Το κόκκινο Αναστασιάδη στις διαπραγματεύσεις από… αέρος και η μπηχτή για εκλογές

Η λύση παραμένει εκείνη που εισηγούνται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, οι παράμετροι του Γενικού Γραμματέα, οι ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και το ανακοινωθέν της 25ης Νοεμβρίου 2019 στο Βερολίνο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης, εάν η Τουρκία έρθει αποφασισμένη για μια λύση που θα προστατεύει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, δεν βλέπει τι θα αποτελέσει το πρόβλημα για να εξευρεθεί λύση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χαμηλά βάζουν τον πήχη τα ΗΕ για την πενταμερή-Το Σάββατο στην Κύπρο η Λουτ

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μετά από επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΥ και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την πολιτική επικαιρότητα, είπε ότι ακόμα δεν έχει τύχει ενημέρωσης για την επίσκεψη των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στην Τουρκία, αλλά με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είχε συνεννοηθεί πως θα τύχει ενημέρωσης εντός των ημερών.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ φαίνεται να έχει χαμηλές προσδοκίες από την άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε αρχικά ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει, σημειώνοντας ότι οι προσδοκίες εξαρτώνται από την πολιτική βούληση της Τουρκίας. «Εάν (η Τουρκία) έρθει με απόφαση να βρεθεί μια λύση που θα προστατεύει το σύνολο των κατοίκων της Κύπρου, που δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες και των Ελληνοκυπρίων, δεν βλέπω τι θα είναι το πρόβλημα για να εξευρεθεί λύση», τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από πλευράς αντιπολίτευσης εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και ενόψει της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο και κατά πόσο αυτό επηρεάζει με οιονδήποτε τρόπο το θέμα της άτυπης διάσκεψης, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι δεν επηρεάζει ποσώς και δεν πρόκειται για προεδρικές εκλογές. «Αφορά Βουλευτικές εκλογές. Δεν είμαι εμπλεκόμενος στις Βουλευτικές εκλογές και δεν έχω πρόθεση να εμπλακώ. Έχουμε δημοκρατία, το κάθε πολιτικό κόμμα, η κάθε πολιτική δύναμη μπορεί ελεύθερα να εκφράζεται».

Αυτό που είναι επιθυμία του, πρόσθεσε, είναι απλούστατα να τηρούνται χαμηλοί τόνοι, «να παύσουν κάποιοι να μου ζητούν να διαπραγματευτούμε από αέρος. Δεν είναι μεταξύ μας που θα διαπραγματευτούμε. Είναι με την τουρκική πλευρά».

Οι δικές του θέσεις, συνέχισε, είναι σαφέστατες, ξεκάθαρες, τις έχει διατυπώσει στο Εθνικό Συμβούλιο και δεν είναι ανάγκη κάθε τόσο να καλείται να πει δημόσια τι είναι αυτό που θα διεκδικήσει. «Αυτό δεν έχω πρόβλημα να το πω. Αλλά εκείνο που ενοχλεί είναι τι πρέπει να αποδεχθώ. Αυτό θεωρώ ότι υπερβαίνει κάπως αυτό που θα ανέμενε κανείς, ιδιαίτερα όταν κάποιος πάει σε διαπραγματεύσεις. Κανένας δεν αποδέχεται χωρίς να πάρει», κατέληξε.

Είδε Μόρντον ο Πρόεδρος

Στο μεταξύ, το μεσημέρι της Τρίτης, ο Πρόεδρος δέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, την Υφυπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου κα Γουέντι Μόρτον, κατά τη διάρκεια της οποίας ανέπτυξε τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ενόψει της άτυπης πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό.

Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ετοιμότητα και αποφασιστικότητα του να εμπλακεί δημιουργικά στις συνομιλίες, νοουμένου ότι ο ουσιαστικός διάλογος για την επιδιωκόμενη λύση δεν εκφεύγει των παραμέτρων, όπως καθορίστηκαν από τα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014, των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, την ανακοίνωση της 25ης Νοεμβρίου 2019  και τις αρχές και αξίες της ΕΕ, με τη συνέχιση του διαλόγου από το σημείο που διακόπηκε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές πως επιδίωξη του είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και, συνεπώς, τη βιωσιμότητα, χωρίς την παρουσία ξένων στρατευμάτων, εγγυητικών δικαιωμάτων ή και εξαρτήσεων από την όποια τρίτη χώρα.

