Γεωργιάδης: Να μην είναι ανεξέλεγκτο το μεταναστευτικό

Τη διαβεβαίωση ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί στο μεταναστευτικό, έδωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου της ελληνικής κυβέρνησης Παναγιώτη Μηταράκη. Ωστόσο τόνισε ότι  αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να παραμείνει το ζήτημα ανεξέλεγκτο και να μετατραπεί σε μια απειλή για την εθνική ασφάλεια.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το μεταναστευτικό με τον κ. Μηταράκη να βρίσκεται στην Κύπρο μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου για να συμμετάσχει ως ομιλητής στην εκδήλωση του Δημοκρατικού Συναγερμού με τίτλο «Μεταναστευτικό, μια συνεχής πρόκληση». Τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος Νίκος Τορναρίτης κατά τη συνάντηση έθεσαν το πολιτικό πλαίσιο γύρω από το μεταναστευτικό και την κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο, με τον κ. Μηταράκη να τονίζει τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίσουν στο ζήτημα Ελλάδα και Κύπρος και το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Γεωργιάδης, είπε ότι η «ανεξέλεγκτη και παράνομη μετανάστευση είναι μια από τις πιο σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, η Ελλάδα και ασφαλώς η Κύπρος».

Ανέφερε ότι στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο χάρη στις προσπάθειες της ελληνικής Κυβέρνησης, καταγράφεται μια αξιοσημείωτη πρόοδος σε σχέση με την αντιμετώπιση αυτών των μεταναστευτικών ροών και αυτά τα ζητήματα συζήτησαν σήμερα.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, είναι κορυφαίο ζήτημα πολιτικής και «θέλουμε να ακούσουμε, να συνεργαστούμε, να αντλήσουμε συμπεράσματα και από τις δικές σας προσπάθειες προκειμένου και στην Κύπρο με αποτελεσματικότητα, με αξιοπιστία να εφαρμοστούν πολιτικές αντιμετώπισης που θα διασφαλίζουν την εθνική ασφάλεια και την οικονομική προοπτική της πατρίδας μας».

Τόνισε ότι η  Κύπρος έχει αναλάβει και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει το μερίδιο που της αναλογεί, «με ευαισθησία και σεβασμό θα επιτελεί το καθήκον της στις ανθρωπιστικές περιπτώσεις που πρέπει, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μπορεί να παραμείνει αυτό το ζήτημα ανεξέλεγκτο και να μετατραπεί σε μια απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Τέλος διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου της παράταξης, Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος είναι περιορισμένος λόγω επαφής.

Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Μηταράκης ευχαρίστησε τον κ. Νεοφύτου για την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι βρίσκεται σήμερα στο κομματικό του σπίτι, στο αδελφό κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Εξήγησε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει από το 2015 και μετά μια έντονη μεταναστευτική κρίση που έχει επηρεάσει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δυσανάλογα τις πρώτες χώρες υποδοχής όπως είναι η Ελλάδα όπως είναι η Κύπρος όπως είναι οι άλλες χώρες της Μεσογείου.

Η Ελλάδα, είπε, εφαρμόζει τα τελευταία δύο χρόνια με την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική που στηρίζεται στη φύλαξη των συνόρων και στον διαχωρισμό προσφύγων που δικαιούνται προστασίας βάσει του Διεθνούς Δικαίου που αυτονόητα η Ελλάδα πλήρως εφαρμόζει από παράτυπα εισελθόντες οικονομικούς μετανάστες τους οποίους και απελαύνει όπως προβλέπει η εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συνέχισε, λέγοντας πως η Ελλάδα τους τελευταίους δώδεκα μήνες έχει επιτύχει ένα θετικό ισοζύγιο περισσότερων νόμιμων αναχωρήσεων από τη χώρα μας, είτε με απελάσεις είτε με εθελοντικές επιστροφές, είτε με μετεγκαταστάσεις, από τον αριθμό των παράτυπων αφίξεων. Η κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε, δεν προέκυψε φυσικά λόγω του επικείμενου νέου Συμφώνου, προέκυψε επειδή δεν υπάρχει σήμερα στο υπάρχον πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου, η απαραίτητη αλληλεγγύη στις χώρες πρώτης υποδοχής.

Γι’ αυτό το λόγο και η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία, η Ισπανία και η Μάλτα, θεσμοθέτησαν μια ισχυρή συμμαχία, τις χώρες της Μεσογείου, τις MED5 που μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικό Νίκο Νουρή «εργαζόμαστε για την επίτευξη ενός νέου Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου που θα ανταποκρίνεται στις δικές μας ανάγκες» ανέφερε.

Η πρώτη από τρεις ανάγκες, είπε, είναι η εξωτερική διάσταση, η αποτροπή των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σ’ αυτό πρέπει να συντελέσει ένα βασικό ρόλο η Frontex αλλά παράλληλα και η συνεργασία  μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών διέλευσης και προέλευσης. Το δεύτερο είναι να υπάρχει ένας κοινός, ευρωπαϊκός, αποτελεσματικός μηχανισμός απελάσεων ώστε να στείλουμε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι χώρες μας δεν είναι οι πύλες εισόδου για τους λαθροδιακινητές και τρίτον, επίσης ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει έμπρακτη αλληλεγγύη.

«Όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνούν ότι οι χώρες πρώτης υποδοχής σήκωσαν και σηκώνουν δυσανάλογο βάρος. Αυτό τώρα πρέπει να μεταφραστεί στο νέο Σύμφωνο, ν’ ακουστούν οι θέσεις της ισχυρής συμμαχίας των MED5 στο οποίο πλέον η Κύπρος παίζει ένα καταλυτικό ρόλο. Και όπως λέει και ο λαός μας, στα δύσκολα μετράνε η πράξεις», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης