Δευτέρα 4 Ιουλ, 2022 | Επικοινωνία
trans gif

Αντικρούει την επίθεση του ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση-«Ξεκάθαρες οι προθέσεις στη Γενεύη»

  05/04/2021 13:17
Αντικρούει την επίθεση του ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση-«Ξεκάθαρες οι προθέσεις στη Γενεύη»

Αντικρούει την επίθεση του ΑΚΕΛ η Κυβέρνηση-«Ξεκάθαρες οι προθέσεις στη Γενεύη»

  05/04/2021 13:17

Τα πυρά του ΑΚΕΛ, εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, αντικρούει μέσα από ανακοίνωση του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ο οποίος ξεκαθαρίζει τους λόγους που οδηγήθηκε σε αδιέξοδο το Κραν Μοντανά. Μάλιστα τονίζει ότι οι θέσεις του Προέδρου, είναι ξεκάθαρες για την επικείμενη άτυπη διάσκεψη και αναμένεται να εργαστεί με αποφασιστικότητα, ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η προσπάθεια από τουρκικής πλευράς για αλλαγή της βάσης λύση.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης θεωρεί ότι αυτή την ώρα θα πρέπει να υπάρξει η μέγιστη δυνατή ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και του λαού, ώστε να αντιμετωπιστεί η τουρκική αδιαλλαξία.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα θα είναι και οι επισημάνσεις μας αναφορικά με τα όσα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Άντρος Κυπριανού αναφέρει για άλλη μια φορά σε σημερινή του συνέντευξη  Τύπου». 

Υπενθυμίζει μάλιστα τους λόγους που το Κραν Μοντανά, οδηγήθηκε σε αδιέξοδο

1.     Επειδή η Τουρκία επέμενε στη διατήρηση των επεμβατικών και εγγυητικών δικαιωμάτων στην Κύπρο, με ρήτρα επανεξέτασης στα 15 χρόνια και όχι τερματισμού τους.

2.     Επέμενε στη δημιουργία στρατιωτικής βάσης με μόνιμη στάθμευση τουρκικών στρατευμάτων.

3.     Επέμενε στη μία θετική ψήφο των Τουρκοκυπρίων επί όλων των αποφάσεων σε όλους τους θεσμούς, Επιτροπές και όλα τα Σώματα της ομόσπονδης Κύπρου.

4.     Επειδή η τουρκική πλευρά, για τα υπόλοιπα θέματα του πλαισίου του ΓΓ των ΗΕ, ουδεμία πρόταση κατέθεσε, κάτι που είναι καλά γνωστό στον ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Στην συνέχεια τονίζει ότι «σε αντίθεση με όσα η τουρκική πλευρά έπραξε στο τραπέζι των συνομιλιών αναφορικά με το πλαίσιο των έξι σημείων του ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε προτάσεις επί όλων των  σημείων οι οποίες χαιρετίστηκαν τότε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, χωρίς ποτέ, ωστόσο, η τουρκική πλευρά είτε να τις συζητήσει είτε να απαντήσει επ’ αυτών».

Ο Κυριάκος Κούσιος ξεκαθαρίζει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταστήσει ξεκάθαρες τις προθέσεις του για την επικείμενη άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο που έχει συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ, στη Γενεύη.

«Θα εργαστεί με αποφασιστικότητα και πραγματική πολιτική βούληση, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και να αναχαιτιστεί η προσπάθεια από τουρκικής πλευράς για αλλαγή της βάσης λύσης, προκειμένου να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με το πλαίσιο του ΓΓ των ΗΕ, στη βάση των ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, τις κατά καιρούς Συμφωνίες Κορυφής, των αρχών και αξιών της ΕΕ και της κοινής δήλωσης της 25ης Νοεμβρίου, 2019, στο Βερολίνο».

Τέλος σημειώνεται ότι «επιδίωξη μας είναι μια πλήρως ανεξάρτητη και κυρίαρχη χώρα με λειτουργικό σύστημα διακυβέρνησης, ώστε το σύνολο των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να αισθάνονται πως μπορούν με ασφάλεια να συνδημιουργήσουν μέσα σε ένα ευρωπαϊκό κράτος».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νέα επίθεση Άντρου σε Αναστασιάδη για το Κυπριακό-Βλέπει ναυάγιο στην πενταμερή

Οι επικρίσεις του ΑΚΕΛ

Προηγουμένως ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, χαρακτήρισε απαισιόδοξο το σκηνικό λίγο πριν την πενταμερή διάσκεψη αφού όπως ανέφερε, αν ο Πρόεδρος πάει στην άτυπη πενταμερή εμμένοντας στις σημερινές του τοποθετήσεις, τότε θα οδηγηθούμε σε νέο ναυάγιο. Την ίδια στιγμή τονίζει ότι πάνε στην Γενεύη χωρίς ο Πρόεδρος να τους έχει ενημερώσει. 

