Ανταλλαγή πυρών στο εσωτερικό μέτωπο πριν την κρίσιμη πενταμερή

Συνεχίζουν να ανταλλάζουν πυρά Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, λίγο πριν την κρίσιμη πενταμερή, με το κόμμα της αντιπολίτευσης να επικρίνει τη στάση του Νίκου Αναστασιάδη και το Προεδρικό να τον καλεί να απευθυνθεί στην Τουρκία για το αδιέξοδο, αντί να επιρρίπτει ευθύνες στη δική μας πλευρά. Εξάλλου, η Κυβέρνηση απάντησε και στον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι βλέπει προχειρότητα στους χειρισμού του Κυπριακού. Το Προεδρικό, συγκεκριμένα, ζήτησε από τον κ. Παπαδόπουλο να απαντήσει ξεκάθαρα αν πρέπει η πλευρά μας να πάει ή όχι στην άτυπη σύσκεψη στη Γενεύη. 

Ο Διευθυντής του Γραφείου τύπου του Προέδρου, Βίκτωρας Παπαδόπουλος ήταν αυτός που σήκωσε το γάντι και τόνισε πως για άλλη μια φορά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και, δυστυχώς, αυτή τη φορά, λίγες μέρες πριν τη σύγκληση της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, από τον ΓΓ των ΗΕ, επιρρίπτει την ευθύνη για το παρατεταμένο αδιέξοδο στο Κυπριακό, στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι άφησαν τον χρόνο, αναξιοποίητο, να παρέλθει.

Πρόσθεσε, μάλιστα, πως παραβλέπει ηθελημένα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ τις πολλαπλές προσπάθειες που κατέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για επανέναρξη των συνομιλιών από την επομένη του αδιεξόδου στο Κραν Μοντανά, αλλά και το γεγονός ότι αυτές προσέκρουσαν στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας, όχι μόνο έναντι της Κύπρου, αλλά και έναντι όλων των χωρών της περιοχής, με τις πολιτικές της γαλάζιας πατρίδας, της επιθετικότητας και της επεκτατικότητας που ακολουθεί.

«Αντί ο ΓΓ του ΑΚΕΛ να απευθυνθεί προς την Τουρκία, λίγες μόλις ημέρες πριν την άτυπη διάσκεψη για την Κύπρο, στη Γενεύη, απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας του τάχα να κατανοήσει ότι με τις «συμβατικές προσεγγίσεις του παρελθόντος» δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα του σήμερα. Δηλαδή, τι ακριβώς ζητά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το ΑΚΕΛ; Ας το πει ξεκάθαρα προς τον κυπριακό λαό».

Νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, δήλωσε πως το ΑΚΕΛ είχε προειδοποιήσει από το 2017 για τον κίνδυνο αδιεξόδου. «Εμείς είχαμε προειδοποιήσει από το 2017 ότι αν αφήναμε τον χρόνο να παρέλθει αναξιοποίητος και μπαίναμε σε ένα παρατεταμένο αδιέξοδο, το μόνο που θα επιτυγχάναμε θα ήταν να δώσουμε τη δυνατότητα στην Τουρκία να γίνει πιο επιθετική, πιο προκλητική, πιο αδιάλλακτη, να θέτει απαράδεκτες αξιώσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να δυσκολεύει αφάνταστα την όλη προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων  με στόχο την επίτευξη συμφωνίας» είπε.

«Δυστυχώς αυτό το βιώνουμε και θα πρέπει να κατανοήσει ο Πρόεδρος ότι με συμβατικές προσεγγίσεις, προσεγγίσεις του παρελθόντος δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα του σήμερα» ανέφερε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ.

Όπως είπε, το ΑΚΕΛ έχει καταθέσει πρόταση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, «λέγοντας ότι δίχως να ξεφεύγει από τις αρχές λύσης του Κυπριακού, θα πρέπει να διαμορφώσει τέτοια τακτική η οποία θα δυσκολεύει την Τουρκία και να την υποχρεώνει είτε να επανέλθει στο συμφωνημένο πλαίσιο λύσης είτε να παραμείνει εκτεθειμένη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Η έκκληση μας λοιπόν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι να προβληματιστεί για αυτά τα οποία του λέμε και ταυτόχρονα η έκκληση μας προς τη διεθνή κοινότητα είναι να σταθεί με αποφασιστικότητα έναντι στην Τουρκία και να της στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα και όχι απλώς να τη θωπεύει».

