Έστρωσε το… χαλί σε ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ ο Οδυσσέας-Πυρά κατά Κυβέρνησης για διαβατήρια

Αφορμή για νέο γύρο συγκρούσεων και επικρίσεων έφερε η εξαγγελία του Γενικού Ελεγκτή για έναρξη έρευνας σχετικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να πολιτογραφήσει 221 πρόσωπα. Την ευκαιρία για να εξαπολύσει νέα πυρά κατά της Κυβέρνησης άδραξε η αντιπολίτευση με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ να ζητούν από τη μία πλήρης διερεύνηση και από την άλλη εξηγήσεις από τον Νίκο Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επανήλθε η Οδύσσε(ι)α της Κυβέρνησης-Ξεκινά έρευνα για 221 διαβατήρια ο Ελεγκτής

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Αναστασιάδη επί χρόνια μοίραζε χιλιάδες χρυσά διαβατήρια και τελευταία της έγνοια ήταν η νομιμότητα και η διαφάνεια. Τα νέα στοιχεία που αποκαλύπτει η Ελεγκτική Υπηρεσία για άλλα 220 διαβατήρια που παράτυπα έδωσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι εξαιρετικά σοβαρά και χρειάζεται να διερευνηθούν πλήρως. Ουσιαστικά, ενώ η κυβέρνηση διαφήμιζε ότι έφερε Κανονισμούς για το πρόγραμμα των χρυσών διαβατηρίων, δεν τους εφάρμοζε».

Όπως προσθέτει ο κ. Στεφάνου, «είναι γνωστό άλλωστε ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη επί χρόνια μοίραζε χιλιάδες χρυσά διαβατήρια και -όπως αποδείχθηκε- τελευταία της έγνοια ήταν η νομιμότητα και η διαφάνεια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι το Φεβρουάριο του 2019 ο ΔΗΣΥ καταψήφισε στη Βουλή την πρόταση για να θεσπιστούν Κανονισμοί για το πρόγραμμα, επειδή προφανώς ήθελε να μείνει η απόλυτη εξουσία στην κυβέρνηση. Μάλιστα, σε αντίθεση με όσα υποστήριξε το ΑΚΕΛ για άμεση κατάθεση Κανονισμών, η πλειοψηφία της Βουλής έδωσε προθεσμία ενός χρόνου στην κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο που η κυβέρνηση καθυστέρησε πέραν του ενός χρόνου να καταθέσει Κανονισμούς στη Βουλή».

Δεν είναι τυχαίο επίσης, συνεχίζει ο κ. Στεφάνου, «που τον Ιούλη του 2020 ο ΔΗΣΥ ανέτρεψε όλες τις αυστηροποιήσεις που επέφερε η Επιτροπή Εσωτερικών στο πρόγραμμα και επανάφερε όλες τις χαλαρώσεις και τις διατάξεις που ευνοούσαν τους μεγαλοεπιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Το ΑΚΕΛ ήταν το μόνο κόμμα που καταψήφισε τους Κανονισμούς. Με άλλα λόγια, ενώ το Προεδρικό και η κυβέρνηση έκοβαν και έραβαν κριτήρια, μοίραζαν διαβατήρια στους πελάτες των γραφείων τους, ο Συναγερμός μέσα στη Βουλή κρατούσε τσίλιες για να μην τεθεί τέρμα σε αυτό το γαϊτανάκι αλληλοεξυπηρέτησης».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έριξε τον… πέλεκυ σε Ελεγκτή και Νικόλα ο Σαββίδης-«Η κατρακύλα δεν έχει πάτο»

Δριμύ κατηγορώ από ΔΗΚΟ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφέρει πως, «ολόκληρη η κυπριακή κοινωνία παρακολουθεί εμβρόντητη τη συνεχιζόμενη πολιτική απάτη της Κυβέρνησης του ΔΗΣΥ με τα «Χρυσά Διαβατήρια». Έχει πλέον αποκαλυφθεί, πως η Κυβέρνηση της Διαπλοκής, συνέχισε να εκδίδει παράνομα διαβατήρια ως να ΜΗΝ είχαν ψηφιστεί σχετικοί κανονισμοί, εξαπατώντας την Βουλή αλλά και την κοινωνία. Χθες και σήμερα ακούσαμε τόσο τον Υπουργό Εσωτερικών, όσο και τον Γενικό Εισαγγελέα, να προσπαθούν εκ των υστέρων να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, με κατά παραγγελία γνωματεύσεις».