Από την πλευρά της η κα Μόρτον εξέφρασε την πλήρη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επιτυχή κατάληξη της άτυπης Διάσκεψης με στόχο την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το μήνυμα Μισέλ σε Ερντογάν για πενταμερή και το πλαίσιο για τα ευρωτουρκικά

Παράκληση Άντρου σε Πρόεδρο να επικεντρωθεί για θετικό αποτέλεσμα 

Την ανησυχία του ΑΚΕΛ εξέφρασε ο ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού από τον τρόπο που εξελίσσονται τα ζητήματα σε ό,τι αφορά την επικείμενη πενταμερή διάσκεψη στην Γενεύη, εκφράζοντας παράκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να επικεντρωθεί στο πώς θα καταφέρει να πετύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα. 

Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Πάφο, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως η Τουρκία κλιμακώνει περαιτέρω την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της, επιμένει σε απαράδεκτες αξιώσεις, οι οποίες καθιστούν πάρα πολύ δύσκολη την προσπάθεια επιτυχίας ενός θετικού αποτελέσματος, που θα μπορέσει να οδηγήσει, όπως είπε, σε επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, με στόχο να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό σε συμφωνία, η οποία θα εδράζεται στο συμφωνημένο πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή όμως, συνέχισε , “μας ανησυχεί και ο τρόπος που αντιδρά η Κυβέρνηση”, προσθέτοντας πως “ακούγοντας τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, ο οποίος μιλά για άσκηση βέτο στο ενδεχόμενο, που δεν θα υπάρξει αποτέλεσμα στη συνάντηση στην Γενεύη μάς δημιουργείται η εντύπωση ότι εκείνο που ενδιαφέρει τον κ. Αναστασιάδη, είναι όχι πώς να έχει θετική έκβαση η πενταμερής διάσκεψη, αλλά το πώς θα ικανοποιήσει ένα μέρος του εκλογικού σώματος ενόψει των βουλευτικών εκλογών”. 

O κ. Κυπριανού είπε πως η προσπάθεια της δικής μας πλευράς θα πρέπει να επικεντρωθεί στο πώς μπορούμε να πετύχουμε θετικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας πως όταν λέμε θετικό αποτέλεσμα, δεν έχουμε αυταπάτες. 

Ξέρουμε, συνέχισε, ότι είναι δύσκολα τα πράγματα, αναφέροντας πως εκείνο που έχει τεράστια σημασία είναι όπως οι χειρισμοί της δικής μας πλευράς να υποχρεώσουν την Τουρκία, την τουρκική πλευρά, να εγκαταλείψει τις απαράδεκτες της αξιώσεις και να επιστρέψει στο συμφωνημένο πλαίσιο για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Κυπριανού είπε πως όπως είναι διαμορφωμένα αυτή τη στιγμή τα πράγματα, φαίνεται ότι πάμε για αποτυχία. Μια αποτυχία, όπως είπε, “θα συσσωρεύσει τεράστια προβλήματα στην εξέλιξη των πραγμάτων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό”.

Πρόσθεσε, επίσης, πως υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα, τα οποία θα μας φέρουν ολοένα και πιο κοντά στην οριστική διχοτόμηση, με ανυπολόγιστες συνέπειες σε βάρος της Κύπρου και του κυπριακού λαού. 

Δειτε Επισης

Ή αυτοί ή εκείνος... Η απόφαση επί της προσφυγής θα γράψει το τέλος της ιστορίας
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Η ανάγκη της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία και οι μύθοι που καταρρίφθηκαν
Οι άνθρωποι της νύχτας δραστηριοποιούνται πλέον την ημέρα και η Αστυνομία αναζητά χειροκροτητές
Γυρίζουν τον χρόνο στην εποχή Αλέξη οι έρευνες για την ενέδρα-Στο κάδρο δύο Επαρχίες, είχαν πληροφορίες οι Αρχές
Διερευνά τα παράπονα καταναλωτών για υψηλούς λογαριασμούς υδατοπρομήθειας ο Δήμος Πάφου
Το σκανδαλοθηρικό National Enquirer είχε συμφωνία με τον Τραμπ για να «θάβει» ρεπορτάζ εναντίον του
Αποζημίωση 139 εκατ. για την ανεπαρκή έρευνα του FBI κατά του Λάρι Νάσαρ θα λάβουν τα θύματά του
Θλίψη για την απώλεια της Ελένης Νικήτα εκφράζει το Υφυπουργείο Πολιτισμού
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία