Οι... προκαταβολικές ευθύνες και το καυτό ερώτημα σε Άντρο-Νικόλα για Κυπριακό

Με λακωνικό τρόπο απάντησε στις δηλώσεις του γ.γ. του ΑΚΕΛ για το Κυπριακό η Κυβέρνηση, σε σχέση με τις επικρίσεις και τις προκαταβολικές ευθύνες που καταλογίζει στον Νίκο Αναστασιάδη, το κόμμα της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα, το Προεδρικό καλεί τον Νικόλα Παπαδόπουλο να απαντήσει εάν συμφωνεί με τις θέσεις του Άντρου Κυπριανού για το Κυπριακό και εάν ο γ.γ. του ΑΚΕΛ συμφωνεί με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ανέφερε αρχικά ότι «δεν θα ακολουθήσουμε την τακτική που επέλεξε το ΑΚΕΛ και ο ΓΓ του, να επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πριν από την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης, την ώρα μάλιστα που ο ΓΓ του ΑΚΕΛ διαπιστώνει τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής πλευράς».

Σημείωσε παράλληλα ότι, ο Άντρος Κυπριανού «ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον οποίο, με πρωτοφανή λογική, καταλογίζει προκαταβολικά ευθύνες για ενδεχόμενο αδιέξοδο, να μην κάνει πίσω από θέσεις αρχής αλλά να δείξει ευελιξία».

Καταλήγοντας, ο Κυριάκος Κούσιος, έστειλε το μήνυμα, «ας κρίνει ο λαός τη στάση αυτή της ηγεσίας του ΑΚΕΛ λίγες μόνο μέρες πριν την άτυπη διάσκεψη της Γενεύης».

Υπενθυμίζεται ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, σε δηλώσεις στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των θέσεων του ΑΚΕΛ για την παιδεία, είπε πως οι απαράδεκτες αξιώσεις για λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας δεν μπορούν παρά να ανησυχούν τον κάθε λογικά σκεπτόμενο Κύπριο και να τις απορρίπτει βέβαια.

«Την ίδια στιγμή δεν σας κρύβω ότι ανησυχούμε πάρα πολύ από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Αναστασιάδης επιχειρεί να αντιμετωπίσει την τουρκική επιθετικότητα και αδιαλλαξία», πρόσθεσε, εκφράζοντας ωστόσο φόβους ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ακόμα μία φορά επιχειρεί να παίξει το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών κάτι που δοκίμασε να παίξει στο Κραν Μοντανά, κατά την άποψή μας, με αποτέλεσμα η Τουρκία να απενοχοποιηθεί από τα ΗΕ αλλά και γενικότερα τη διεθνή κοινότητα και να επιρριφθούν ευθύνες εις τη δική μας την πλευρά με την τοποθέτηση στην έκθεση του ΓΓ ότι διαπίστωσε ότι δεν είχαμε την πολιτική βούληση να πάμε μέχρι τέλους».

Ο κ. Κυπριανού επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα πρέπει να εμμένει σε θέσεις αρχής αλλά την ίδια την στιγμή να δείξει μεγάλη ευελιξία στα ζητήματα τακτικής τους να θέσει υπό όρους προτάσεις, οι οποίες εάν και εφόσον υλοποιηθούν θα ανοίξουν το δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

«Εάν η τουρκική πλευρά δεν ανταποκριθεί θετικά, τότε θα παραμείνει εκτεθειμένη στα μάτια της Διεθνούς Κοινότητας και δεν θα μπορεί να προωθήσει τους σχεδιασμούς της σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε, εκφράζοντας ταυτόχρονα λύπη διότι δεν έχει λάβει τις απόψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας επί της ολοκληρωμένης πρότασης, όπως είπε, την οποία απέστειλε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη από 8 Δεκεμβρίου.

Εξάλλου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επανέλαβε εκ νέου την απαίτηση προς την Κυβέρνηση και τη Νομική Υπηρεσία όπως κινηθεί η διαδικασία για την εξακρίβωση των υπαίτιων για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

«Έχουμε υποσχεθεί στον κυπριακό λαό ότι θα επαναλαμβάνουμε καθημερινά την απαίτηση να κινηθεί ταχύτατα η διαδικασία σε ότι αφορά τους υπαίτιους για την κατάρρευση του συνεργατισμού και το ξεπούλημα του μάλιστα με μεγάλο κόστος στον ιδιωτικό τομέα. Απαιτούμε από την Κυβέρνηση και από την Νομική Υπηρεσία να μας πουν τι ενέργειες κάνουν προς αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε.

«Δεν είναι εθνικά ωφέλιμο να προδικάζουμε το ναυάγιο»

Την δική του απάντηση στα λεγόμενα του Άντρου Κυπριανού έδωσε και ο ΔΗΣΥ δια στόματος του Εκπροσώπου Τύπου, Δημήτρη Δημητρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι ο τόπος χρειάζεται ενότητα σε αυτή την δύσκολη προσπάθεια που θα γίνει στην Γενεύη και δεν είναι ωφέλιμο να προδικάζεται ένα ναυάγιο. 

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι, «το ΑΚΕΛ, δια στόματος του Γενικού του Γραμματέα, επανέλαβε σήμερα τη γνωστή ρητορεία απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  Δεν κατανοούμε τι προσπαθεί να πετύχει το ΑΚΕΛ».

Ο ΔΗΣΥ, επανέλαβε για ακόμα μια φορά πως, «αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι η ενότητα και η στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη δύσκολη προσπάθεια της Γενεύης για σπάσιμο του αδιεξόδου και την κάμψη της τουρκικής προκλητικότητας με την πρόταξη των δυο κρατών».

Καταλήγοντας ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι, «δεν είναι εθνικά ωφέλιμο να προδικάζουμε το ναυάγιο και πολύ πιο επιζήμιο να επιρρίπτουμε εκ προοιμίου την ευθύνη στη δική μας πλευρά».

Αντέστρεψε τα πυρά στον Νικόλα το Προεδρικό

Την ίδια ώρα, το Προεδρικό σήκωσε το γάντι και απάντησε και στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο, σε σχέση με τις αναφορές του για το Κυπριακό, καλώντας τον μάλιστα να απαντήσει κατά πόσον συμφωνεί με τις θέσεις του Άντρου Κυπριανού.

Όπως αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, «θα ήταν καλό, πέραν από στείρα αντιπολίτευση, συνθηματολογία και εκμετάλλευση, για προεκλογικές σκοπιμότητες, κάποιων τοποθετήσεων, να απαντήσει ευθέως ο κ. Παπαδόπουλος:

Η θέση του ιδίου και του κόμματος του είναι να μεταβεί ή όχι η ελληνοκυπριακή πλευρά στην άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, στη Γενεύη;»

Ταυτόχρονα, σημειώνει ο κ. Κούσιος, «θα ήταν ορθό και έντιμο απέναντι στον κυπριακό λαό, να απαντήσει εάν συμφωνεί με τις θέσεις που εκφράζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό, όπως ειρήσθω εν παρόδω θα ήταν πρέπον να τοποθετηθεί και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ για τις θέσεις που εκφράζει ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος στο Κυπριακό».

Καταλήγοντας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «οι θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ξεκάθαρες, τόσο για τη δημιουργική συμμετοχή μας στη διάσκεψη της Γενεύης όσο και για τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς επί του Κυπριακού, και τις έχει αναφέρει κατ΄ επανάληψη».

«Ο κυπριακός ελληνισμός ανησυχεί για το τί θα συζητήσουμε στην Πενταμερή»

Προηγουμένως, ο Νικόλας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του για το Κυπριακό, κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι αναφέρθηκε σε λύση δύο κρατών, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του, ενόψει πενταμερούς.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπδόπουλος είπε πως «δυστυχώς δεν είναι μόνο η Τουρκία που μιλά για λύση δύο κρατών. Χθες ο τέως τ/κ ηγέτης, ο κ. Ακιντζί συναντήθηκε με ε/κ και τ/κ δημοσιογράφους και όπως δείχνουν οι σχετικές πληροφορίες έχει δηλώσει ότι ο κ. Αναστασιάδης είχε πει στον κ. Τσαβούσογλου ότι περιμένει να περάσουν οι εκλογές για να συζητήσει μαζί με την Τουρκία μια πιθανή λύση δύο κρατών».

Διερωτήθηκε εξάλλου, «εάν αυτό είναι το κοινό όραμα του κ. Αναστασιάδη με την τουρκική πλευρά, τότε ο κυπριακός ελληνισμός οφείλει να ανησυχεί για το τί θα πάμε να συζητήσουμε στην Πενταμερή Διάσκεψη».

Τόνισε ακόμα ότι «δεν είναι τυχαίο ότι σε δύο εβδομάδες θα βρεθούμε σε αυτή τη Διάσκεψη από την οποία θα απουσιάζει η Κυπριακή Δημοκρατία και ακόμη δεν γνωρίζουμε τί θα περιλαμβάνει η πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία του κ. Αναστασιάδη. Τί έχει να κρύψει; Γιατί δεν αποκαλύπτει αυτή την πρόταση στον κυπριακό λαό;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

BINTEO: Πήγε για κούρεμα και τον πήρε ο ύπνος-Η απόφαση του κουρέα που έγινε viral
Το Χάρβαρντ ζητά συγγνώμη και αφαιρεί το δέσιμο βιβλίου-Ήταν φτιαγμένο από... ανθρώπινο δέρμα
Αναμένει υλοποίηση έργων και προειδοποιεί η Συντ. Γονέων Σχολείων του Ύψωνα
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ξεδίπλωσε το πλάνο του για τα πρόστιμα ο Βαφεάδης-Στο τραπέζι η μείωση κατά 50% του εξώδικου υπό προϋποθέσεις
Στις 18 Απριλίου απαντά η 47χρονη σε κατηγορίες για κλοπές μέσω καρτών paysafe
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
Μη διενέργεια ελέγχου σε όλες τις περιπτώσεις εσόδων της ΓΔ Ανάπτυξης διαπιστώνει η Ελεγκτική
Ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκισης
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»