Η κοροϊδία όμως πρέπει να έχει και όρια, υπογραμμίζει ο κ. Παπαδόπουλος, για να προσθέσει πως, «όταν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ενέκρινε παράνομα τις πολιτογραφήσεις της Μαρίνας της Αγίας Νάπας στις 21.8.20, πάροχος των οποίων ήταν το δικηγορικό γραφείο «Νίκος Αναστασιάδης», καμία γνωμάτευση δεν είχε στα χέρια της. Απλά προφανώς έπρεπε να εξυπηρετηθούν οι πελάτες του δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης» και για αυτό η Κυβέρνηση Αναστασιάδη αγνόησε τους κανονισμούς που είχε ψηφίσει η Βουλή τρεις μόνο μέρες προηγουμένως. Όταν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη ενέκρινε 221 πολιτογραφήσεις, παραβιάζοντας τους κανονισμούς που είχε ψηφίσει η Βουλή τον περασμένο Αύγουστο, καμία γνωμάτευση δεν είχε στα χέρια της».

Αντίθετα, προσθέτει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «η θέση της εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας κατά την συζήτηση των κανονισμών ενώπιον της Βουλής στις 14.10.20, ήταν η ακόλουθη: «…η εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας αναφερόμενη στις εκκρεμούσες αιτήσεις για την κατ’ εξαίρεση παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας, δήλωσε στην Επιτροπή ότι, αυτές θα εξεταστούν με βάση το νομικό καθεστώς που θα ισχύει κατά τον χρόνο έκδοσης της σχετικής διοικητικής πράξης, ανεξάρτητα εάν αυτό θα είναι διαφορετικό από το ισχύον νομικό πλαίσιο κατά τον χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης, όπως προνοείται από τον Περί Γενικών Αρχών του Διοικητικού Δικαίου.» Τώρα ο νυν Γενικός Εισαγγελέας και πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη μας λέει ακριβώς το αντίθετο, επικαλούμενος αόριστα τις «Αρχές του Διοικητικού Δικαίου» και αγνοώντας τον ειδικό Νόμο και τους κανονισμούς που ψήφισε η Βουλή».

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «δυστυχώς για ακόμη μία φορά επιβεβαιώνεται η θέση πως δεν πρέπει να διορίζονται πολιτικά πρόσωπα και πρώην υπουργοί σε ανεξάρτητους θεσμούς γιατί τους μολύνουν με κομματικές σκοπιμότητες. Τονίζεται, πως αν εφαρμόζονταν οι νέοι κανονισμοί που ψήφισε η Βουλή, ΔΕΝ θα μπορούσαν οι πελάτες του Δικηγορικού γραφείου «Νίκος Αναστασιάδης» να πάρουν διαβατήρια. Ούτε φυσικά και οι περισσότεροι επενδυτές των 221 παράνομων πολιτογραφήσεων. Για αυτό έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος για να εφαρμοστεί το προηγούμενο νομικό καθεστώς. Αυτός και ο λόγος για την εκ των υστέρων γνωμάτευση».

Είναι πλέον ξεκάθαρο, καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος, «πως για την Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, πάνω από τους Νόμους, πάνω από τους Θεσμούς, πάνω από την ηθική, μπαίνουν πάντα τα συμφέροντα των πελατών των δικηγορικών γραφείων που θέλουν να εξυπηρετήσουν. Πάνω από τη διαφάνεια, μπαίνει πάντα η συγκάλυψη».

ΕΔΕΚ

Την πλήρη διαλεύκανση του σκανδάλου των διαβατηρίων για όλες του τις πτυχές του, για το σύνολο της περιόδου που ήταν σε λειτουργεία, ζητά η ΕΔΕΚ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της, «το σύνολο των πειθαρχικών, ποινικών και πολιτικών ευθυνών ώστε να κατονομαστούν όσοι ευθύνονται και να τους αποδοθούν ευθύνες. Εάν υπήρχαν απώλειες εσόδων από πλευρά του κράτους. Ως εκ τούτου η Ελεγκτική Υπηρεσία πρέπει να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο ώστε αυτά τα έσοδα να επιστραφούν στο Κράτος.

Την ίδια ώρα, διερωτάται «ποιοι είναι πίσω από την διαρροή που έγινε στο φιλοτουρκικό Al Jazeera η οποία δεν έχει για διαλεύκανση του σκανδάλου αλλά για να εκτεθεί το Κυπριακό Κοινοβούλιο και η Κυπριακή Δημοκρατία και να πληγεί η κυπριακή οικονομία.

Όταν η ΕΔΕΚ αποκάλυπτε το σκάνδαλο των διαβατηρίων οι υπόλοιποι κώφευαν. Η ΕΔΕΚ από τον Νοέμβριο 2014 είχε ζητήσει διερεύνηση της παράνομης παραχώρησης διαβατηρίων  σε υπηκόους τρίτων χωρών αλλά μιλούσαμε σε ώτα μη ακουόντων. Κανένας δεν στήριξε ούτε συνέβαλε στην διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου».

Επιπλέον, η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι τα υπόλοιπα κόμματα, «συντάσσονται στο αίτημά μας για πλήρη διαλεύκανση, όμως για να είναι σωστή η διερεύνηση πρέπει όλοι να στηρίζουν την διαλεύκανση και των τριών πτυχών του σκανδάλου των διαβατηρίων που προανέφερα. Αλήθεια, πόσοι από αυτούς που φωνάζουν σήμερα για το σκάνδαλο των διαβατηρίων κατέθεσαν στην αστυνομία τα έγγραφα που κατέχουν ώστε να συμβάλουν και αυτοί στη διαλεύκανση αυτού του σκανδάλου;».

Επικρίσεις και από Οικολόγους

Οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης και της Νομικής Υπηρεσίας για τις αποκαλύψεις από τον Γενικό Ελεγκτή Δρ. Οδυσσέα Μιχαηλίδη στην χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου δημιούργησαν ακόμα περισσότερες αντιδράσεις, αναφέρει από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων. 

Σε ανακοίνωσή τους, αναφέρουν ότι, «Νομική Υπηρεσία και Κυβέρνηση επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Δεν κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί άλλα έλεγαν στην Βουλή και άλλα στις γνωματεύσεις. Δεν κατάφεραν να δικαιολογήσουν το γεγονός ότι συνέχισαν να δίνουν χρυσά διαβατήρια, ενώ περίμεναν να πάρουν γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, από τον Νοέμβριο του 2020 που υποτίθεται ότι είχε τερματιστεί το πρόγραμμα, μέχρι τον Μάρτιο που έλαβαν τελικά την γνωμάτευση του κ. Σαββίδη».

Το Κίνημα Οικολόγων, επισημαίνει ότι, «δεν κατάφεραν να εξηγήσουν γιατί συνεχίζουν να εξετάζουν αιτήσεις για πολιτογραφήσεις χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις εισηγήσεις της επιτροπής Καλογήρου για αλλαγές και τροποποιήσεις στα κριτήρια. Κυβέρνηση και Νομική Υπηρεσία δυστυχώς παραμένουν εκτεθειμένες ενώπιον της κοινής γνώμης».   

«Σε κούρσες λαϊκισμού ούτε τρέξαμε ούτε θα τρέξουμε» λέει η ΔΗΠΑ

Από την πλευρά της, η ΔΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου Τύπου της, Μαρίνου Κλεάνθους, αναφέρει ότι, «η τιμωρία των ενόχων για την υπόθεση των «χρυσών διαβατηρίων» η οποία εξέθεσε την Κύπρο διεθνώς, δεν είναι μόνο βούληση των κομμάτων, αλλά αποτελεί λαϊκή απαίτηση. Η προσπάθεια εκμετάλλευσης της λαϊκής απαίτησης για μικροκομματικά οφέλη - αδιαφορώντας πλήρως για την κρισιμότητα των στιγμών που διέρχεται η χώρα - αποτελεί τον ορισμό του λαϊκισμού».

Όπως αναφέρει ο κ. Κλεάνθους, «την ώρα που η χώρα διάγει μια υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου την ώρα που στην οικονομία «τρώμε από τα κυπριακά και ευρωπαϊκά αποθέματα» για να επιβιώσουμε, την ώρα που το ρολόι χτυπάει αντίστροφα για την Γενεύη και το Κυπριακό, η έγνοια κάποιων είναι να τροφοδοτήσουν νέα κρίση θεσμών με την ελπίδα ότι θα πλήξουν πολιτικούς τους αντιπάλους ενόψει βουλευτικών εκλογών. Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, σε αυτή την κούρσα  λαϊκισμού ούτε τρέξαμε, ούτε θα τρέξουμε».

Καταλήγοντας, ο κ. Κλεάνθους, υπογραμμίζει ότι, «επιλέγουμε να είμαστε ωφέλιμοι και παραγωγικοί για τον τόπο μέσω κατάθεσης προτάσεων που να ενισχύουν τη διαφάνεια και να πολεμούν στη ρίζα της την διαφθορά. Άλλοι επιλέγουν να ανεβάζουν την ένταση της φωνής τους για την ικανοποίηση μιας λαϊκής απαίτησης με την οποία όλοι συμφωνούμε. Ο λαός θα μας κρίνει όλους στις 30 του Μάη».

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Αυξημένη τροχαία κίνηση στον αυτοκινητόδρομο λόγω τροχαίου
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Ισραήλ vs Ιράν-Σύγκριση αεροπορικών δυνάμεων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας (pics)
Εικόνες από τον σεισμό 5,6 Ρίχτερ στην Τουρκία-Πληροφορίες ότι κατέρρευσαν μιναρέδες, ζημιές σε σπίτια