόμενο ερώτημα, είναι εάν τελικά υπάρχει πραγματική θέληση για πάταξη της διαφθοράς…

Θα ήταν τουλάχιστον γελοίο να λέγεται πως η διαφθορά δεν έχει απλώσει τα πλοκάμια της παντού ή όσοι είναι διεφθαρμένοι, προέρχονται μόνο από ένα κόμμα. Εξάλλου, εάν ανατρέξει κάποιος στο παρελθόν και δει τους VIP που πέρασαν από τις Κεντρικές Φυλακές, θα διαπιστώσει πως επρόκειτο για ένα… παράρτημα του πολιτικού συστήματος του «έξω» κόσμου, αφού υπήρχαν κατάδικοι σχεδόν από όλα τα κόμματα.

Πέραν των δηλώσεων και των αλληλοκατηγοριών, αναμφίβολα, αυτό που θα ήθελαν να δουν οι πολίτες, είναι αποφάσεις και μέτρα για πάταξη της διαφθοράς, και όχι απλά θα, θα, θα… Και εάν όντως αυτό θέλουν Κυβέρνηση και κόμματα, αυτό θα πρέπει να πράξουν. Πρωτίστως όμως, θα πρέπει να αναγνωρίσουν πως υπάρχει διαφθορά, και με τον άλφα ή βήτα τρόπο αγγίζει και τους ιδίους και στη συνέχεια να εργαστούν, ώστε να δώσουν λύσεις και όχι να συμπεριφέρονται σαν σύγχρονοι «Βροντάκιδες» και «Φουρτουνάκιδες» ή «Φουρτουνάκιδες» και «Βροντάκιδες»... 

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό
Απόπειρα φόνου εναντίον γνωστού προσώπου στη Λακατάμια
«Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει»-Οι προκλήσεις ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών
Κόβει τη κουβέντα ο Πρόεδρος για την κόντρα Εισαγγελίας με Ελεγκτή-«Δεν είμαι εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας»
ΠτΒ: Στην Κύπρο εργαζόμαστε για την ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών
Στο νοσοκομείο κυνηγός μετά από δάγκωμα φίνας