Η θυελλώδης πορεία, η παραίτηση με δάκρυα στα μάτια και η μάχη με τον καρκίνο

Σωκράτης Χάσικος… Ένας άνθρωπος που άφησε το στίγμα του στην πολιτική σκηνή. Ένας άνθρωπος που υπηρέτησε για χρόνια την Κύπρο από τη θέση του υπουργού, αλλά και του βουλευτή. Ένας άνθρωπος που μιλούσε πάντα έξω από τα δόντια, αλλά κυρίως με τη διάλεκτο του απλού πολίτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θλίψη για το χαμό του Σωκράτη Χάσικου-«Ήσουν λεβέντης, έφυγες λεβέντης»

Ο Σωκράτης Χάσικος είχε γεννηθεί στο κατεχόμενο Κάτω Δίκωμο, στις 12 Απριλίου 1956 και έμελλε να φύγει από τη ζωή, μόλις μια εβδομάδα πριν κλείσει τα 65 του χρόνια, τα ξημερώματα της 5ης Απριλίου 2021.

Σε αυτές τις έξι δεκαετίες, έγινε πρόσφυγας, σπούδασε νομική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έγινε επιχειρηματίας έχοντας κατά καιρούς διάφορα μέσα ενημέρωσης, ενώ ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με την πολιτική και τον Δημοκρατικό Συναγερμό, στον οποίο διετέλεσε και αντιπρόεδρος.

Σε ηλικία 35 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην περιφέρεια Κερύνειας, θέση στην οποία επανεξελέγη το 1996 και παρέμεινε μέχρι το 1999, όταν ο τότες πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης του ανέθεσε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Άμυνας.

Η στενή σχέση με τον Φλωράκη

Ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, την αρχηγία της Εθνικής Φρουράς, ανέλαβε ο αείμνηστος Ευάγγελος Φλωράκης, με τους δύο άνδρες να συνδέονται πολύ γρήγορα, με τη σχέση τους, από επαγγελματική να εξελίσσεται σε πολύ φιλική.

Οι δύο τους, κάτω από άκρα μυστικότητα, παρέλαβαν, τα ελικόπτερα ΜΙ-35, τα οποία θα επιθεωρούσε στις 10 Ιουλίου 2002, ο Αρχηγός Φλωράκης.

Εκείνη η μέρα έμελλε να στιγματίσει τη ζωή του Σωκράτη Χάσικου. Ο αδελφικός του φίλος, σκοτώθηκε, αφού συνετρίβη το ελικόπτερο τύπου BELL-206 στο οποίο επέβαινε, μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Σωκράτης Χάσικος, αποχώρησε από το Υπουργείο Άμυνας, αφού ο Γλαύκος Κληρίδης έχασε τις προεδρικές εκλογές. Η πορεία του στα πολιτικά δρώμενα του τόπου όμως, προδιαγραφόταν ακόμα πιο μεγάλη.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2006, ο Σωκράτης Χάσικος επανεξελέγη βουλευτής στην εκλογική περιφέρεια Κερύνειας, από την οποία αποχώρησε το 2011, αφού αποφάσισε να μην επαναδιεκδικήσει θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αντίο του Προέδρου στο Χάσικο-«Σήμερα έχασα έναν αγαπημένο φίλο και συνεργάτη»

Η δεύτερη υπουργοποίηση και οι κόντρες

Το Φεβρουάριο του 2013, ο Νίκος Αναστασιάδης, έγινε ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Σωκράτης Χάσικος, ανέλαβε ως υπουργός Εσωτερικών.

Η δεύτερή του θητεία ωστόσο, ήταν θυελλώδης. Ο Χάσικος, ως άνθρωπος ντόμπρος και ειλικρινής, μιλούσε έξω από τα δόντια, ανεξαρτήτως του ποιος ήταν απέναντί του, ενώ πολλές φορές ήρθε σε αντιπαραθέσεις με πρόσωπα από την πολιτική σκηνή του τόπου.

