Τελευταία παρτίδα και πρόσω ολοταχώς για Γενεύη-Εμπόδιο η τουρκική εμμονή

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη άτυπη πενταμερή, που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου στην Γενεύη και κρίνεται καθοριστικής σημασίας, αφού θα διαφανεί κατά πόσο υπάρχει έδαφος για έναρξη των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού ή εάν, για άλλη μια φορά, η Τουρκία θα προσέλθει στο τραπέζι των συνομιλίων, εμμένοντας στις θέσεις της περί δημιουργίας δύο κρατών.

Οι προετοιμασίες των εμπλεκόμενων φορέων συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, αφού από το βράδυ του Σαββάτου, η Τζέιν Χολ Λουτ έχει επιστρέψει και πάλι στο νησί, όπου θα έχει εκ νέου επαφές με τις δύο πλευρές. Συγκεκριμένα, η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ θα ενημερώσει τις δύο πλευρές και επίσημα για τα διαδικαστικά της άτυπης πενταμερής. Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενημέρωση που έχει γίνει στις εμπλεκόμενες πλευρές, αυτό που αναμένεται να γίνει στη Γενεύη είναι μία σύνοδος με όλους τους παρευρισκόμενους και στη συνέχεια, αναμένεται ο Γκουτέρες να έχει διμερείς συναντήσεις, όπως έγινε και στο Κρανς Μοντανά.

Η διάσκεψη αναμένεται να κλείσει με μία σύνοδο, στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παρευρισκόμενοι και αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι όσα μάζεψε ο Γενικός Γραμματέας από τις χωριστές συναντήσεις. Έτσι, αναμένεται να εντοπίσουν σε ποια σημεία συγκλίνουν οι απόψεις των δύο πλευρών και σε ποια σημεία απέχουν, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει κοινό έδαφος, για να επαναρχίσουν οι ουσιαστικές συνομιλίες. 

Ο τελευταίος γύρος επαφών ξεκινά με την συνάντηση της Λουτ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 9:30 το πρωί. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα επαναλάβει την θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποία κινείται στο πλαίσιο που έχει ορίσει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αλλά και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τους βασικό στόχο να είναι ένας. Η επανέναρξη των συνομιλιών.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι η πλευρά μας θα επιμείνει έντονα σε δύο βασικά στοιχεία. Να μην υπάρξει αλλαγή στη βάση λύσης, κάτι για το οποίο φαίνεται να υπάρχει υποστήριξη και από τη διεθνή κοινότητα και την ίδια ώρα τονίζεται ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η δουλεία, η οποία έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα, αφού κανένας δεν θα επωφεληθεί από έναρξη των συνομιλιών από το μηδέν.

Της συνάντησης του Προέδρου με την ειδική απεσταλμένη του Γκουτέρες, θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ, κατά την οποία ο τουρκοκύπριος ηγέτης αναμένεται να επαναλάβει τη δική τους στάση. Ο κ. Τατάρ θα επαναλάβει το τουρκικό αφήγημα, ότι η μοναδική αποδεχτή λύση για επίλυση του Κυπριακού είναι αυτή των δύο κρατών ή της συνομοσπονδίας. Αφήγημα το οποίο έρχεται αντίθετο με το πλαίσιο που έχει ορίσει ο Γενικός Γραμματέας.

Κι ενώ οι δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά, αφήνουν να εννοηθούν ότι η στάση τους δεν θα αλλάξει, η Κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να παρουσιαστεί στη Γενεύη, προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, ώστε να μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Πάντως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε έτοιμος να επαναφέρει στο τραπέζι το θέμα του βέτο, όσον αφορά στην τελωνειακή ένταξη της Τουρκίας, σε περίπτωση που δεν εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, απέναντι στα κράτη μέλη.

Εν τω μεταξύ, οι προσδοκίες για την άτυπη πενταμερή συνάντηση της Γενεύης είναι πολύ χαμηλές. Σύμφωνα με διπλωμάτη χώρας μέλους του Σ.Α., κατά την ενημέρωση που έγινε σε μόνιμα μέλη από την συνεργάτη του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά την επιστροφή της από την Κύπρου, η κ. Λουτ είπε πως «δεν αναμένει πολλά πράγματα, καθώς καμία από τις πλευρές δεν μετακινήθηκε από τις απόψεις της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Χ. Ερωτοκρίτου: Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει ενεργότερο ρόλο τη Μ. Αντολή
Λ. Φουρλάς: Τα Βαρώσια είναι μια ιστορία σαδισμού στην καρδιά της Ευρώπης
Σε ποιους δήμους και κοινότητες κατατέθηκαν οι περισσότερες ενστάσεις για μετακινήσεις ψηφοφόρων
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας της Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
Άγνοια Κυβέρνησης για τα περί μεταφοράς πυραύλων από το Κατάρ στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
Μ. Χατζημανώλη: Ζωτικής σημασίας οι προσπάθειες για διατήρηση θαλάσσιων οικοσυστημάτων
Σύντομα η μεταφορά των servers ασφαλές μέρος-Xρονοδιάγραμμα τον Σεπτέμβριο για το e-justice
Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»