Κουνάει το δάκτυλο στα κόμματα της αντιπολίτευσης ο Αβέρωφ-«Παραβιάζονται τα διατάγματα με τις ευλογίες τους»

Ένα από τα σημεία διεξαγωγής rapid test στον Στρόβολο επισκέφτηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου συνοδευόμενος από τον Υπουργό Υγείας κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου και τον Δήμαρχο Στροβόλου κ. Αντρέα Παπαχαραλάμπους. Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε τα εξής αναφορικά με τη διεξαγωγή των τεστ, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τη διαχείριση της πανδημίας:

«Σήμερα είμαστε εδώ σε ένα κέντρο για τα rapid test μαζί με τον Υπουργό Υγείας τον οποίο έχω συγχαρεί αυτόν και τους συνεργάτες του για την άψογη διοργάνωση αυτών των τεστ. Είμαι αισιόδοξος για τη χώρα μας. Είμαστε από τις κορυφαίες χώρες στην Ευρώπη στη διαχείριση της πανδημίας, η 5η καλύτερη σε ολόκληρο τον κόσμο, η χώρα με τον λιγότερο χρόνο σε lockdown, η χώρα που σχεδόν ενώ οι πλείστες χώρες στη Ευρώπη βρίσκονται κάτω από lockdown εμείς βρισκόμαστε στο 90% της ομαλότητας και της καθημερινότητας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι εμβολιασμοί συνεχίζουν, όπως είπε και ο Υπουργός μέχρι τα μέσα του Μαΐου θα έχουμε ικανοποιητικό ποσοστό για την ανοσία και πάμε σε πλήρη κανονικότητα. Αυτά είναι πάρα πολύ σημαντικά. Βρισκόμαστε λίγο πριν από το τέλος, ακόμη λίγη υπομονή και θέλω να εκφράσω μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Πως αν συνεχίσουμε με σοβαρότητα όλοι και υπευθυνότητα θα κάνουμε κανονικά το Πάσχα, σε μερικές εβδομάδες. Παράλληλα με τη διαχείριση τη σωστή της πανδημίας, βλέπω σιγά-σιγά την οικονομία να ενδυναμώνεται. Το κράτος δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους διαθέτοντας μέχρι σήμερα 1,6 δις ευρώ για στήριξη. Όλοι μαζί με σύνεση και σωφροσύνη μπορούμε για ακόμη μια καλύτερη Κύπρο».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη λήψη των μέτρων και τις εκδηλώσεις που διοργανώνουν πολιτικές κινήσεις και πολιτικά κόμματα και ότι δημιουργούνται ερωτηματικά αναφορικά με το σε ποιους ισχύει ο νόμος και ποιους όχι, ο κ. Νεοφύτου απάντησε.

«Την ώρα που καλούμε τον κόσμο να σέβεται τα διατάγματα, είναι ό, τι χειρότερο να στέλνεις μήνυμα ως οργανωμένο κόμμα και μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, να παραβιάζουν με τις ευλογίες τους ή με την καθοδήγησή τους, τα διατάγματα της πολιτείας. Όλοι κρινόμαστε και κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενοι αλλά και κάτι επιπρόσθετο. Όταν η χώρα έχει κρίση όλοι πρέπει να ενώνουμε δυνάμεις για να ξεπερνούμε τις κρίσεις και όχι να προσπαθούν κάποιοι να εκμεταλλευτούν την κρίση για μια χούφτα ψήφων. Εμείς τα αγνοούμε. Τα ίδια ζήσαμε και το 2013 όταν κάποιοι μέσα στη φωτιά προσπαθούσαν να σώσουν τη χώρα. Τα ίδια ζούμε και σήμερα. Είμαστε μαθημένοι με τέτοιες συμπεριφορές, δικαίωμά τους, κριτής μας ο λαός».

Σε άλλη ερώτηση για το κυπριακό και τις επικρίσεις από την αντιπολίτευση, ο κ. Νεοφύτου τόνισε ότι θέλει να στείλει ένα μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στην κυβέρνηση: «Να συνεχίσουν να παράγουν έργο. Να παίρνουν αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας, όπως χτες για τα ορεινά θέρετρα, για τις ορεινές περιοχές με 400εκατ., στον τομέα της υγείας στη σωστή διαχείριση της πανδημίας. Το ίδιο σοβαρά και υπεύθυνα και στο κυπριακό. Να σπάσουμε το αδιέξοδο και να γνωρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση. Για οποιοδήποτε θέμα κάποιοι δεν έχουν άλλη δουλειά στο να μηδενίζουν και να κάνουν κριτική. Αν με τη βοήθεια του Θεού και των δικών μας ενεργειών σπάσει το αδιέξοδο στο κυπριακό στο τέλος του Απρίλη, μην νομίζετε ότι θα σιγήσει η αντιπολίτευση. Θα αρχίσουν να λένε ότι πάμε να προδώσουμε τον τόπο. Αν έχει αδιέξοδο, οι ίδιοι που είναι έτοιμοι να μας φορτώσουν ότι πάμε να προδώσουμε τον τόπο θα μας ζητούν ευθύνες ότι παρέμεινε το αδιέξοδο και δεν τους ακούσαμε με τις προειδοποιήσεις. Έχει και μια λαϊκή ρήση: Εν τζιαι βρίσκεται η ίσια μας εμάς τους Κυπραίους».

Ο Υπουργός Υγείας από την πλευρά του ερωτηθείς για την ανησυχία που προκαλούν οι αριθμοί των κρουσμάτων απάντησε τα εξής:

«Ναι σίγουρα τα χτεσινά αποτελέσματα και όχι μόνο, ολόκληρης της εβδομάδας είναι ανησυχητικά. Τονίζουμε εδώ και καιρό ότι απαραίτητη προϋπόθεση για διατήρηση της επιδημιολογικής εικόνας είναι και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Πέραν των στοχευμένων και πληθυσμιακών τεστ που κάνουμε, ένα πολύ σημαντικό εργαλείο που μας δίνει τη δυνατότητα έγκαιρα να εντοπίζουμε λοιμώξεις, να απομονώνονται, να γίνεται η ιχνηλάτηση και να εμποδίζουμε τη διασπορά του ιού, απαραίτητη είναι και η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και μέτρων ατομικής προστασίας. Οποιοσδήποτε εφησυχασμός ή χαλάρωση θα επιφέρει επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων. Την τελευταία εβδομάδα δυστυχώς βλέπουμε μια αύξηση της θετικότητας ειδικά στα rapid test, έχει περίπου μια αύξηση στο 50%, από 0,4% έχει αυξηθεί σε 0,6%. Αυτό είναι ανησυχητικό, αναμενόμενο ως ένα σημείο λόγω και των χαλαρώσεων που είχαν γίνει πριν εβδομάδες. Επ’ ευκαιρία απευθύνω ακόμη μια φορά έκκληση στον κόσμο να συνεργαστεί, να τηρούμε τα μέτρα ατομικής προστασίας διότι είναι ο μόνος τρόπος να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού. Για να μπορεί να δουλέψει και να έχει αποτέλεσμα η στρατηγική μας βασιζόμαστε στο τρίπτυχο εμβολιασμοί, που προχωρά κανονικά το εμβολιαστικό πλάνο και αυτή την εβδομάδα αναμένουμε γύρω στις 60,000 δόσεις, τήρηση των μέτρων παράλληλα με τα πολλά διαγνωστικά τεστ που διενεργούνται. Για να δουλέψει είναι απαραίτητα και τα τρία συστατικά της στρατηγικής μας».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρόθεση για λήψη πιο δυναμικών μέτρων, δεδομένου ότι σε πολλά κράτη της Ευρώπης λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι στις πλείστες χώρες από τον περασμένο Νοέμβριο είναι σε καθεστώς lockdown.

«Εμείς είμαστε η χώρα που μπήκε τελευταία σε lockdown και βγήκε πρώτη από το lockdown και αυτό οφείλεται και στη συνεργασία του κόσμου, οφείλεται όμως και στη στρατηγική μας με τα πολλά και στοχευμένα τεστ. Ειδικά με τις μεταλλάξεις, τα τεστ είναι απαραίτητος πυλώνας και είναι αυτό που μας κρατά την επιδημιολογική εικόνα και μας επιτρέπει να συγκρατούμε τα νούμερα.