Μεταξύ άλλων, ήρθε σε ρήξη με τον Γενικό Ελεγκτή, για το ΧΥΤΥ Κόσιης, η οποία ξεκίνησε το 2016, μετά από έκθεση που εξέδωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, η οποία ξεκίνησε με αφορμή την επέκταση της σύμβασης του κράτους με τον επενδυτή που διαχειριζόταν τη μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων στην Κόσιη.

Σε μια από τις δημόσιες τοποθετήσεις του, ο Σωκράτης Χάσικος είχε πει ότι «σε άλλες χώρες τον Γενικό Ελεγκτή δεν τον ξέρει κανένας, στην Κύπρο είναι σταρ, σούπερ σταρ, είτε είναι εφημερίδες, είτε είναι τηλεοράσεις, είτε είναι ραδιόφωνα. Είναι δικαίωμα του, έτσι επέλεξε να επικοινωνεί και να υπερασπίζεται τα της έκθεσης του».

Η κόντρα τους, συνεχίστηκε και κράτησε για αρκετά χρόνια, αφού επεκτάθηκε και στο θέμα του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος.

Ένα από τα διαβατήρια για τα οποία του καταλογιζόταν ευθύνη, ήταν αυτή του Τζο Λόου, με τον Σωκράτη Χάσικο να απαντά στους επικριτές του με... ντροπή.

«Την επόμενη της έκδοσης του διαβατηρίου η Τράπεζα Κύπρου ανακάλυψε ότι τα χρήματα ήσαν "βρώμικα". Μέρες πριν "ήσαν νόμιμα". Τι να υποθέσει κάποιος. Παραιτήθηκα 5/ 2017, η τότε έκθεση ΜΟΚΑΣ δεν δικαιολογούσε αφαίρεση υπηκοότητας. Θα το έκανα όπως το έκανα  ξανά γι’ άλλον».

Ο Σωκράτης Χάσικος ήταν εξάλλου πρωτεργάτης για τον εκσυγχρονισμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να υπάρξει μείωση των δήμων και να γίνουν πιο ευέλικτες οι διαδικασίες στις τοπικές κοινωνίες.

Αυτό του το έργο, συνέχισε ο διάδοχός του, το 2017 Κωνσταντίνος Πετρίδης, αφού ο Σωκράτης Χάσικος, αποφάσισε εκείνη τη χρονιά να υποβάλει την παραίτησή του. 

«Δεν είναι φήμη ότι παραιτήθηκα, μίλησα ψες με τον Πρόεδρο και όχι σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Είναι αληθές, έχω υποβάλει την παραίτησή μου. Είναι γνωστή η περιπέτεια που περνά η οικογένεια μου τους τελευταίους εννέα μήνες. Προσπάθησα πολλές φορές με τον Πρόεδρο για να είμαι ειλικρινής, του είχα πει ξανά άλλες τρεις φορές να παραιτήσω. Δεν δεχόταν. Σήμερα όμως όπως είναι η όλη κατάσταση, δεν μου αφήνει καμία άλλη επιλογή. Είναι από την μια η Κυβέρνηση, το Υπουργείο, οι άριστες σχέσεις με τον Πρόεδρο, αλλά από την άλλη είναι η ανάγκη της οικογένειας», ανέφερε τότε ο Σωκράτης Χάσικος.

Την παραίτηση του, την έκανε αποδεκτή, με βαριά καρδιά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος σε απαντητική του επιστολή προς τον Σωκράτη Χάσικο, του έγραψε «είναι με βαθύτατη λύπη που υποχρεώθηκα, λαμβάνοντας υπόψη τους οικογενειακούς λόγους που σε ώθησαν σε αυτήν, να αποδεχτώ την παραίτησή σου. Συμπάσχω πλήρως μαζί με εσένα και την οικογένειά σου και εύχομαι η περιπέτεια σας να έχει σύντομα αίσιο αποτέλεσμα».