Κάλεσε δε τον Πρόεδρο να αποδεχθεί έμπρακτα το κεκτημένο των συνομιλιών και να καταθέσει προτάσεις στο θέμα των υδρογονανθράκων, που θα εξασφαλίζουν την ε/κ πλευρά και θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των Τ/κ και της Τουρκίας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο Αντρος Κυπριανού είπε πως «λίγες μέρες πριν την πενταμερή διάσκεψη το σκηνικό είναι απαισιόδοξο και η συμφωνημένη βάση λύσης αμφισβητείται όσο ποτέ άλλοτε. Η επιμονή της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών εγείρει σοβαρότατα εμπόδια στις προσπάθειες για απελευθέρωση και επανένωση».

Πρόσθεσε ότι «η κατοχική δύναμη γίνεται όλο και πιο προκλητική. Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς της ε/κ πλευράς να επιστρέψει στο τραπέζι μετά το Κραν Μοντανά, ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν δέχεται την πολιτική ισότητα και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, με βάση διάφορες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, δεν θέλει να μοιραστεί τον φυσικό πλούτο με τους Τουρκοκύπριους».

Η τουρκική πλευρά, συνέχισε «επιστρατεύει όλα αυτά ως πρόσχημα για να γίνεται ολοένα και πιο επιθετική, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ΑΟΖ μας και επιχειρώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι. Μέσα σε αυτές τις άκρως αντίξοες συνθήκες το ΑΚΕΛ παραμένει αταλάντευτο στις διαχρονικές του θέσεις για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ «ουδέποτε θα συναινέσει σε αλλαγή αυτής της βάσης που στηρίζεται στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάση που διασφαλίζει ένα ενωμένο Κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων», σημειώνοντας πως «εργαζόμαστε για λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και τις εγγυήσεις».

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν αρκεί πλέον να ισχυρίζεται ότι θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Δυστυχώς τα δεδομένα έχουν γίνει πολύ χειρότερα για εμάς, έχουν παρέλθει από τότε σχεδόν τέσσερα χρόνια, με συνεχή επιδείνωση της κατάστασης», αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ επιμένει «στις βασικές αρχές λύσης και για να τις πετύχουμε χρειάζεται να είμαστε ευέλικτοι στην τακτική, υποχρεώνοντας την Τουρκία να επιστρέψει στη συμφωνημένη βάση λύσης».

Είπε ακόμα πως «σε αντίθεση με τους πειραματισμούς στους οποίους συνεχίζει να επιδίδεται ο κ. Αναστασιάδης θα έπρεπε να αξιοποιήσει ως ασπίδα μας τις συγκλίσεις και να θέσει με αυτό τον τρόπο την Τουρκία, τον κ. Τατάρ και τους όποιους καλοθελητές ενώπιον των ευθυνών τους. Αν ο Πρόεδρος πάει στην άτυπη πενταμερή εμμένοντας στις σημερινές του τοποθετήσεις που δημιουργούν την ισχυρή εντύπωση ότι απορρίπτουν την πολιτική ισότητα, τότε θα οδηγηθούμε σε νέο ναυάγιο με συνυπευθυνότητα του ιδίου».

Ταυτόχρονα κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να αποδεχτεί έμπρακτα το κεκτημένο των συνομιλιών και να επιδείξει ετοιμότητα για την υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων μόνο στα εκκρεμούντα ζητήματα του Πλαισίου Γκουτέρες. Να καταθέσει προτάσεις στο θέμα των υδρογονανθράκων, που από τη μια θα μας εξασφαλίζουν ως ελληνοκυπριακή πλευρά και από την άλλη να καθησυχάζουν τις ανησυχίες των Τ/κ και της Τουρκίας».

Εάν το πράξει αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε, «τότε είτε θα ανοίξει ο δρόμος για την προοπτική της λύσης, είτε αποκλειστικός υπεύθυνος για ένα νέο ναυάγιο θα είναι η τουρκική πλευρά. Μέχρι στιγμής ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει, ούτε τι πρόκειται να πράξει στη Γενεύη». Πρόσθσε πως «αυτό μας ανησυχεί, γιατί ουσιαστικά κάλεσε  τα κόμματα να τον συνοδεύσουν χωρίς να τα ενημερώσει για τους χειρισμούς που προτίθεται να κάνει. Αυτό από μόνο του συνιστά σοβαρό πρόβλημα, μας ζητά να τον συνοδεύσουμε για να στηρίξουμε την προσπάθεια, δίχως να ξέρουμε πού στρέφεται αυτή η προσπάθεια».

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε «συνειδητή» την απόφαση του ΑΚΕΛ να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη και πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά, είμαστε οι πρώτοι που αποκάλυψαν τις κατά καιρούς αντιφάσεις και παλινδρομήσεις του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ. Το πόσο αβίαστα μεταμορφώνονται προεκλογικά, το πόσο ανέξοδα σκορπούν λόγια, υποσχέσεις και συνθήματα όταν πλησιάζουν εκλογές, πόσο εύκολα τα ξεχνούν την επόμενη μέρα και το πόσο επιζήμια είναι αυτή η στάση τους για το Κυπριακό».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «όλοι εντός και εκτός Κύπρου, γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι το ΑΚΕΛ είναι η δύναμη – καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Αν το ΑΚΕΛ σηκώσει τώρα τα χέρια, αν πει ότι παραδίδεται μπροστά στις αντιφάσεις και τις παλινδρομήσεις του κ. Αναστασιάδη τότε όλα τελείωσαν» είπε και πρόσθεσε πως «αν η πενταμερής δεν αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για την επανέναρξη των συνομιλιών, να μην έχουμε αμφιβολία ότι στο διάστημα που θα ακολουθήσει ίσως τα τετελεσμένα να αρπάξουν τη Μόρφου, να μας κλέψουν την Αμμόχωστο».

Μετά από όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, είπε, το ΑΚΕΛ είναι η δύναμη «που έχει όραμα και πρόταση για τη λύση του Κυπριακού, για την επανένωση του τόπου. Εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί που θα πουν την τελευταία λέξη, οι Ε/κ και Τ/κ που παλεύουν για την ειρήνη, που κτίσαμε πάνω στα ερείπια του 1974, εμείς που επιμένουμε να σμίγουμε τα χέρια πάνω από τα συρματοπλέγματα».

Ερωτηθείς γιατί το ΑΚΕΛ συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, ο Αντρος Κυπριανού διερωτήθηκε «τι θα συμβεί εάν προκύψουν ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις και το ΑΚΕΛ δεν είναι εκεί να εκφράσει άποψη κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Γενεύη. Είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι θα πάμε εκεί μόνο για διαδικαστικά θέματα».

Δεν έχουμε αμφιβολία συνέχισε ότι «θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας και το μέλλον και την προοπτική των διαπραγματεύσεων. Δεν μπορεί το ΑΚΕΛ να απουσιάζει από τέτοιες ιστορικές στιγμές», Σημείωσε πως «αυτή η συμπεριφορά ανήκει στον ΔΗΣΥ, ο οποίος ενώ για 4,5 χρόνια έλεγε ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου υιοθετεί τις θέσεις του, όταν πήγε (ο Γιώργος Βασιλείου) για μια σημαντικότατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο ΔΗΣΥ επέλεξε να μείνει πίσω, να μην τον συνοδεύσει, γιατί επίκειντο οι προεδρικές εκλογές».

Είπε ακόμα ότι «δεν μπορεί το ΑΚΕΛ να συμπεριφέρεται σε ό,τι αφορά το μείζον εθνικό ζήτημα που απασχολεί τον κυπριακό λαό, τόσο μικρόψυχα και με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν είναι από αφέλεια που συμπεριφερόμαστε έτσι, είναι από πατριωτισμό» κατέληξε.

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Δερύνειας, τον Επαρχιακό Γραμματέα και στελέχη του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, βουλευτές  και υποψήφιους βουλευτές, μετέβησαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας όπου επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, για να σταλεί στον ΓΓ του ΟΗΕ.  

Το ΔΗΚΟ ζητά ειδική συνεδρία πριν την πενταμερή

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ΔΗΚΟ, το οποίο μέσα από ανακοίνωσή εκφράζει  ανησυχία, αναφέροντας πως οδεύουν σε μια Διάσκεψη χωρίς προετοιμασία. Τονίζει μάλιστα ότι η αποτυχημένη πολιτική της Κυβέρνησης, οδήγησε την χώρα σε κατάσταση όπου παρόλο που έχει δίκαιο, η ΕΕ επιβραβεύει την Τουρκία. 

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «οι κακές προθέσεις της Τουρκίας επιβεβαιώνονται μέρα με την ημέρα ενόψει της Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό».

Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει την προκλητική τουρκική αδιαλλαξία και την ένταση με την οποία αυτή εκδηλώνεται σε όλα τα επίπεδα.

Ταυτόχρονα, εκφράζεται έντονη ανησυχία, «γιατί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ οδεύουν σε μία Διάσκεψη χωρίς προετοιμασία. Ως ΔΗΚΟ έχουμε ζητήσει να γίνει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου επιτέλους να ξεκαθαρίσουν ΠτΔ και ΔΗΣΥ πόσο πιο χαλαρή θα είναι αυτή η ομοσπονδία που θα προτείνουν για να αντιμετωπιστούν, όπως ισχυρίζονται, οι τουρκικές μεθοδεύσεις για διχοτομική λύση».

Εδώ και τρία χρόνια τονίζει το ΔΗΚΟ, «ακούμε νεοφανείς όρους όπως "αποκεντρωμένη ομοσπονδία", "χαλαρή ομοσπονδία", αλλά ποτέ δεν μας εξηγούν τι σημαίνουν αυτοί οι όροι». 

Τέλος τονίζει ότι «οι επόμενες εβδομάδες μέχρι τη Διάσκεψη είναι κρίσιμες. Η αποτυχημένη πολιτική της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ, μας οδήγησε, δυστυχώς, σε μια κατάσταση όπου: ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δίκαιο και τη νομιμότητα με το μέρος της, η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. να επιβραβεύει την Τουρκία, με τη σύμφωνο μάλιστα γνώμη του Προέδρου Αναστασιάδη».

ΔΗΣΥ: Mας έκανε πλήρη ενημέρωση ο ΠτΔ

Δυστυχώς, ο χρόνος για το Κυπριακό έχει σχεδόν εξαντληθεί, γι' αυτό κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να έχει αίσιο τέλος αυτή η τελευταία προσπάθεια για το Κυπριακό (πενταμερή), ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, θέτοντας ως εθνική προτεραιότητα το σπάσιμο του αδιεξόδου.

Eξέφρασε δε τη βεβαιότητα του πως «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως τέλος του Απρίλη, θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να σπάσουμε το αδιέξοδο και με τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και της ΕΕ, να μπούμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι ενημερωμένος για νέα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απάντησε πως «είχαμε Εθνικό Συμβούλιο, μας έκανε πλήρη ενημέρωση (ο ΠτΔ), οι πολιτικοί αρχηγοί θα τον συνοδεύσουμε και θα είναι το Εθνικό Συμβούλιο σε διαρκή σύνοδο και εντός και εκτός Κύπρου».

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η μη αναφορά του στην αντιπολίτευση, σε ερώτημα για τις επικρίσεις που δέχεται ο Πρόεδρος στο Κυπριακό, δείχνει πως δεν επιθυμεί να πυροδοτήσει εντάσεις στο εσωτερικό, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε πως «ακόμα και χωρίς πενταμερή και σε άλλες περιόδους, πάντα προσπαθούσα να κρατώ γέφυρες με τους πάντες».

«Δεν είναι με το να βγάλουμε τα μάτια ο ένας του άλλου, που βοηθούμε τον τόπο μας», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «από την άλλη, δεν σημαίνει πως δεν δεχόμαστε την κριτική και δεν υπάρχει Δημοκρατία χωρίς την αντίθετη άποψη και δεν μπορεί να υπάρχει πετυχημένη Κυβέρνηση αν δεν υπάρχει και μια αντικειμενική αντιπολίτευση».

Ας κάνουν, συνέχισε, την κριτική μέσα σε ένα πολιτικό πολιτισμό και σημείωσε ότι «από την άλλη, μια Κυβέρνηση οφείλει να παράγει πολιτικές και αυτό διαπιστώνω καθημερινά κι ας δέχεται την κριτική».

Σε κάθε περίπτωση, κατέληξε στις δηλώσεις του κ. Νεοφύτου, «οι Κυβερνήσεις είναι για να κάνουν έργα και οι αντιπολιτεύσεις να κάνουν τη δουλειά τους, να κάνουν την κριτική τους, που είναι καλοδεχούμενη»

Είπε, πως η Τουρκία και ο Τ/κ ηγέτης, μιλούν εδώ και αρκετό καιρό για δυο κράτη και πως «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και τις στάσεις, αλλά και τη στρατηγική της άλλης πλευράς».

Διαμήνυσε, ωστόσο, πως «αυτό δεν σημαίνει ότι θα επαναπαυθούμε για να έχουμε άλλοθι τις τουρκικές θέσεις» και τόνισε ότι «εθνική προτεραιότητα είναι να σπάσουμε το αδιέξοδο».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας