Ζητά ανακοπή μεταναστών προς κατεχόμενα από FRONTEX ο Νουρής

Θέλουμε να δούμε τα σκάφη της FRONTEX μπροστά από τα νότια παράλια της κατοχικής Τουρκίας να ανακόπτουν τις ροές προς τα κατεχόμενα εδάφη μας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής, μιλώντας σε εκδήλωση του ΔΗΣΥ με θέμα «Μεταναστευτικό, μια συνεχής πρόκληση», που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, Νότης Μηταράκης, στην ομιλία του αναφερόμενος στην Τουρκία επεσήμανε πως "είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε προσπάθεια της γείτονος να εργαλειοποιήσει το Μεταναστευτικό, να χρησιμοποιήσει τον ανθρώπινο πόνο για την επίτευξη γεωπολιτικών στόχων". 

Ο κ. Νουρής στην ομιλία του είπε πως θέλουμε ακόμα να δούμε την ΕΕ να θέτει την Τουρκία προ των ευθυνών της, ζητώντας της να τηρήσει τις υποχρεώσεις της απέναντι σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Ανέφερε ακόμη πως πρέπει να μας διασφαλιστεί το δικαίωμα εφαρμογής αποτελεσματικών ελέγχων στην Πράσινη Γραμμή η οποία δεν αποτελεί σύνορο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως σήμερα πέραν του 75% των παράτυπων ροών φτάνουν δια μέσου της Πράσινης Γραμμή,

"κάτι που δακτυλοδείχνει την αχίλλειο πτέρνα μας". Η Τουρκία, "όχι μόνο δεν λαμβάνει μέτρα αποτροπής των ροών αλλά συστηματικά εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό διαχειριζόμενη τη θαλάσσια δίοδο μεταξύ των νότιων ακτών της και ακτών της Κερύνειας σαν κλειστή θάλασσα, μη επιτρέποντας τον έλεγχο της λαθρομετανάστευσης από τον FRONTEX", συνέχισε.

Την ίδια ώρα και ενώ η συμφωνία Κύπρου - Λιβάνου σχεδόν εκμηδένισε τις παράνομες αφίξεις από τη γείτονα χώρα, το ίδιο δεν συμβαίνει με τη Συρία από τα παράλια της οποίας οι αφίξεις πυκνώνουν, ανέφερε.

Επεσήμανε πως ανεξάρτητα όμως από τις προσπάθειες για ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα αντιμετώπισης της μετανάστευσης, η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει με αυστηρότητα την πολιτική της, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως σε μια Ευρώπη χωρίς εσωτερικά σύνορα, όπου εφαρμόζεται ελεύθερη διακίνηση προσώπων, κανένα κράτος – μέλος, δεν μπορεί από μόνο του να αντιμετωπίσει μια αυξημένη μεταναστευτική εισροή. Γίνεται λοιπόν προφανής η ανάγκη για συγκρότηση μιας ολιστική και ανθεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία θα είναι εξοπλισμένη με βραχυπρόσθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους και οραματισμούς, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως αυτήν τη χρυσή συνταγή ψάχνει μαζί με τους ομολόγους μου εδώ και ενάμισι χρόνο. Ανέφερε πως η Κύπρος τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ μιας νέας Ευρωπαϊκής Πολιτικής Μετανάστευσης και Ασύλου αλλά θέλουμε να δούμε τις δικές μας διεκδικήσεις μέρος αυτής της πολιτικής.

Σημείωσε πως η Κύπρος είναι το κράτος μέλος της ΕΕ με τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού για 4η συνεχόμενη χρονιά.

Αιτούντες και δικαιούχοι διεθνούς προστασίας αθροιστικά αποτελούν σήμερα το 4% του πληθυσμού γεγονός που καταδεικνύει ότι η Κύπρος έχει αναλάβει δυσανάλογο μερίδιο της μεταναστευτικής κρίσης. Ήδη μόνο για το πρώτο τρίμηνο του φετινού χρόνου και ενώ επιδώσαμε 2510 απορριπτικές αποφάσεις εισπράξαμε 2239 νέες αιτήσεις, σημείωσε.

Είναι πλέον παραδεκτό ότι η αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών προϋποθέτει μια ουσιαστική εταιρική σχέση και συνεργασία με τις τρίτες χώρες και ειδικότερα με εκείνες που αποτελούν τις χώρες προέλευσης μεταναστών, ανέφερε.

Υπάρχει λοιπόν σαφής ανάγκη ενίσχυσης της συνεργασίας με αφρικανικές, ασιατικές αλλά και χώρες της εγγύς και μέσης ανατολής, πρόσθεσε.

Είπε πως αυτή η συνεργασία πρέπει να συνίσταται και σε προσφερόμενα χρηματοδοτικά προγράμματα ανάπτυξης, σε παροχή τεχνογνωσίας και υλικοτεχνικής υποδομής που θα στοχεύουν στην καταπολέμηση των πρωταρχικών αιτίων της μετανάστευσης, όπως η φτώχεια και η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Υπουργός Εσωτερικών σημείωσε πως την ίδια ώρα είναι κάτι περισσότερο από επιβεβλημένο, ιδιαίτερα για κράτη του δικού μας μεγέθους, η δημιουργία ενός μηχανισμού κεντρικής διαχείρισης για τις επιστροφές σε επίπεδο ΕΕ. "Μόνο έτσι θα καταστεί δυνατή η επιστροφή υπηκόων σε ασφαλείς χώρες οι οποίες σήμερα εντέχνως αποφεύγουν να απαντήσουν ότι αποδέχονται τους δικούς τους υπηκόους. Αυτή η κεντρική διαχείριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να περιλαμβάνει κυρώσεις και συνέπειες στη χρηματοδοτική στήριξη για εκείνα τα κράτη που θα παραλείπουν να συμμορφωθούν στις υποχρεώσεις τους στα θέματα επιστροφών", ανέφερε.

Είπε πως η ΕΕ γνωρίζει πλέον και τα αίτια και τα αιτιατά του προβλήματος της μετανάστευσης, γνωρίζει και τις θεραπείες. "Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα. Δεν δικαιολογείται καμιά άλλη αναβολή στην λήψη ρηξικέλευθων αποφάσεων τις οποίες απαιτούν οι τοπικές κοινωνίες που επιζητούν επαναφορά της δημόσιας ασφάλειας, της σταθερότητας και περιορισμό των αυξημένων ροών που πολλές φορές ενοχοποιούνται για φαινόμενα εγκληματικότητας και τρομοκρατίας", σημείωσε.  

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου της Ελλάδας, είπε πως Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν διαχρονικά κοινές προκλήσεις, τόσο στην εξωτερική μας πολιτική, όσο τώρα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Πρόσθεσε πως "οι χώρες μας έχουν αντιμετωπίσει τα τελευταία χρόνια, ένα πρωτοφανές μεταναστευτικό κύμα".

 

Ο Έλληνας Υπουργός ανέφερε, περαιτέρω, πως "ορθά η Κύπρος, η Κυβέρνηση, ο Νίκος Νουρής πράττουν το χρέος τους, υψώνοντας τείχος προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας". 

 

Υπογράμμισε πως "στο Μεταναστευτικό έχουμε αναπτύξει στενή συνεργασία, σε πολιτικό αλλά και τεχνικό επίπεδο,  για την εξεύρεση ικανών λύσεων και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών".  

Ο κ. Μηταράκης είπε πως το προτεινόμενο νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου της ΕΕ κινείται σε σωστή κατεύθυνση. "Οι προτάσεις αυτές, ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται επαρκώς στις ανησυχίες των μεσογειακών χωρών,  αυτών δηλαδή που αποτελούν τις κύριες πύλες εισόδου μεταναστευτικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σαφώς, τα κράτη πρώτης υποδοχής έχουμε υποχρεώσεις, τις οποίες σεβόμαστε", ανέφερε. 

Παράλληλα, υπογράμμισε πως "δεν μπορούμε και δεν θα είμαστε βολικοί σε δυσβάσταχτα απαιτούμενα".  

 

Ζητάμε μεταξύ άλλων πρώτον, προστασία των συνόρων μας, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, δεύτερον, δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, τρίτον, θεσμοθέτηση μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, ανέφερε.  

 

Μα, πάνω απ’ όλα, αναδεικνύουμε την ανάγκη ουσιαστικής αλληλεγγύης των εταίρων μας στην ΕΕ, σημείωσε.    

Ανέφερε ότι την περίοδο 2015-2019, πέρασαν από την Ελλάδα, περισσότεροι από 1 εκ. πρόσφυγες και μετανάστες. Είπε πως τους τελευταίους δώδεκα μήνες μειώσαμε τις ροές κατά 89%. "Εφαρμόζουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική 6 σημείων,  για την μείωση των ροών.  Ξεκινώντας από την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας, με πολύ καλή συνεργασία με τη FRONTEX", επεσήμανε. 

 

Σημείωσε πως "αποσυμφορήσαμε τις 5 δομές των νησιών μας. Από 40 χιλιάδες διαμένοντες πέρυσι, σε 10 χιλιάδες σήμερα. Κλείσαμε το 2020, 57 ξενοδοχειακές μονάδες, που φιλοξενούσαν μετανάστες και πρόσφυγες και τρεις δομές φιλοξενίας" 

 

Ο κ. Μηταράκης  είπε ακόμη πως στην Ελλάδα οι αποχωρήσεις από  τον Απρίλιο του 2020 έως και τον Μάρτιο του 2021 έφτασαν τις 11.694,  ενώ οι αφίξεις ήταν 7.384.  