Ο Πρόεδρος ανέφερε ακόμα πως «δραττόμενος της ευκαιρίας θα ήθελα να σου εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την αποδοχή της πρόσκλησης μου να αναλάβεις ένα τόσο δύσκολο και πολύπλοκο Υπουργείο όσο και για τη συνεργασία, το ζήλο και την επαγγελματική αφοσίωση που επέδειξες στην άσκηση των καθηκόντων σου. Μια συνεργασία απολύτως καρποφόρα για την κυβέρνηση, τους πολίτες και τη χώρα μας. Ευχαριστώντας σε ξανά, εύχομαι από βάθους καρδίας προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευτυχία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχασε την μάχη για τη ζωή ο Σωκράτης Χάσικος

Η διάγνωση με καρκίνο και ο χαμός της συζύγου του

Την ώρα που ο Χάσικος αποχώρησε από την πολιτική, για να βρίσκεται δίπλα στη σύζυγό του Έλλη Κουλέρμου, που έδινε μάχη με τον καρκίνο, διαγνώστηκε και ο ίδιος με καρκίνο του πνεύμονα.

Η σύζυγός του, έφυγε από τη ζωή το 2019, μετά από τρίχρονη μάχη που έδωσε. Στο αντίο του, ο Σωκράτης Χάσικος, ράγισε καρδιές…

Μεταξύ άλλων, στον επικήδειό του ανέφερε, «είναι εμένα που στήριζες τις ατέλειωτες μέρες και νύχτες, μήνες και δεκαετίες όταν εγώ απουσίαζα από το σπίτι υπηρετώντας τις κάθε λογής υποχρεώσεις. Εσύ κρατούσες τα ηνία του σπιτιού και της οικογένειας. Εσύ ανάγιωσες τα παιδιά μας, εσύ τα φρόντιζες. Εσύ ήσουν πάντα μαζί τους. Στη χαρά τους, τη λύπη τους, στις αρρώστιες τους. Άρα λοιπόν ναι, εγώ σου λέω το τελευταίο αντίο για να έχω και την ευκαιρία να σου απολογηθώ που ήμουν μακριά όλα αυτά τα χρόνια».

Από το 2019, μέχρι και την ημέρα του θανάτου του, μετέβη αρκετές φορές στο εξωτερικό, για να ακολουθήσει θεραπείες για τον καρκίνο, ωστόσο ποτέ δεν έχασε το χιούμορ, τον αυθορμητισμό και την ειλικρίνεια του.

Όταν προέκυπταν θέματα στην επικαιρότητα, στα οποία είχε ισχυρή άποψη, πάντα έβγαινε μπροστά. Τσαλακωνόταν, τσακωνόταν και ερχόταν σε κόντρα, ανεξαρτήτως του ποιος ήταν απέναντί του.

Τελικά, το ξημέρωμα της 5ης Απριλίου 2021, έμελλε να κλείσει για πάντα τα μάτια του…

Δειτε Επισης

Υποβάλλονται την Τετάρτη οι υποψηφιότητες για τις Ευρωεκλογές
Εντός του 2024 η νομοθετική ρύθμιση της πρακτικής εργασίας των φοιτητών
Πιθανόν ανήλικης η σορός που εντοπίστηκε στη Σωτήρα-Λήφθηκαν δείγματα για ιστοπαθολογικές εξετάσεις
Σοβαρή αμέλεια και ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα καταγγέλλει η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου
Ανακαλείται το Physiomer Baby Unidoses-Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας
Αυτοί είναι οι υποψήφιοι της ΔΗΠΑ στα Δημοτικά Διαμερίσματα της Λευκωσίας
Αναμένει την ολοκλήρωση του λιμανιού στη Γάζα η Κυβέρνηση για να ξαναρχίσουν οι αποστολές
Εν κινήσει οι πυροβολισμοί στο θύμα της ενέδρας-Έφυγε από επίσκεψη στα αστυνομικά κρατητήρια Λακατάμιας (pics)
Το μεταναστευτικό συζήτησαν χώρες ΕΕ του Νότου με πρωτοβουλία της Προέδρου της Βουλής
Έτσι στήθηκε η ενέδρα θανάτου μέρα μεσημέρι στη Λακατάμια-Σε απόσταση αναπνοής από τον αστυνομικό σταθμό