Τρίτη 18 Μαϊ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Ρίχνει και άλλο λάδι στην φωτιά ο Ελεγκτής, κουνάει το δάκτυλο στην Κυβέρνηση

  12/04/2021 11:40
Ρίχνει και άλλο λάδι στην φωτιά ο Ελεγκτής, κουνάει το δάκτυλο στην Κυβέρνηση

Ρίχνει και άλλο λάδι στην φωτιά ο Ελεγκτής, κουνάει το δάκτυλο στην Κυβέρνηση

  12/04/2021 11:40

Η πολιτογράφηση των πέντε προσώπων που σχετίζονται με την Μαρίνα Αγίας Νάπας ήταν παράνομη αφού ουδείς εκ των πέντε είχε εισοδήματα στη Δημοκρατία, αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία σε απαντησή της σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου,  αναφορικά με το θέμα παραχώρησης της κυπριακής υπηκοότητας στο πλαίσιο του ΚΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η... εμπρηστική λωρίδα Οδυσσέα, η χρονική συγκυρία και το ροκ των εκλογών

Στην απάντηση σημειώνεται πως τα πέντε πρόσωπα που σχετίζονται με τη Μαρίνα Αγίας Νάπας έκαναν αίτηση για πολιτογράφηση τον Απρίλη και Μάιο του 2019 και αυτή εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 21.8.2020.  Προστίθεται πως "η πολιτογράφησή τους έγινε χωρίς καμία καθυστέρηση, αλλά μάλλον με υπερβάλλουσα ταχύτητα, 2,5 μήνες μετά, αγνοώντας όμως το εν ισχύει νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα την απώλεια συνολικού ποσού €1εκ. από τα δημόσια ταμεία". Αυτά, "είναι γεγονότα και όχι νομική συμβουλή ή γνωμάτευση", αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Σημειώνει πως τόσο κατά την ημερομηνία υποβολής όσο και κατά την ημερομηνία έγκρισης των αιτήσεων, τα εν ισχύει κριτήρια απαιτούσαν όπως ο αιτητής είναι υψηλόβαθμο διευθυντικό στέλεχος και να έχει τέτοια αμοιβή που να δημιουργεί φορολογικά έσοδα για τη Δημοκρατία ύψους €100.000 σε μία τριετία. "Ουδείς εκ των πέντε πληρούσε το κριτήριο αυτό, αφού δεν είχαν καθόλου εισοδήματα στη Δημοκρατία", προστίθεται.

Συνεπώς, επισημαίνεται, "αφού το συγκεκριμένο κριτήριο ήταν κατά πάντα χρόνο το ίδιο και οι αιτητές ουδέποτε το πληρούσαν, η πολιτογράφηση ήταν παράνομη. Το εύρημα αυτό ήδη καταγράφεται στην Έκθεσή μας για το Υφυπουργείο Τουρισμού. Για να καταλήξουμε στο εύρημα αυτό δεν κατέστη αναγκαία η αναζήτηση οποιασδήποτε νομικής συμβουλής, ειδικά αφού τα γεγονότα είναι τέτοια που δεν προκύπτει οποιαδήποτε αμφιβολία επί του θέματος".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ολομέτωπη επίθεση Κυβέρνησης σε Ελεγκτή-«Αν θέλει εκλογές, ας το πράξει ευθέως»

Ακόμη αναφέρεται πως κάθε όργανο της διοίκησης ερμηνεύει και εφαρμόζει το νόμο κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του. "Για παράδειγμα, ένα Συμβούλιο Προσφορών για να αποφασίσει αν θα αποδεχθεί ή θα απορρίψει μία προσφορά, ερμηνεύει και εφαρμόζει τη νομοθεσία δημοσίων συμβάσεων. Ομοίως μία Πολεοδομική Αρχή, για να αποφασίσει αν θα εκδώσει ή όχι μία πολεοδομική άδεια, ερμηνεύει και εφαρμόζει τη σχετική νομοθεσία", αναφέρεται.

Προστίθεται πως "πράττοντας τούτο τα όργανα αυτά, δεν θεωρείται ότι γνωματεύουν, ούτε ότι παρέχουν νομική συμβουλή στον εαυτό τους. Απλώς ασκούν τις εκ του νόμου αρμοδιότητές τους".

"Έτσι, και η Ελεγκτική Υπηρεσία ουδέποτε δίνει γνωματεύσεις ή νομικές συμβουλές σε ελεγχόμενους οργανισμούς. Το μόνο που κάνει η Ελεγκτική Υπηρεσία, είναι να ερμηνεύει καθηκόντως τα νομικό πλαίσιο, το οποίο η ίδια χρησιμοποιεί ως κριτήριο ελέγχου σε περιπτώσεις ελέγχων συμμόρφωσης, ώστε να καταλήγει σε ασφαλή συμπεράσματα. Το σχετικά διεθνή πρότυπα παρέχουν σε μία Ελεγκτική Υπηρεσία την ευχέρεια λήψης συμβουλής από ειδικούς (όπως είναι ένας νομικός σύμβουλος), είναι ωστόσο σαφές ότι η αποκλειστική ευθύνη για την ορθότητα της έκθεσης παραμένει στους ώμους της Ελεγκτικής Υπηρεσίας", σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, προστίθεται, "αν κατά την εξέταση των 221 περιπτώσεων, η Ελεγκτική Υπηρεσία κρίνει ότι για οποιαδήποτε περίπτωση προκύπτουν ζητήματα για τα οποία θα ήταν αναγκαίο ή χρήσιμο να αναζητήσει νομική ή άλλη συμβουλή, θα πράξει τούτο, εφαρμόζοντας πάντα τα σχετικά ελεγκτικά πρότυπα. Και στο τέλος θα κριθεί από την Έκθεση την οποία θα εκδώσει".

Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι "το γεγονός πως τα 221 πρόσωπα πολιτογραφήθηκαν χωρίς να εφαρμοστούν οι νέοι Κανονισμοί, προφανώς θα αποτελέσει αντικείμενο ελέγχου και τα ευρήματα μας για το θέμα θα περιληφθούν στην Έκθεση που θα εκδοθεί".

"Το μόνο που έχουμε προς το παρόν πράξει είναι να καταγράψουμε ως γεγονός τα ακόλουθα: Τα πέντε παρανόμως πολιτογραφηθέντα πρόσωπα που σχετίζονται με την Μαρίνα Αγίας Νάπας υπέβαλαν μεν την αίτησή τους τον Απρίλη και Μάιο του 2019 αλλά, με απόλυτα δική τους ευθύνη, συμπλήρωσαν τα στοιχεία της αίτησής τους τον Ιούνη του 2020. Η πολιτογράφησή τους έγινε χωρίς καμία καθυστέρηση, αλλά μάλλον με υπερβάλλουσα ταχύτητα, 2,5 μήνες μετά, αγνοώντας όμως το εν ισχύει νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα την απώλεια συνολικού ποσού €1εκ. από τα δημόσια ταμεία. Αυτά είναι γεγονότα και όχι νομική συμβουλή ή γνωμάτευση", αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία

Θα επιμένουμε, προσθέτει, "στην προσπάθεια διατήρησης υψηλού επιπέδου στο δημόσιο διάλογο και ως εκ τούτου, για ακόμη μια φορά, δεν θα απαντήσουμε στους απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για τον Γενικό Ελεγκτή και την Υπηρεσία μας".

«Αναστασιάδης και ΔΗΣΥ ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί»

Ειδικός έλεγχο που θα διαπιστώσει ποιοι συμμορφώθηκαν και ποιοι όχι φορολογικά, σε σχέση με την Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, για τα 221 χρυσά διαβατήρια, ζητά το ΑΚΕΛ.

Σε ανακοίνωση του αναφέρει πως «η Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα 221 χρυσά διαβατήρια που χορήγησε η κυβέρνηση Αναστασιάδη-Συναγερμού τεκμηριώνει για πολλοστή φορά παρατυπίες, προνομιακή μεταχείριση, απώλεια εσόδων εκατομμυρίων ευρώ για το δημόσιο».

Στη συνέχεια τονίζει ότι «η περίπτωση των πολιτογραφήσεων στη μαρίνα της Αγίας Νάπας είναι μόνο μια από τις σκανδαλώδεις περιπτώσεις και η οποία επιβεβαιώνει το σαθρό τρόπο που σχεδίασε, οργάνωσε και λειτούργησε τη βιομηχανία χρυσών διαβατηρίων η κυβέρνηση. Επιβεβαιώνει επίσης ότι όποια πέτρα κι αν σηκώσει κανείς στα χρυσά διαβατήρια βρίσκει τον οικογενειακό περιβάλλον και το δικηγορικό γραφείο του Νίκου Αναστασιάδη. Ο Νίκος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του Συναγερμού είναι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του σκανδάλου που διέσυρε τη χώρα. Όχι μόνο ξεχαρβάλωσαν τα κριτήρια, αλλά στη συνέχεια καταπατούσαν και τα ξεχαρβαλωμένα κριτήρια».

Τέλος, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «μείζον θέμα εγείρεται για τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που έχασε το κυπριακό κράτος από τις φορολογίες που δεν πληρώθηκαν στις συναλλαγές των χρυσών διαβατηρίων.». προσθέτοντας ότι «απαιτείται ειδικός έλεγχος που θα διαπιστώσει ποιοι συμμορφώθηκαν και ποιοι όχι φορολογικά. Αυτά τα χρήματα ανήκουν στο κυπριακό κράτος και θα πρέπει να απαιτηθούν».

«Η σιωπή του ΔΗΣΥ, συνιστά συγκάλυψη»

Σφοδρή κριτική ασκεί στην Κυβέρνηση και στον ΔΗΣΥ, το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο κατηγορεί τον Δημοκρατικό Συναγερμό, πως με τη σιωπή του συγκαλύπτει το σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων.

Όπως αναφέρει το ΔΗΚΟ, «περιμέναμε τρείς μέρες τον ΔΗΣΥ να απαντήσει σε ένα απλό ερώτημα:

  • Η κυβέρνηση πρέπει ή όχι να συνεχίσει να αγνοεί τους κανονισμούς της Βουλής, που είχε υπερψηφίσει και ο ΔΗΣΥ»;

Σημειώνει ότι είναι πλέον προφανές ότι ο ΔΗΣΥ σιωπά, για να συγκαλύψει την παρανομία που εμπλέκει άμεσα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στο μεγάλο σκάνδαλο των χρυσών διαβατηρίων. Το επίμαχο σκάνδαλο για τις παράνομες πολιτογραφήσεις σε σχέση με την επένδυση της μαρίνας της Αγίας Νάπας, έχει αποκαλυφθεί από τις 26 Φεβρουαρίου, με την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το Υφυπουργείο Τουρισμού».

Αφού η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, συνεχίζει η ανακοίνωση, «πιάστηκε στα πράσα, «παρήγγειλε» γνωμάτευση ένα μήνα μετά, προφανώς για να καλύψει το σκάνδαλο που έχει αποκαλυφθεί. Τονίζεται πως, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις τις Ελεγκτικής Υπηρεσίας, είτε με το παλιό, είτε με το νέο νομικό καθεστώς, οι πελάτες του Δικηγορικού Γραφείου Ν. Αναστασιάδης ΔΕΝ δικαιούνταν διαβατήριο και επομένως, σε κάθε περίπτωση, αυταπόδεικτα, έτυχαν της εύνοιας της κυβέρνησης Αναστασιάδη».

Σημειώνει πως «η στάση της κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ καταδεικνύει μια πολιτική απάτη. Θα ήταν καλά να σταματήσουν να υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου».

«Ο διασυρμός της Κύπρου φαίνεται να μην έχει τελειωμό»

Το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, στη δική του ανακοίνωση αναφέρει ότι, «τα «χρυσά» διαβατήρια εκθέτουν και πάλι την Κύπρο με τις νέες ανησυχητικές αποκαλύψεις που έφερε στην επιφάνεια η έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το τμήμα φορολογίας».

Όπως αναφέρει, «σύμφωνα με την έκθεση φαίνεται ότι η κυβέρνηση χάρισε απλόχερα φόρους εκατοντάδων εκατομμυρίων σε επενδυτές, αφού περίπου πάνω από 3000 ακίνητα, τα οποία αγοράστηκαν μέσω του Προγράμματος, χρεώθηκαν με ΦΠΑ 5% αντί με ΦΠΑ 19%, όπου ισχύει για τις περιπτώσεις των επενδύσεων».

Επισημαίνει εξάλλου ότι, «εάν είναι αληθείς οι πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή προκύπτει ακόμα ένα θέμα εξαπάτησης, αυτή τη φορά και της ευρωπαϊκής ένωσης. Η κυβέρνηση αντί να δώσει πειστικές απαντήσεις εξαντλείται πάλι σε απειλές και απαξίωση του Γενικού Ελεγκτή».

Καταλήγοντας, το Κίνημα λέει ότι «γίνεται εξαιρετικά προκλητική η Κυβέρνηση όταν καλεί τον Γενικό Ελεγκτή να υποβάλει υποψηφιότητα στις βουλευτικές εκλογές. Υπάρχουν αρκετοί υποψήφιοι - ιδιαίτερα στο Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών - για να εξασκήσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.  Για να εξασκήσει όμως η Βουλή και στην επόμενη θητεία της τον ελεγκτικό της ρόλο, χρειαζεται μια ανεξάρτητη Ελεγκτική Υπηρεσία. Γι' αυτό καλούμε επιτέλους την Κυβέρνηση να σταματήσει να απειλεί τον Γενικό Ελεγκτή και να προσπαθεί να φιμώσει την Ελεγκτική Υπηρεσία. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών ζητούμε να εξεταστούν άμεσα οι άκρως ανησυχητικές πληροφορίες που αφορούν τις πολιτογραφήσεις με πλήρη διαφάνεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας