Έντονη αντίδραση Φωτίου για το techno party-«Μαρτυρία καταστροφής της θρησκευτικής μας κληρονομιάς»

Την έντονη αντίδραση του Επιτρόπου Προεδρίας για θέματα αγνοουμένων, προκάλεσε το techno party, που πραγματοποιήθηκε στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο. Ο κ. Φωτίου, μάλιστα σημείωσε πως οι εικόνες στο διαδίκτυο μαρτυρούν την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομίας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Φώτης Φωτίου σημειώνει πως «καταδικάζουμε μετά βδελυγμίας τη χρήση του ιστορικού Αρμενικού Μοναστηριού του Αγίου Μακαρίου (Σουρπ Μαγκάρ) στον κατεχόμενο Πενταδάκτυλο για εκδηλώσεις που ουσιαστικά συνιστούν βεβήλωση του χώρου ως τόπου θρησκευτικής λατρείας, αλλά και ως μνημείου της μακραίωνης ιστορίας του τόπου μας».

Προσθέτει πως οι εικόνες στο διαδίκτυο από την εκδήλωση ηλεκτρονικής μουσικής από ομάδα νεαρών, συνιστούν, παράλληλα, «ακόμη μια μαρτυρία της συστηματικής καταστροφής της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς από την Τουρκία και τους εγκαθέτους της στα κατεχόμενα μας εδάφη. Ως Δημοκρατία έχουμε καταγγείλει επανειλημμένα τη βίαιη καταστροφή, τη λεηλασία και τη βεβήλωση των πολιτιστικών και θρησκευτικών μας χώρων στα κατεχόμενα, ως μέρος μιας βάρβαρης τακτικής παραγραφής της ιστορίας μας και εξισλαμισμού των εδαφών μας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων».

Ο Επίτροπος Προεδρίας σημειώνει πως περισσότερες από 500 Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες και ξωκλήσια καθώς και 17 Μοναστήρια σε πόλεις και χωριά των κατεχομένων περιοχών μας έχουν λεηλατηθεί, έχουν σκοπίμως γίνει αντικείμενα βανδαλισμού και σε μερικές περιπτώσεις κατεδαφιστεί, ενώ 77  Εκκλησίες έχουν μετατραπεί σε Τζαμιά και αρκετές άλλες χρησιμοποιούνται από τον τουρκικό στρατό και το κατοχικό καθεστώς ως αποθήκες, κοιτώνες ή και αχυρώνες.

«Ειδικά το Αρμενικό Μοναστήρι παρά τη Χαλεύκα στον Πενταδάκτυλο θα πρέπει να τύχει ειδικής προσοχής, καθώς αποτελεί ένα εκ των πιο σημαντικών μνημείων των Αρμενίων στην Κύπρο, με ρίζες που φθάνουν μέχρι τον 11ο αιώνα, και αντί της καταστροφής και της βεβήλωσης του, να τύχει προστασίας και αποκατάστασης, όπως συμβαίνει στις ελεύθερες περιοχές με την προστασία και τη συντήρηση μουσουλμανικών τεμενών από μέρους της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας».

Δειτε Επισης

Τα συγκλονιστικά ηχητικά μηνύματα Ρωσίδας στα social την ώρα της επίθεσης στη Μόσχα-«Σας αγαπώ, αντίο»
Υπουργός Υγείας: Προσδοκία στήριξης από διεθνή κοινότητα για λύση στο Κυπριακό
Kατάργηση φορολόγησης εισοδήματος στο φιλοδώρημα υπαλλήλων με σύμβαση στη Δημόσια Υπηρεσία
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας η Ολομέλεια
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους Σταύρος Παπασταύρου και Γιάννης Μπρατάκος
Ανησυχία Βουλευτών για μείωση του αποθεματικού του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Αποκλείστηκε από τις βουλευτικές ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Ζούμα