Νέα επίθεση Άντρου σε Αναστασιάδη για το Κυπριακό-Βλέπει ναυάγιο στην πενταμερή

Απαισιόδοξο χαρακτήρισε το σκηνικό λίγο πριν την πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό στη Γενεύη, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αποδεχθεί έμπρακτα το κεκτημένο των συνομιλιών και να καταθέσει προτάσεις στο θέμα των υδρογονανθράκων, που θα εξασφαλίζουν την ε/κ πλευρά και θα καθησυχάζουν τις ανησυχίες των Τ/κ και της Τουρκίας.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, ο Αντρος Κυπριανού είπε πως «λίγες μέρες πριν την πενταμερή διάσκεψη το σκηνικό είναι απαισιόδοξο και η συμφωνημένη βάση λύσης αμφισβητείται όσο ποτέ άλλοτε. Η επιμονή της Τουρκίας και του Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών εγείρει σοβαρότατα εμπόδια στις προσπάθειες για απελευθέρωση και επανένωση».

Πρόσθεσε ότι «η κατοχική δύναμη γίνεται όλο και πιο προκλητική. Ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει βούληση από πλευράς της ε/κ πλευράς να επιστρέψει στο τραπέζι μετά το Κραν Μοντανά, ότι ο κ. Αναστασιάδης δεν δέχεται την πολιτική ισότητα και ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά, με βάση διάφορες δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, δεν θέλει να μοιραστεί τον φυσικό πλούτο με τους Τουρκοκύπριους».

Η τουρκική πλευρά, συνέχισε «επιστρατεύει όλα αυτά ως πρόσχημα για να γίνεται ολοένα και πιο επιθετική, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην ΑΟΖ μας και επιχειρώντας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στο Βαρώσι. Μέσα σε αυτές τις άκρως αντίξοες συνθήκες το ΑΚΕΛ παραμένει αταλάντευτο στις διαχρονικές του θέσεις για λύση δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ «ουδέποτε θα συναινέσει σε αλλαγή αυτής της βάσης που στηρίζεται στις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, στο διεθνές δίκαιο και στις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάση που διασφαλίζει ένα ενωμένο Κράτος, συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, μία και μόνη κυριαρχία, διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων», σημειώνοντας πως «εργαζόμαστε για λύση που θα μας απαλλάσσει από την κατοχή και τις εγγυήσεις».

Ο κ. Κυπριανού πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι δεν αρκεί πλέον να ισχυρίζεται ότι θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά. Δυστυχώς τα δεδομένα έχουν γίνει πολύ χειρότερα για εμάς, έχουν παρέλθει από τότε σχεδόν τέσσερα χρόνια, με συνεχή επιδείνωση της κατάστασης», αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ επιμένει «στις βασικές αρχές λύσης και για να τις πετύχουμε χρειάζεται να είμαστε ευέλικτοι στην τακτική, υποχρεώνοντας την Τουρκία να επιστρέψει στη συμφωνημένη βάση λύσης».

Είπε ακόμα πως «σε αντίθεση με τους πειραματισμούς στους οποίους συνεχίζει να επιδίδεται ο κ. Αναστασιάδης θα έπρεπε να αξιοποιήσει ως ασπίδα μας τις συγκλίσεις και να θέσει με αυτό τον τρόπο την Τουρκία, τον κ. Τατάρ και τους όποιους καλοθελητές ενώπιον των ευθυνών τους. Αν ο Πρόεδρος πάει στην άτυπη πενταμερή εμμένοντας στις σημερινές του τοποθετήσεις που δημιουργούν την ισχυρή εντύπωση ότι απορρίπτουν την πολιτική ισότητα, τότε θα οδηγηθούμε σε νέο ναυάγιο με συνυπευθυνότητα του ιδίου».

Ταυτόχρονα κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να αποδεχτεί έμπρακτα το κεκτημένο των συνομιλιών και να επιδείξει ετοιμότητα για την υποβολή γεφυρωτικών προτάσεων μόνο στα εκκρεμούντα ζητήματα του Πλαισίου Γκουτέρες. Να καταθέσει προτάσεις στο θέμα των υδρογονανθράκων, που από τη μια θα μας εξασφαλίζουν ως ελληνοκυπριακή πλευρά και από την άλλη να καθησυχάζουν τις ανησυχίες των Τ/κ και της Τουρκίας».

Εάν το πράξει αυτό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνέχισε, «τότε είτε θα ανοίξει ο δρόμος για την προοπτική της λύσης, είτε αποκλειστικός υπεύθυνος για ένα νέο ναυάγιο θα είναι η τουρκική πλευρά. Μέχρι στιγμής ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θέλει, ούτε τι πρόκειται να πράξει στη Γενεύη». Πρόσθσε πως «αυτό μας ανησυχεί, γιατί ουσιαστικά κάλεσε  τα κόμματα να τον συνοδεύσουν χωρίς να τα ενημερώσει για τους χειρισμούς που προτίθεται να κάνει. Αυτό από μόνο του συνιστά σοβαρό πρόβλημα, μας ζητά να τον συνοδεύσουμε για να στηρίξουμε την προσπάθεια, δίχως να ξέρουμε πού στρέφεται αυτή η προσπάθεια».

Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε «συνειδητή» την απόφαση του ΑΚΕΛ να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Γενεύη και πρόσθεσε πως «γνωρίζουμε πολύ καλά, είμαστε οι πρώτοι που αποκάλυψαν τις κατά καιρούς αντιφάσεις και παλινδρομήσεις του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ. Το πόσο αβίαστα μεταμορφώνονται προεκλογικά, το πόσο ανέξοδα σκορπούν λόγια, υποσχέσεις και συνθήματα όταν πλησιάζουν εκλογές, πόσο εύκολα τα ξεχνούν την επόμενη μέρα και το πόσο επιζήμια είναι αυτή η στάση τους για το Κυπριακό».

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «όλοι εντός και εκτός Κύπρου, γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι το ΑΚΕΛ είναι η δύναμη – καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού. Αν το ΑΚΕΛ σηκώσει τώρα τα χέρια, αν πει ότι παραδίδεται μπροστά στις αντιφάσεις και τις παλινδρομήσεις του κ. Αναστασιάδη τότε όλα τελείωσαν» είπε και πρόσθεσε πως «αν η πενταμερής δεν αφήσει ανοιχτό το παράθυρο για την επανέναρξη των συνομιλιών, να μην έχουμε αμφιβολία ότι στο διάστημα που θα ακολουθήσει ίσως τα τετελεσμένα να αρπάξουν τη Μόρφου, να μας κλέψουν την Αμμόχωστο».

Μετά από όλα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια, είπε, το ΑΚΕΛ είναι η δύναμη «που έχει όραμα και πρόταση για τη λύση του Κυπριακού, για την επανένωση του τόπου. Εμείς πρέπει να είμαστε αυτοί που θα πουν την τελευταία λέξη, οι Ε/κ και Τ/κ που παλεύουν για την ειρήνη, που κτίσαμε πάνω στα ερείπια του 1974, εμείς που επιμένουμε να σμίγουμε τα χέρια πάνω από τα συρματοπλέγματα».

Ερωτηθείς γιατί το ΑΚΕΛ συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη, ο Αντρος Κυπριανού διερωτήθηκε «τι θα συμβεί εάν προκύψουν ζητήματα στα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις και το ΑΚΕΛ δεν είναι εκεί να εκφράσει άποψη κατά τη διάρκεια της συνάντησης στη Γενεύη. Είναι αφέλεια να θεωρεί κάποιος ότι θα πάμε εκεί μόνο για διαδικαστικά θέματα».

Δεν έχουμε αμφιβολία συνέχισε ότι «θα συζητηθούν σημαντικά ζητήματα τα οποία αφορούν το μέλλον και την προοπτική της χώρας μας και το μέλλον και την προοπτική των διαπραγματεύσεων. Δεν μπορεί το ΑΚΕΛ να απουσιάζει από τέτοιες ιστορικές στιγμές», Σημείωσε πως «αυτή η συμπεριφορά ανήκει στον ΔΗΣΥ, ο οποίος ενώ για 4,5 χρόνια έλεγε ότι ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου υιοθετεί τις θέσεις του, όταν πήγε (ο Γιώργος Βασιλείου) για μια σημαντικότατη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο ΔΗΣΥ επέλεξε να μείνει πίσω, να μην τον συνοδεύσει, γιατί επίκειντο οι προεδρικές εκλογές».

Είπε ακόμα ότι «δεν μπορεί το ΑΚΕΛ να συμπεριφέρεται σε ό,τι αφορά το μείζον εθνικό ζήτημα που απασχολεί τον κυπριακό λαό, τόσο μικρόψυχα και με μικροκομματικές σκοπιμότητες. Δεν είναι από αφέλεια που συμπεριφερόμαστε έτσι, είναι από πατριωτισμό» κατέληξε.

Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Δερύνειας, τον Επαρχιακό Γραμματέα και στελέχη του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, βουλευτές  και υποψήφιους βουλευτές, μετέβησαν στο οδόφραγμα της Δερύνειας όπου επέδωσε ψήφισμα σε εκπρόσωπο της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών, για να σταλεί στον ΓΓ του ΟΗΕ.  

Δειτε Επισης

«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης