Ολομέτωπη επίθεση Κυβέρνησης σε Ελεγκτή-«Αν θέλει εκλογές, ας το πράξει ευθέως»

Άστραψε και βρόντηξε η Κυβέρνηση κατά του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για τις 221 πολιτογραφήσεις, που έγιναν με το προηγούμενο καθεστώς, ενώ άφησε εκ των προτέρων αιχμές για μεμπτές διαδικασίες.

Με ανακοίνωση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριακός Κούσιος, έστειλε μήνυμα στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, υποδεικνύοντας του πως στην Κύπρο κυβερνά ο νόμιμα εκλελεγμένος με την ψήφο του κυπριακού λαού Πρόεδρος και Κυβέρνησή του, και όχι ο ίδιος. 

Σχολιάζοντας τις δημόσιες αναφορές του γύρω από τις πολιτογραφήσεις, ο κ. Κούσιος αναφέρει «η επένδυση στη μαρίνα της Αγίας Νάπας είναι χαρακτηριστική των επιδιωκόμενων ξένων επενδύσεων. Μία επένδυση ύψους πέραν των 300 εκ. ευρώ προς όφελος της οικονομίας της χώρας, των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, η οποία έγινε μάλιστα όταν η οικονομία αντιμετώπιζε τα χίλια μύρια προβλήματα, λόγω μνημονίου και κατάταξης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας στην κατηγορία των σκουπιδιών».

Όπως υπέδειξε, «η Κυβέρνηση έλαβε αποφάσεις όπως όφειλε και όπως δικαιούται εκ του Συντάγματος, με γνώμονα το συμφέρον και το γενικό καλό της χώρας και του λαού, στον οποίο είναι υπόλογη για τις πολιτικές της αποφάσεις».

Παράλληλα η Κυβέρνηση πέρασε στην αντεπίθεση, με τον Κυριάκο Κούσιο να διαμηνύει ότι, «οποιοσδήποτε στην Ελεγκτική Υπηρεσία θέλει να συμμετέχει σε εκλογές, ας το πράξει ευθέως με υποψηφιότητα και όχι να χρησιμοποιεί ένα θεσμικό αξίωμα που κατέχει αλλά και μια ανεξάρτητη Υπηρεσία του κράτους, για τις προεκλογικές ανάγκες συγκεκριμένων ατόμων και κόμματος».

Καταλήγοντας, ο κ. Κούσιος αναφέρει πως, «η Ελεγκτική Υπηρεσία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ούτε η παροχή νομικών συμβουλών ούτε η νομική ερμηνεία αποφάσεων, ενεργειών ή κειμένων».

«Πασαδόρος του Νικόλα»

Στην κόντρα μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και Κυβέρνησης, θέση πήρε και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση, τόσο κατά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, όσο και κατά του Νικόλα Παπαδόπουλου.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ αναφέρει σε υψηλούς τόνους πως «στο νέο επεισόδιο της σειράς “o γενικός ελεγκτής πασαδόρος του Νικόλα Παπαδόπουλου” βλέπουμε το προκλητικό κλείσιμο των ματιών και των δυο στις γνωματεύσεις των Γενικών Εισαγγελέων αλλά και τον συγχρονισμό και συντονισμό τους  ως προς τις ανακοινώσεις και τις εκθέσεις τους».

Όπως υποδεικνύει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, «αφού επαναλάβουμε πως δεν έχουμε κανένα ζήτημα με οποιοδήποτε έλεγχο, θέλουμε να υποδείξουμε δυο σημεία:

Το πρώτο είναι πως ο Γενικός Ελεγκτής και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρώτος  με τις εκθέσεις του και ο δεύτερος με την εκθείασή τους, κατάφεραν να στρέψουν εκτός Κύπρου ξένες επενδύσεις.

Το δεύτερο είναι πως η εργαλειοποίηση του Γενικού Ελεγκτή από τον Νικόλα Παπαδόπουλο συνεχίζεται, σε σημείο που διερωτάται κανείς αν οι εκθέσεις υπηρετούν τον τόπο ή την προεκλογική του ΔΗΚΟ».

«Συμφωνεί ο ΔΗΣΥ ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίζει να αγνοεί τους κανονισμούς;»

Σε δηλώσεις του επί του θέματος των πολιτογραφήσεων, από το Παραλίμνι, όπου πραγματοποίησε περιοδεία, ο Νικόλας Παπαδόπουλος κατηγόρησε εκ νέου την Κυβέρνηση ότι βάζει τα συμφέροντά της πάνω από τους νόμους και τους θεσμούς.

«Σε ό,τι αφορά στο σκάνδαλο των πολιτογραφήσεων είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη συνέχισε να εκδίδει χρυσά διαβατήρια ακόμη και μετά που η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε σχετικούς κανονισμούς. Είναι ξεκάθαρο πως η κυβέρνηση Αναστασιάδη πάνω από του νόμους, πάνω από τους θεσμούς, πάνω από την ηθική, βάζει τα συμφέροντα των πελατών που θέλει να εξυπηρετήσει».

Ο κ. Παπαδόπουλος, διερωτήθηκε εξάλλου, «γιατί ο ΔΗΣΥ σιωπά μπροστά σε αυτή την προκλητική παρανομία της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη. Συμφωνεί ο ΔΗΣΥ ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίζει να αγνοεί τους κανονισμούς που και ο ίδιος ο ΔΗΣΥ είχε ψηφίσει; Γιατί σιωπά;»

«Ο Νικόλας καλούσε την Κυβέρνηση να επισπεύσει αιτήσεις πολιτογραφήσεων»

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, σήκωσε εκ νέου το γάντι και απάντησε στις δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, υπενθυμίζοντάς του ότι «υπάρχει γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τους κανονισμούς και τις νομοθεσίες βάσει των οποίων εξετάστηκε η κάθε αίτηση».

Σημείωσε ακόμη, «να του θυμίσουμε, επίσης, ότι ο ίδιος καλούσε την Κυβέρνηση με προτάσεις του να επισπεύσει την εξέταση των 700 αιτήσεων για πολιτογραφήσεις εξ επενδύσεων, οι οποίες εκκρεμούσαν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