Σε διαδικτυακή παρέμβασή του από την Πάφο, όπου βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, είπε πως είπε πως Μεταναστευτικό είναι μια κοινή πρόκληση που Κύπρος και Ελλάδα αντιμετωπίζουν.

Εξέφρασε τις ανησυχίες του ΔΗΣΥ για τις προεκτάσεις που παίρνει το Μεταναστευτικό, "για το μεγάλο οικονομικό βάρος, για τη διαταραχή και τη διατάραξη της δημόσιας τάξης, για την αύξηση της εγκληματικότητας, πάντα φυσικά με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των νόμιμων πολιτικών προσφύγων και προς το ανθρώπινο δράμα".

 

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε πως κοινή επιδίωξη Κύπρου και Ελλάδας είναι μια δίκαιη, αποτελεσματική και, εκεί όπου πρέπει, αυστηρή πολιτική ελέγχου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών.

 

Επεσήμανε πως η Κύπρος δέχεται το μεγαλύτερο ποσοστό μεταναστών και αιτητών πολιτικού ασύλου σε σχέση με τον πληθυσμό της, από όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμπράκτως έχουμε αποδείξει ως χώρα και την ευαισθησία μας σε σχέση με τις ανθρωπιστικές πτυχές, αλλά και τον σεβασμό μας προς τις διεθνείς συμβάσεις, ανέφερε.

Σημείωσε πως πρόσφυγας είναι κάθε άνθρωπος που εγκατέλειψε τη χώρα του εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου ότι θα αντιμετωπίσει κινδύνους και θα υποστεί διωγμούς, για να επισημάνει πως "η μεγάλη πλειοψηφία των αιτητών ασύλου που βρίσκονται σήμερα στην Κύπρο, δεν ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Αυτή είναι η πραγματικότητα όπως καταγράφεται στις επίσημες μελέτες και στατιστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να την αντιληφθούμε όλοι. Ενώ ιδιαίτερα επιβαρυντικές για την Κύπρο είναι, προφανώς, οι μεγάλες ροές μέσω των κατεχομένων περιοχών μας", επεσήμανε.

Σημείωσε πως "γι’ αυτό και πρέπει να παίρνουμε τα μέτρα μας όπως ακριβώς πράττουν και όλα τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός δεν είναι ούτε η αριστερά που θέλει να αφήσει ανοιχτή την πόρτα σε όλους, ούτε όμως είναι ακραίο κίνημα που υιοθετεί πολιτικές χωρίς ευαισθησία", πρόσθεσε.

Υπογράμμισε πως "αυτό που απαιτείται είναι μια αποτελεσματική πολιτική, μια συνολική αντιμετώπιση που θα διαφυλάξει την δημόσια ασφάλεια, θα προστατεύσει τον κοινωνικό μας ιστό και θα αποτρέψει την υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση της χώρας μας."

Είπε πως "προς αυτή την κατεύθυνση ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει πρόσφατα συστήσει Ομάδα Πολιτικής υπό τον καθηγητή Γιώργο Μπούστρα και με τη συμμετοχή αξιόλογων επιστημόνων. Με τη δική τους συμβολή θέλουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και να διαμορφώνουμε ορθές και τεκμηριωμένες πολιτικές. Και αυτή ακριβώς την συζήτηση θέλουμε να κάνουμε σήμερα, με τους δύο αρμόδιους υπουργούς, τους οποίους ξανά ευχαριστώ για την συμμετοχή τους".

 

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή στη μνήμη του Σωκράτου Χάσικου.

Δειτε Επισης

Κομματική υποστήριξη για τον «Ζανέττο»-Πήρε «ψήφο» από τους Οικολόγους για τον Δήμο Λευκωσίας
Πρόεδρος: Ενδεχομένως προ της 1ης Μαΐου να είναι έτοιμο το λιμάνι στη Γάζα
Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Συνέρχεται εκτάκτως το Υπουργικό-Εξετάζει μέτρα κατά της ακρίβειας, εκτός συζήτησης η μείωση φόρου στα καύσιμα
Η επίσκεψη Κουτσούμπα στην Κύπρο, οι διαφορές ΚΚΕ-ΑΚΕΛ και η δράση της Κουμμουνιστικής Πρωτοβουλίας
Μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας ζητά ο «υπεξ»
Επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι η συνολική διευθέτηση του Κυπριακού
Επανεξελέγη Πρόεδρος της APPG για την Κύπρο η Κάρολαϊν Νόουκς
Ίδρυση Γραφείου διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στην Κύπρο στηρίζει η ΕΕ