Θλίψη για το χαμό του Σωκράτη Χάσικου-«Ήσουν λεβέντης, έφυγες λεβέντης»

Θλίψη έχει σκορπίσει ο θάνατος του πρώην υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος απεβίωσε τα ξημερώματα. Ο Σωκράτης Χάσικος τα τελευταία τρία χρόνια έδινε γενναία μάχη με τον καρκίνο. Τον τελευταίο καιρό η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε και είχε μεταφερθεί σε ιατρικό κέντρο στη Γερμανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έχασε την μάχη για τη ζωή ο Σωκράτης Χάσικος

Με μια συγκινητική ανάρτηση στο twitter o Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε αντίο στον επί σειρά ετών στενό του συνεργάτη. «Σήμερα έχασα έναν αγαπημένο φίλο και συνεργάτη», ανέφερε προσθέτοντας ότι «η απώλεια του Σωκράτη Χάσικου, είναι απώλεια για τον τόπο μας, γιατί ο Σωκράτης πρόσφερε πολλά και μπορούσε να προσφέρει περισσότερα. Ιδιαίτερα στην προσπάθεια που καταβάλλουμε για επίλυση του Κυπριακού για το οποίο είχε πάθος».

Σε δεύτερη του ανάρτηση εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια στα τρία του παιδιά και τους οικείους του. 

Θλίψη για τον χαμό του Σωκράτη Χάσικου, εξέφρασε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κυριακός Κούσιος ο οποίος όπως ανέφερε, μέχρι το τέλος, πάλεψε με θάρρος και αξιοπρέπεια.

«Πάλεψες με θάρρος και αξιοπρέπεια μέχρι και τα τελευταία σου φίλε Σωκράτη, η απώλεια για την Κύπρο και τα πολιτικά δρώμενα μεγάλη. Ξεχώριζες πάντα για την ευθύτητα, την ειλικρίνεια αλλά και για την τεράστια προσφορά σου στον τόπο. Συλλυπητήρια στους οικείους. Αιωνία σου η μνήμη».

«Στο καλό μάγκα Σωκράτη. Έλεγες ό,τι σκεφτόσουν» ήταν τα λόγια του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, στο δικό του αποχαιρετιστήριο μήνυμα προς τον Σωκράτη Χάσικο. 

Τον Σωκράτη Χάσικο, αποχαιρετούν και οι Υπουργοί 

Σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ο οποίος τον διαδέχθηκε στο Υπ. Εσωτερικών όταν ο Σωκράτης Χάσικος αποφάσισε να παραιτηθεί από την θέση γράφει ότι ήταν ένας ευθύς με καθαρό λόγο και θέσεις άνθρωπος. «Ευθύς, μαχητικός και έντιμος πολιτικός, με καθαρό λόγο και θέσεις. Καλό ταξίδι φίλε Σωκράτη #RIP»

O Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης μέσα από ανάρτησή του, ευχαρίστησε τον Σωκράτη Χάσικο για όλα γράφοντας, «αιωνία σου η μνήμη φίλε Σωκράτη. Σε ευχαριστώ για όλα και θα σε θυμάμαι πάντα για την άριστη και ειλικρινή συνεργασία, και την στήριξη».

Η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε ανάρτησή της, αναφέρει πως θα θυμάται πάντοτε την εξαιρετική τους συνεργασία. Εξέφρασε, δε, τα συλλυπητήρια της στους οικείους του. 

«Ανεκτίμητη η προσφορά του στην #πατρίδα από όλα τα αξιώματα που υπηρέτησε. Ο λόγος του πάντα με ξεχωριστή βαρύτητα. Μεγάλη η απώλεια από το θάνατο του Σωκράτη Χάσικου. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του» έγραψε σε ανάρτησή του και ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης

Ο Γιάννης Καρούσος, Υπουργός Μεταφορών, εκφράζει την θλίψη του, για τον χαμό ενός ανθρώπου, που όπως αναφέρει, σφράγισε την πολιτική του τόπου μας. «Σήμερα "έφυγε" πρόωρα ένας μάγκας της πολιτικής, ένας φίλος που βρισκόταν πάντα στην πρώτη γραμμή υπερασπιζόμενος το καλό του τόπου μας. Δώσαμε από κοινού αρκετές "μάχες" σε πολλά επίπεδα. Ο Σωκράτης Χάσικος φεύγει σφραγίζοντας την πολιτική του τόπου μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αντίο του Προέδρου στο Χάσικο-«Σήμερα έχασα έναν αγαπημένο φίλο και συνεργάτη»

Ο θάνατος του Σωκράτη Χάσικου, βύθισε στο πένθος τον Δημοκρατικό Συναγερμό.

Μέσα από ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, αποχαιρέτησε τον Σωκράτη Χάσικο ευχαριστώντας τον, για τα χρόνια που υπηρέτησε τόσο την πατρίδα του όσο και την παράταξη του ΔΗΣΥ.  Συγκεκριμένα έγραψε, «στο καλό Σωκράτη μου. Αγάπησες την πατρίδα μας κ την υπηρέτησες με όλες σου τις δυνάμεις, όπως υπηρέτησες για δεκαετίες την παράταξή μας. Με ευθύτητα, ειλικρίνεια κ σταράτο λόγο. Σ’ ευχαριστούμε. Συλλυπητήρια στα παιδιά κ τους οικείους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει».

Σε ανακοίνωσή του το ΔΗΣΥ, κάνει λόγο για έναν άνθρωπο που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους .«Με μεγάλη θλίψη η ηγεσία και τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του Σωκράτη Χάσικου. Θρηνούμε την απώλεια του Σωκράτη, του φίλου και συνοδοιπόρου της παράταξή μας που με την παρρησία της γνώμης του, τη διορατική του πολιτική ματιά και την αταλάντευτη προσήλωσή του στους αγώνες για το καλό της πατρίδας μας, θ’ αποτελεί για πάντα παράδειγμα προς μίμηση για όλους μας».

Στην συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται στην πολιτική του πορεία ενώ ανακοινώνεται και η απόφαση οι σημαίες στο κτίριο του  Δημοκρατικού Συναγερμού, να κυματίζουν μεσίστιες μέχρι και την ημέρα της κηδείας.

«Ο Σωκράτης Χάσικος για δεκαετίες στάθηκε στην πρώτη γραμμή της πολιτικής του τόπου και του Δημοκρατικού Συναγερμού. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος της παράταξής μας, βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος ενώ υπηρέτησε τη χώρα και μέσα από τις υπουργικές θέσεις που του εμπιστεύτηκαν τόσο ο Γλαύκος Κληρίδης όσο και ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνεδρίαση της Ολομέλειας του Εκτελεστικού Γραφείου αποφασίστηκαν οι τρόποι με τους οποίους ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα τιμήσει τον Σωκράτη Χάσικο.  

Οι σημαίες στο κτίριο του Δημοκρατικού Συναγερμού θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι και την ημέρα της κηδείας, το Ινστιτούτο Γλαύκου Κληρίδη ανοίγει ηλεκτρονικό βιβλίο συλλυπητηρίων ενώ ο Πρόεδρος και σύσσωμη η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού θα παραβρεθούν στην κηδεία του Σωκράτη Χάσικου.

Αποχαιρετούμε με βαρύτατη θλίψη τον Σωκράτη Χάσικο. Συλλυπητήρια στην οικογένεια, στα παιδιά του, την Άννα τον Ιωάννη και τον Φρίξο καθώς και τους οικείους του. Ο πόνος τους είναι και δικός μας. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Από το πρωί βουλευτές και στελέχη του κόμματος, αποχαιρετούν μέσω αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον πρώην υπουργό. 

«Αιωνία του η μνήμη. Συλλυπητήρια στα παιδιά και την οικογένεια», έγραψε σε ανάρτησή του ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης. 

«Στο καλό Λεβέντη μας. Η ειλικρίνεια η συνέπεια και ο ξεκάθαρος πολιτικός σου λόγος θα συντροφεύουν τα βήματα μας», έγραψε αποχαιρετώντας τον Σωκράτη Χάσικο, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης.

 

 

«Ήσουν λεβέντης, έφυγες λεβέντης. Έστω και σε πολύ λάθος ώρα. Η τόλμη, η παρρησία, το θάρρος της γνώμης σου πάντα θα μας συντροφεύουν. Οι θέσεις και τα πιστεύω σου είναι και δικά μας. Στο καλό Σωκράτη. Στο καλό άρχοντα», ανέφερε στη συγκινητική του ανάρτηση ο βουλευτής Μιχάλης Σοφοκλέους.

 

Εκφράζοντας ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του, ο πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ και υποψήφιος με το ΕΛΑΜ, Ανδρέας Θεμιστοκλέους απηύθυνε το στερνό αντίο στον φίλο του Σωκράτη Χάσικο.

«Έφυγε ένας μάγκας της πολιτικής! Σωκράτης Χάσικος, ένας έντιμος και ευφυής πολιτικός με την πραγματική έννοια του όρου. Με εδραίες πεποιθήσεις. Με γενναίο φρόνημα. Με δημόσιο πνεύμα. Με διάθεση να συνεργαστεί, να συνεννοηθεί, αλλά και την ίδια ώρα να τσαλακωθεί και να συγκρουστεί. Για τις ιδέες του. Για τις πολιτικές που στήριζε. Για το γενικό καλό!» ανέφερε προσθέτοντας πως υπήρξαν για χρόνια πολλά συναγωνιστές, συνάδελφοι στη Βουλή και φίλοι.

«Συγκρουστήκαμε, μαλώσαμε, μύριες φορές για το κυπριακό. Δημόσια, στις εφημερίδες, στην εφημερίδα του, στο κόμμα, ακόμα και στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά αυτό ουδέποτε επηρέασε τη φιλία μας, τον σεβασμό του ενός προς τον άλλον και όταν αδίκως και ατίμως διασυρόταν ο ένας, ο άλλος ήταν δίπλα του» ανάφερε.

«Ο Σωκράτης Χάσικος υπήρξε ένας μάγκας της πολιτικής», πρόσθεσε αναφέροντας πως ήταν, «ένας μάγκας πολιτικός κι ένας ωραίος άνθρωπος. Δεν θυσίαζε τις απόψεις του ούτε για τα χειροκροτήματα των κάτω ούτε για την ικανοποίηση των πάνω. Και ούτε ποτέ του φοβήθηκε το τι θα του έγραφαν πληρωμένοι ρυπαρογράφοι, κοινοί συκοφάντες και εμπαθείς σχολιαστές. Στο καλό γενναίε, τολμηρέ κι αγαπημένε συναγωνιστή και φίλε.  Στο καλό ρε αγαπημένε μάγκα της πολιτικής. Των ιδεών. Της ουσίας. Της δράσης και της πράξης.  Ετίμησες το πέρασμά σου από τη ζωή, την πολιτική και την Κύπρο μας!».

Συλλυπητήρια από αρχηγούς και στελέχη κομμάτων

Το τελευταίο αντίο απηύθυναν μέσω αναρτήσεών τους, εκφράζοντας συλλυπητήρια στην οικογένειά του αρχηγοί και στελέχη άλλων κομμάτων. Ειλικρινή συλλήπητήρια στην οικογένεια του Σωκράτη Χάσικου, απηύθυνε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ,  Άντρος Κυπριανού.

Το δικό του αντίο είπε στον Σωκράτη Χάσικο και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος. Μέσα από την ανάρτησή του απηύθυνε συλλυπητήρια στις οικογένεια και τους οικείους του 

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή. Ως @DIKO1976 αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Σωκράτη Χάσικο και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα παιδιά και τους οικείους του».

Μέσα από ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι «με θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή και έφυγε πρόωρα σε ηλικία 64 ετών. Ο Σωκράτης Χάσικος παρέμεινε μέχρι τέλους ενεργός και μάχιμος εκφραστής των θέσεων και απόψεων του. Η ισχυρή προσωπικότητα ήταν ένα από τα στοιχεία που όλοι αναγνώριζαν, είτε συμφωνούσαν είτε διαφωνούσαν μαζί του».

Τέλος το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι «ως Δημοκρατικό Κόμμα αποχαιρετούμε με σεβασμό τον Σωκράτη Χάσικο και εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα παιδιά και τους οικείους του».

«Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας #συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σωκράτη #Χάσικου και στα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού για την πρόωρη απώλειά του» έφραψε σε ανάρτησή του και ο Προέδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σωκράτη #Χάσικου και στα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού για την πρόωρη απώλειά του.

Ο Πρόεδρος, η ηγεσία και τα στελέχη του Κ.Σ. ΕΔΕΚ εκφράζουν μέσα από ανακοίνωσή τους, τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σωκράτη Χάσικου και στα μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού για την πρόωρη απώλειά του. «Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

«Θερμά Συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους συνεργάτες του φίλου Σωκράτη Χάσικου. Μακαρία η οδός ην πορεύσεται!» έγραψε σε ανάρτησή της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους. 

Τα ειλικρινή του συλλυπητήρια εκφράζει και ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης που όπως αναφέρει, παρόλες τις έντονες διαφωνίες του σε πολλά θέματα με το Σωκράτη Χάσικο, είχαν και τις καλές τους στιγμές.

Άνθρωπος ντοπρος, ίσιος και θυελλώδης. Διαφωνήσαμε έντονα σε πολλά θέματα. Είχαμε και τις καλές μας στιγμές. Αυτες διαλέγω σήμερα να θυμηθώ. Καλό ταξίδι Σωκράτη #Cyprus pic.twitter.com/7X45siK0be

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών μέσα από ανακοίνωσή του εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια και σε όλους τους φίλους και συγγενείς του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου.

«Ο εκλιπών εχει υπηρετήσει την χώρα μας από διάφορες πολιτικές θέσεις και διακρίθηκε για την ειλικρίνεια και την ευθύτητα του.  Αιωνία του η μνήμη. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Αντίο στον πρώην Υπουργό Εσωτερικών, είπε και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάρτησή του σε έναν άνθρωπο με ευθύτητα και ειλικρίνεια. 

«Έφυγε ο Σωκράτης Χάσικος. Όσοι τον γνώρισαν και συνεργάστηκαν μαζί του γνώρισαν τι είναι η ευθύτητα και η ειλικρίνεια, ανεξάρτητα συμπτωσης ή όχι των απόψεων! Στο καλό Σωκράτη. Θερμά συλλυπητήρια και καλή δύναμη στα τρία παιδιά του».

Η Συμμαχία Πολιτών μέσα από ανακοίνωσή της αναφέρει «για το μεγάλο ταξίδι έφυγε ο Σωκράτης Χάσικος. Η Συμμαχία Πολιτών εκφράζει θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στους συγγενείς και φίλους του εκλιπόντος». 

Η ανακοίνωση συνεχίζει τονίζοντας ότι «ο Σωκράτης Χάσικος άφησε τη σφραγίδα του απ’ όποια θέση και αν υπηρέτησε, με την ευθύτητα και την ειλικρίνεια που τον διακατείχε σ’ όλο του τον πολιτικό βίο. Ο Σωκράτης Χάσικος υπηρέτησε σε δύο υπουργεία, Άμυνας και Εσωτερικών, ενώ προσέφερε στα κοινά και απ’ τη θέση του Βουλευτή, παραμένοντας πιστός στις αρχές του, με χαρακτηριστικό του πάντα την ισχυρή του προσωπικότητα. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει. Καλό ταξίδι Σωκράτη Χάσικε».

Θλίψη σε ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου έχει προκαλέσει η είδηση της απώλειας του πρώην υπουργού Εσωτερικών, Σωκράτη Χάσικου, ο οποίος έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο σε ηλικία μόλις 64 ετών.

Αντίο στον Σωκράτη Χάσικο, είπε και η Δημοκρατική Παράταξη, η οποία μέσα από ανακοίνωσή της αναφέρει ότι, ο Χάσικος κέρδισε τον σεβασμό όλων αφού πάντα υπερασπιζόταν με σθένος τα πιστεύω του. 

«Ο Σωκράτης Χάσικος άφησε τη δική του σφραγίδα από όποιο πόστο και αν υπηρέτησε την Κυπριακή Δημοκρατία, και κέρδιζε τον σεβασμό όλων υπερασπιζόμενος πάντοτε με σθένος τα πιστεύω και τις πολιτικές του θέσεις. Ως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στα παιδιά και τους οικείους του».

Θλίψη Αρχιεπισκόπου

Τη θλίψη του εξέφρασε μέσω ανακοίνωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

«Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του πρώην Υπουργού και Βουλευτού Σωκράτη Χάσικου, ενός καταξιωμένου πολιτικού και επιχειρηματία. Οι απόψεις του για το Κυπριακό ήταν σαφείς και κρυστάλλινες, ενώ ήταν ο άνθρωπος που πάντοτε έλεγε ευθαρσώς τη γνώμη του και χωρίς υπεκφυγές», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και να συζητήσουμε πολλές φορές για διάφορα θέματα που αφορούσαν το λαό και την πατρίδα μας», προστίθεται σημειώνοντας ότι η Ιερά Αρχιπισκοή απώλεσε έναν πραγματικό φίλο και συνεργάτη, που αγάπησε την Εκκλησία και την Κύπρο.

«Είμαστε σίγουροι, ότι κληροδότησε στα παιδιά του τις αρχές και τις αξίες που τον διακατείχαν.Ευχόμαστε η μνήμη του να είναι αιώνια και ο Κύριος να τον αναπαύσει σε σκηνές δικαίων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Συλλυπητήρια από τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη

Συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Σωκράτη Χάσικου, απηύθυνε και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Στερνό αντίο και από το Κοινοτικό Συμβούλιο, Κάτω Δικώμου. 

Δειτε Επισης

Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης
Τα νούμερα, τα απρόοπτα και τα ενδιαφέροντα της υποβολής υποψηφιοτήτων
Σύσκεψη για την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» υπό τον Τατάρ στα κατεχόμενα
Απέσυρε την υποψηφιότητα της με ριπή κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ η Μαρία Τοφινή-Τσαντίλα