Η... εμπρηστική λωρίδα Οδυσσέα, η χρονική συγκυρία και το ροκ των εκλογών

Ως… δούρειος ίππος της αντιπολίτευσης χρησιμοποιείται για άλλη μια φορά ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος έδωσε το σύνθημα για νέο γύρο σύγκρουσης με φόντο τις πολιτογραφήσεις, την ώρα που το πολιτικό σκηνικό φλέγεται ενόψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών του ερχόμενου Μαΐου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστρωσε το… χαλί σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ο Οδυσσέας-Πυρά κατά Κυβέρνησης για διαβατήρια

Μπορεί ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης να μην έλαβε τους φακέλους των προηγούμενων πολιτογραφήσεων τους οποίους ζητούσε διακαώς, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας του τράβηξε κόκκινη γραμμή ενόσω οι έρευνες της Ερευνητικής Επιτροπής βρίσκονται σε εξέλιξη, εντούτοις ο Γενικός Ελεγκτής επέστρεψε… δριμύτερος, βάζοντας σε νέες περιπέτειες την Κυβέρνηση.    

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού σχημάτισε την εμπρηστική λωρίδα ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου, καταγγέλλοντας 221 πολιτογραφήσεις που δόθηκαν κατά παράβαση κανονισμών και με το προηγούμενο καθεστώς, ήρθε να ανακοινώσει την διεξαγωγή έρευνας, αδειάζοντας ουσιαστικά τη θέση του νομικού σύμβουλου του κράτους, δηλαδή του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος ανέφερε πως «όταν το διοικητικό όργανο πρόκειται να εκδώσει μια πράξη, ύστερα από αίτηση, θα βασιστεί στο νομοθετικό καθεστώς που ισχύει κατά το χρόνο της έκδοσης της πράξης, ανεξάρτητα αν αυτό ήταν διαφορετικό κατά το χρόνο της υποβολής της σχετικής αίτησης».

Η νέα έρευνα Οδυσσέα και οι αναφορές Σαββίδη για κατρακύλα, εντείνουν τον εμφύλιο που ξέσπασε μεταξύ των δύο θεσμών κατά τον περασμένο Οκτώβριο, με επίκεντρο και πάλι τις έρευνες για τις πολιτογραφήσεις, οπόταν και η Κυβέρνηση είχε κουνήσει το δάκτυλο στον Γενικό Ελεγκτή, αναφέροντας του από τη μια πως ενεργεί υπερβαίνοντας των εξουσιών του και από την άλλη πως εργαλειοποιείται από πολιτικά κόμματα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε ο Οδυσσέας μετά τις επικρίσεις για την έρευνα των 221 πολιτογραφήσεων

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατάφερε για άλλη μια φορά να βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ αντιπολίτευσης και Κυβέρνησης, η οποία παρακολουθεί τις κινήσεις του, τηρώντας ωστόσο στάση αναμονής, αφού στο παρελθόν έγινε λόγος για απρεπή συμπεριφορά, κάτι που ερμηνεύτηκε ως οιωνός για προσφυγή στο Ανώτατο, με σκοπό την παύση του.

Αναμφίβολα, η κόντρα που μαίνεται μεταξύ Ελεγκτή και Κυβέρνησης, δεν φαίνεται να εξομαλύνεται, αντιθέτως φουντώνει όλο και περισσότερο, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, με κάθε ευκαιρία, να αφήνει αιχμές γύρω από τους χειρισμούς της Κυβέρνησης για τις πολιτογραφήσεις. Κάτι που επιβεβαιώνεται και μέσα από την ανακοίνωση του, όπου ενώ ενημέρωνε για την έναρξη έρευνας, άφησε εκ των προτέρων αιχμές για μεμπτές διαδικασίες, προτού αρχίσει καν την έρευνα.

«Οι πέντε παρανόμως πολιτογραφηθέντες της Μαρίνας Αγίας Νάπας, υπέβαλαν αίτησή τους τον Απρίλη και Μάιο του 2019 αλλά, με απόλυτα δική τους ευθύνη, συμπλήρωσαν τα στοιχεία της αίτησής τους τον Ιούνη του 2020. Η πολιτογράφηση τους έγινε χωρίς καμία καθυστέρηση, αλλά μάλλον με υπερβάλλουσα ταχύτητα, 2,5 μήνες μετά, αγνοώντας όμως το εν ισχύι νομικό πλαίσιο με αποτέλεσμα την απώλεια συνολικού ποσού €1εκ. από τα δημόσια ταμεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έριξε τον… πέλεκυ σε Ελεγκτή και Νικόλα ο Σαββίδης-«Η κατρακύλα δεν έχει πάτο»

Το προεκλογικό αφήγημα και η χρονική συγκυρία του επικείμενου πορίσματος

Μετά την… κατάπαυση του πυρός για μερικούς μήνες και πιο συγκεκριμένα, μετά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος είχε εξελιχθεί σε Οδύσσεια λόγω της στάσης του ΔΗΚΟ που για χάρην του Ελεγκτή αποποιήθηκε το ρόλο του ρυθμιστή που διατηρούσε για χρόνια, καταψηφίζοντας τον προϋπολογισμό, η αντιπολίτευση πήρε τη σκυτάλη από τον Γενικό Ελεγκτή, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ στην Κυβέρνηση και στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την ώρα που οι πολίτες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους για τα ζητήματα της διαφθοράς, ζητώντας απόδοση ευθυνών και κάθαρση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παίρνοντας τον παλμό του κόσμου, εκμεταλλεύονται τις θέσεις του Γενικού Ελεγκτή για σκληρό… ροκ, ζητώντας εξηγήσεις από την Κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε στο μάτι του κύκλωνα για τα ζητήματα της διαφθοράς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε η Οδύσσε(ι)α της Κυβέρνησης-Ξεκινά έρευνα για 221 διαβατήρια ο Ελεγκτής

Ωστόσο, αυτό που ενδεχομένως να μην έγινε αντιληπτό από την αντιπολίτευση, είναι πως οι πολίτες απαιτούν πάταξη της διαφθοράς από όπου και αν προέρχεται και όπως έδειξε η ιστορία, η διαφθορά δεν έχει χρώματα. Εντούτοις, η αντιπολίτευση στρέφει τα βλέμματα στην Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση στην αντιπολίτευση, ως μια ατέρμονη παρτίδα σκακιού, η οποία ενδεχομένως να λάβει τέλος τον ερχόμενο Μάιο και μετά τις βουλευτικές εκλογές.   

Εξάλλου, το προεκλογικό αφήγημα ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ για κάθαρση, θα κορυφωθεί πριν τις βουλευτικές εκλογές, λίγο πριν από τις οποίες πιθανόν να εκδοθεί και το πόρισμα του Γενικού Ελεγκτή για τις νέες πολιτογραφήσεις, το οποίο ενδεχομένως να ρίχνει ευθύνες στην Κυβέρνηση, η οποία υπενθυμίζεται πως έδειξε τον Οδυσσέα ως πρώην στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άναψε νέες φωτιές ο Ελεγκτής-Καταγγέλλει 221 πολιτογραφήσεις με το προηγούμενο καθεστώς

Δειτε Επισης

Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