Κυριακή 27 Νοε, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Επί τάπητος οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας-Στο τραπέζι της συζήτησης και το Κυπριακό

  06/04/2021 15:04
Επί τάπητος οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας-Στο τραπέζι της συζήτησης και το Κυπριακό

Επί τάπητος οι σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας-Στο τραπέζι της συζήτησης και το Κυπριακό

  06/04/2021 15:04

Πάνω από τρεις ώρες κράτησε η συνάντηση του Προέδρου του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και της Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα και αναμένονται οι Μισέλ και φον ντερ Λάιεν, να πραγματοποιήσουν συνέντευξη τύπου στα γραφεία της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Άγκυρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Τουρκία Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν-Κυπριακό και αν. Μεσόγειος στην ατζέντα

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι συζητήσεις αφορούν το μέλλον των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας.

«Απαιτείται μια διατηρήσιμη αποκλιμάκωση για να οικοδομήσουμε μια πιο παραγωγική ατζέντα», τόνισε ο Σ.Μισέλ. Σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο της Κομισιόν Έρικ Μάμερ, η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου μετά τη συνάντηση και το γεύμα εργασίας, θα ενημερώσουν τον Τύπο στα γραφεία της αποστολής της ΕΕ στην Άγκυρα στις 15:30 ώρα Βρυξελλών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώνουν Ερντογάν για τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν θα εξειδικεύσουν προς το συνομιλητή τους τις δυνατότητες για εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ (ώστε να περιλάβει τις υπηρεσίες και τις δημόσιες συμβάσεις), τις δυνατότητες αύξησης της κινητικότητας προσώπων (μεταξύ των οποίων είναι και η φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων διαβατηρίων - τηρουμένων των σχετικών προαπαιτούμενων, όπως ο ορισμός της τρομοκρατίας) και την επανέναρξη των διαλόγων υψηλού πολιτικού επιπέδου (Υπουργοί με θεματικούς Επιτρόπους). Επιπλέον θα εξετάσουν μαζί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας τη δυνατότητα επέκτασης της δήλωσης του 2016 για το μεταναστευτικό.

Σε σχέση με το τελευταίο οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν θα προτείνουν στον Ταγίπ Ερντογάν επέκταση και ανανέωση της υφιστάμενης δήλωσης και θα διερευνήσουν τις προθέσεις της άλλης πλευράς ως προς το ποσό. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το πόσο που προτίθεται να διαπραγματευτεί η ΕΕ είναι αντίστοιχο του ισχύοντος, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό (δηλαδή λίγο πάνω από 6 δισ.ευρώ) για ίσο αριθμό ετών, με μια προσθήκη στο εύρος της κάλυψης: τις υποδομές. Εντολή για το ποσό δεν έχουν λάβει οι δύο Πρόεδροι από τη Σύνοδο, αλλά η πρόθεση των 27 είναι να διατηρηθεί το status quo.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βέτο Κύπρου στην τελωνειακή ένωση εάν η Τουρκία δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της

Ως προς το σκέλος των προϋποθέσεων, αυτές έχουν οριστεί στη δήλωση των 27: θετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Κυπριακό, συνεργασία στον ελληνοτουρκικό διάλογο και αντιστροφή της αρνητικής τάσης σε σχέση με τα θεμελιώδη δικαιώματα στο εσωτερικό της χώρας. Ειδικά το τρίτο συνδέεται και με το πάγωμα των προενταξιακών κονδυλίων της χώρας από το 2018 και θα τεθεί και σε αυτή τη βάση. Σε σχέση με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, το μήνυμα θα είναι ότι πρέπει να διατηρηθεί η ηρεμία, να μην υπάρξει επιστροφή γεωτρύπανων, ή έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων και οι διαφορές με την Ελλάδα να επιλυθούν βάσει του διεθνούς δικαίου, αν απαιτείται με παραπομπή τους στη διεθνές δικαιοδοτικό όργανο.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, οι δύο Πρόεδροι θα εξηγήσουν στον Ταγίπ Ερντογάν τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ πρέπει να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις και μάλιστα σε κάθε φάση τους, με το ίδιο καθεστώς που ήταν στο Κραν Μοντανά.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας