Καλεί την Κυβέρνηση να επιμένει στην εμπλοκή της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή η ΕΔΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι «λόγω των κινδύνων που ελλοχεύουν από την σύγκληση της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση θα πρέπει σταθερά να επιμένουν η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτή την διαδικασία να αποσκοπεί σε συγκεκριμένους στόχους».

Στόχοι, συνέχισε, όπως την  διασφάλιση ότι η λύση θα κατοχυρώνει ένα κράτος δημοκρατικό, Ευρωπαϊκό με ένα λαό, θα κατοχυρώνει πλήρως τα πολιτικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών χωρίς διακρίσεις εθνοτικές ή θρησκευτικές, θα κατοχυρώνει επίσης την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις και τέλος ότι δεν θα επιτρέψει την υιοθέτηση πρωτογενούς Ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Σε δηλώσεις του ύστερα από το μνημόσυνο του ήρωα της Αντίστασης Κόκου Φωτίου στην Λάρνακα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι "αυτοί θα πρέπει να είναι οι σταθεροί και αμετάθετοι  στόχοι της κυβέρνησης εάν όντως φιλοδοξούμε, η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι εποικοδομητική και θετική σε αυτή την προσπάθεια".

Ερωτηθείς εάν έχει υπόψη του πως η τουρκική πλευρά προσπαθεί να διεκδικήσει παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό κεκτημένο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε πως «είναι σταθερός και πάγιος ο στόχος της Τουρκίας για εφαρμογή πρωτογενούς Ευρωπαϊκού κεκτημένου στη Κύπρο ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα μελλοντικά εναρμόνισης και ενσωμάτωσης με καινούργιους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς επίσης και την μονιμοποίηση μόνιμων παρεκκλίσεων οι οποίες ουσιαστικά θα συνιστούν παραβίαση πολιτικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και όχι την πλήρη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου οπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες."

"Γι’ αυτό ακριβώς πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί", ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος,  "ειδικά αυτή την περίοδο όπου η Τουρκία επιδιώκει μέσα από την άτυπη πενταμερή διάσκεψη πέραν από την κατοχύρωση της πολιτικής ισότητας στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας να κατοχυρώσει και την κυριαρχική ισότητα ένα στοιχείο που της δίνει την δυνατότητα στο μέλλον ενδεχομένως να προχωρήσει ανάλογα με τις συνθήκες και σε νόμιμη ανακήρυξη τουρκικού κράτους στη Κύπρο".

Στον επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο του ήρωα της Αντίστασης Κόκου Φωτίου στην Λάρνακα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως  «οι στιγμές για την πατρίδα και τον Ελληνισμό είναι κρίσιμες. Οι προσπάθειες της Τουρκίας για ανασύσταση της νεο-οθωμανικής αυτοκρατορίας στην περιοχή της αν. Μεσογείου είναι πασιφανείς. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του στόχου της ο πολιτικός και στρατιωτικός έλεγχος της Κύπρου.Η ιστορική αυτογνωσία αποτελεί βασικό στοιχείο επιβίωσης του λαού μας».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως «Η απότιση φόρου τιμής στους αγωνιστές της Δημοκρατίας και ειδικά τον Κόκο Φωτίου, τον πρωτομάρτυρα της αντίστασης ενάντια στην συνταγματική εκτροπή που κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου συστηματικά μεθόδευσαν, αποτελεί αναβάπτισμα στα αγωνιστικά νάματα μιας ηρωικής γενιάς, χαλυβδώνει την πίστη και ενδυναμώνει την πεποίθησή μας, οι Σοσιαλιστές να παραμείνουμε και σήμερα πρωτοπόροι και πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση των νέων κινδύνων  που ελλοχεύουν για την πατρίδα μας».

Συνέχισε λέγοντας πως η δημοκρατική δύναμη της αντίστασης θα αναλώσει όλες της τις δυνάμεις  ώστε η παρατηρούμενη εκτροπή να τερματισθεί.

Η ΕΔΕΚ ανέφερε ο Μαρίνος Σιζόπουλος προτείνει με σύνεση και σωστό προγραμματισμό: να εκμεταλλευτούμε ενεργειακά και γεωστρατηγικά συμφέροντα για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική μας θέση, να απαιτήσουμε τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και όχι την παρωδία της άτυπης πενταμερούς όπως είπε, και να θέσουμε θέμα απομάκρυνσης των Βρετανικών στρατιωτικών βάσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση Προέδρου για τη διασύνδεση Κυπριακού και ευρωτουρκικών-Εισέπραξε στήριξη για Συρία
Μ. Κεραυνός: Πολύ θετική εξέλιξη η μείωση του χρέους εν μέσω γεωπολιτικών εξελίξεων
Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
Ικανοποιημένη η Κυβέρνηση με τα Συμπεράσματα για Τουρκία-«Επιτεύχθηκε η σύνδεση με Κυπριακό»
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