Στην Τουρκία Μισέλ και Φον ντερ Λάιεν-Κυπριακό και αν. Μεσόγειος στην ατζέντα

Με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν σήμερα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ και η Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την σημερινή πρώτη επίσκεψή τους στην Τουρκία. Στην ατζέντα του διαλόγου αναμένεται να τεθούν θέματα μετανάστευσης, οικονομίας, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, η ανατολική Μεσόγειος και το Κυπριακό.

Όπως μεταδίδεται από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού μια από τις προτεραιότητες στο τραπέζι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σήμερα στην Άγκυρα είναι η επικαιροποίηση της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου η οποία είχε υπογραφεί το 2016 και αποσκοπεί στη συνεργασία των μερών στον τομέα της μετανάστευσης. Η Τουρκία στοχεύει στην αύξηση της οικονομικής βοήθειας στους αιτούντες άσυλο και ζητά από την ΕΕ να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας. Αναμένεται επίσης στο τραπέζι να τεθεί και το θέμα της επικαιροποίησης της τελωνειακής ένωσης.

Το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας για τους Τούρκους πολίτες το οποίο κατά την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αναφέρθηκε ως “συνεργασία σε θέματα επικοινωνίας και ταξιδιού μεταξύ λαών” αναμένεται επίσης να είναι στην ημερήσια διάταξη. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι έχει εκπληρώσει τα περισσότερα κριτήρια που της ζητήθηκαν και αναμένει από την ΕΕ να τηρήσει την υπόσχεσή της. Αναμένουν ακόμη ότι θα δοθεί το πράσινο φως για διάλογο υψηλού επιπέδου και στρατηγική συνεργασία, καθώς είχε χαθεί η δυναμική λόγω των εντάσεων μεταξύ των μερών στο πρόσφατο παρελθόν.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται επίσης να τεθούν και οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο καθώς και οι διαφορές απόψεων, οι διαφορετικές προσδοκίες αλλά και οι συστάσεις της Τουρκίας για διεθνή διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο. Για το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί η πενταμερής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη, καθώς και ο ρόλος της ΕΕ στη πενταμερή και η θέση της Τουρκίας για λύση δύο κρατών.

Πάντως τουρκικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται έπειτα από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 25-26 Μαρτίου κατά την οποία τέθηκε ο στόχος για μια θετική ατζέντα στις σχέσεις Τουρκίας -ΕΕ. Μισιέλ και φον ντερ Λάιεν θα συναντηθούν σήμερα με τους Τούρκους αξιωματούχους και ιδιαίτερα με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού υπενθυμίζει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος πέρσι στις 21 Νοεμβρίου είχε δηλώσει ότι “βλέπουμε τους εαυτούς μας στην Ευρώπη, όχι αλλού. Οραματιζόμαστε να χτίσουμε το μέλλον μας στην Ευρώπη” και ότι έπειτα από αυτό το σχόλιο εντατικοποιήθηκαν οι διπλωματικές επαφές Τουρκίας - ΕΕ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Σαρλ Μισέλ στις 15 Δεκεμβρίου συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοιχτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ τους. Ακολούθησαν χωριστές συναντήσεις του Τούρκου Προέδρου και του Τούρκου ΥΠΕΞ με τους πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ στην Άγκυρα με τους οποίους συζητήθηκαν βήματα που μπορούν να λάβουν οι δύο πλευρές για να δημιουργηθεί ένα θετικό κλίμα.

Οι επαφές Τσαβούσογλου οι οποίες ξεκίνησαν με τις επισκέψεις του στην Πορτογαλία και την Ισπανία, συνεχίστηκαν με την επίσκεψη του Γερμανού ΥΠΕΞ Χάικο Μαάς στην Άγκυρα. Στη συνέχεια ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια των επαφών του στις Βρυξέλλες στις 20-22 Ιανουαρίου είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι η τελευταία από τις απευθείας υψηλού επιπέδου επαφές του Τούρκου Προέδρου με την ΕΕ ήταν η τριμερής τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου στις 19 Μαρτίου. Στις 23-24 Μαρτίου ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου με αφορμή την Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες και είχε την ευκαιρία για ένα εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι κεραυνοί κατά της αντιπολίτευσης και η ολιστική προσέγγιση στην οικονομική πολιτική
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»