Οι πλείστες χώρες υπάρχουν ακόμα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, παραμένουν κλειστοί οι χώροι εστίασης, το λιανεμπόριο. Ελπίζω αν διατηρήσουμε αυτή την εικόνα, είμαστε προς το τέλος, αντιλαμβανόμαστε την κόπωση του κόσμου αλλά μέχρι τα μέσα Μαΐου με τέλος Μαΐου θα έχουμε αναπτύξει ανοσία, το τείχος ανοσίας μέσω του εμβολιασμού, που θα μας επιτρέψει πλέον να άρουμε και τους οποιουσδήποτε περιορισμούς.»

Κληθείς να σχολιάσει εάν γίνονται και στην Κύπρο σχεδιασμοί για αξιοποίηση των self-test, όπως γίνεται ήδη στην Ελλάδα για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι εμείς στην Κύπρο κάνουμε τεστ σε όλα τα σχολεία εβδομαδιαία βάση, αναγκαστικά σε όλους τους μαθητές.

«Έχει τεράστια διαφορά το self-test που εναπόκειται στο μαθητή στο άτομο να το κάνει, παρά να το διενεργούμε εμείς, να βεβαιωνόμαστε ότι όλοι οι μαθητές κάνουν το τεστ, δηλώνονται τα αποτελέσματα και αρχίζει αμέσως η ιχνηλάτηση. Άρα είμαστε ένα βήμα πιο μπροστά σε αυτό τον τομέα».

Σε ερώτηση σχετικά με την προώθηση ενός αυστηρότερου νομοθετικού πλαισίου για τις περιπτώσεις όπου καθηγητής αρνείται να υποβληθεί σε τεστ, ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι δεν είναι πολλές αυτές οι περιπτώσεις και ότι κάτι τέτοιο δεν είναι επί της παρούσης. «Το σημαντικό είναι να αντιληφθούμε την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των τεστ, να προσερχόμαστε να κάνουμε τα τεστ. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι αρνούνται, υπάρχουν όμως οι τρόποι επίλυσης μέσω του Υπουργείου Παιδείας», είπε τέλος ο κ. Ιωάννου.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου από την πλευρά του σημείωσε τα εξής:

«Είμαστε εδώ στην κεντρική πλατεία του Δήμου μας στη Λεωφόρο Σταυρού όπου γίνονται τα rapid test. Ο Δήμος Στροβόλου είναι υποβοηθητικός στο έργο του Υπουργείου. Είμαστε σε καθημερινή επαφή με το Υπουργείο Υγείας τόσο εμείς όσοι και οι υπόλοιπες τοπικές Αρχές. Αξιολογούμε τα δεδομένα και είμαστε δίπλα τους για να βοηθήσουμε το έργο που γίνεται. Εδώ είναι και ομάδες εθελοντών του Δήμου μας που βοηθούν τον κόσμο με όποια έκτακτη ανάγκη χρειαστεί γιατί αυτή η υπόθεση αφορά όλους μας. Ευελπιστούμε ότι είμαστε προς το τέλος και αυτή τη μάχη θα την κερδίσουμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Α. Δημητρίου: Η βία δεν αποτελεί μέσο θωράκισης των συμφερόντων της πατρίδας
Επανέρχεται το ΑΚΕΛ-«Οι αντιδράσεις Χριστοδουλίδη επιβεβαιώνουν ότι δεν έχει συναίσθηση τι βιώνει η κοινωνία»
Η ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο επίκεντρο της συνάντησης Στεφάνου-Κουτσούμπα
Συνάντηση Προέδρου της Βουλής με υφυπουργό Υγείας Ελλάδας
ΠτΔ: Η κατάσταση στο Κυπριακό μέρα με την μέρα γίνεται χειρότερη
Δένδιας: Ύψιστη προτεραιότητα της ελληνικής πολιτείας το Κυπριακό
«Λάρνακα, Συνεχίζουμε!»-Επίσημα ανακοίνωσε την επαναδιεκδίκηση της Δημαρχίας ο Ανδρέας Βύρας
Επιδιώκει συνάντηση με Ερντογάν για το Κυπριακό ο Εσθονός Πρόεδρος
Για πρόσκληση Γκουτέρες σε Τατάρ για συνάντηση κάνουν λόγο τα κατεχόμενα
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα για επιτόπια αυτοψία στο ΚΣΕΔ για το Αμάλθεια