Ερωτηθείς για το ποια ήταν η απάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη στην πρόταση του ΑΚΕΛ, ο Άντρος Κυπριανού ανέφερε ότι  δεν υπήρξε ανταπόκριση. «Εμείς δώσαμε την πρόταση μας στις 8 Δεκεμβρίου. Μας είπε ότι θα μας καλούσε για να τη συζητήσουμε. Πέρασαν σχεδόν τέσσερις μήνες και ακόμα δεν μας έχει καλέσει» ανέφερε.

Επανήλθε το ΑΚΕΛ 

Μετά την ανακοίνωση του Προεδρικού, το ΑΚΕΛ επανήλθε με το μέλος του κόμματος, Μαρίνα Σάββα, να απαντά στην Κυβέρνηση λέγοντας ότι, «ο κ. Παπαδόπουλος απαντά σε αυτά που θα ήθελε να ακούσει και όχι σε αυτά που το ΑΚΕΛ λέει».

Όπως αναφέρει η κ. Σάββα, «διερωτάται ο κ. Παπαδόπουλος τι ακριβώς ζητά από τον Πρόεδρο το ΑΚΕΛ. Η απορία του μπορεί να λυθεί πολύ εύκολα. Ας αναζητήσει σε ποια συρτάρια στο Προεδρικο καταχωνιάστηκε η πρόταση για επανέναρξη των συνομιλιών που παρέδωσε το ΑΚΕΛ στον κ. Αναστασιάδη πριν από 4 μήνες και ας τη διαβάσει.

Δεν φτάνει που ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ δεν έχουν ούτε όραμα ούτε πρόταση για την επανένωση της Κύπρου, δεν μπαίνουν στο κόπο να συζητήσουν και προτάσεις που το ΑΚΕΛ ετοίμασε θέλοντας να συμβάλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών.

Όπως υπογραμμίζει η κ. Σάββα, «η στάση του κ. Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό τα τελευταία χρόνια γεννά ασήκωτες ευθύνες τις οποίες θα πληρώσει ο τόπος και ο λαός. Ελπίζουμε έστω και την ύστατη ο Πρόεδρος να προβληματιστεί».

Βλέπει προχειρότητα ο Νικόλας και το ΔΗΚΟ

Απάντηση και στο ΔΗΚΟ έδωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση του Προέδρου Αναστασιάδη, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει με προχειρότητα την απαίτηση της Τουρκίας για δύο κράτη στην Κύπρο ή για συνομοσπονδία ως επιδιωκόμενη λύση, αλλά πέτυχε ενόψει της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, στη Γενεύη, ξεκάθαρες αποφάσεις/αναφορές στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια.

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου, επεσήμανε πως ειδικότερα στο πιο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπου έγινε σαφής και ρητή αναφορά τόσο για την αποδεκτή από την ΕΕ μορφή της λύσης που θα πρέπει να είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία,  στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ για μια λύση λειτουργική ώστε να είναι βιώσιμη, όσο και για την αποφασιστικότητα της ΕΕ να εμπλακεί ενεργά με απεσταλμένο για το Κυπριακό, όταν και εφόσον επαναρχίσουν οι συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος.

«Να υπενθυμίσουμε ότι αυτή δεν είναι η πρώτη διάσκεψη που συγκαλεί ο ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό και ότι τίποτα από την καταστροφολογία του ΔΗΚΟ και του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου κατά τις προηγούμενες, δεν βγήκε αληθινό. Το ερώτημα για τον κ. Νικόλα Παπαδόπουλο, το οποίο θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια, κάτι και δεν έχει πράξει ακόμα, είναι αν πρέπει ή όχι να συμμετέχουμε στην άτυπη διάσκεψη που συγκάλεσε ο ΓΓ των ΗΕ, στη Γενεύη;».

Της απάντησης του Βίκτωρα Παπαδόπουλου προηγήθηκαν δηλώσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου, ο οποίος εξέφρασε την έντονη ανησυχία για τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού από τη Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος κάνει λόγο για προχειρότητα της δικής μας πλευράς για αντιμετώπιση της πρόθεσης της Τουρκίας να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων λύση συνομοσπονδίας.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του κόμματος του για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.  «Βλέπουμε να οδεύουμε σε μια πενταμερή διάσκεψη, χωρίς την πρόσκληση  της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να φαίνεται διατεθειμένος να επιτρέψει στην Τουρκία να προβάλει τη θέση για τη συνομοσπονδία των δύο Κρατών. Σε ένα μήνα θα πάμε σε μια πενταμερή διάσκεψη και ακόμη δεν γνωρίζουμε ποια είναι η  πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία που θα προβάλει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για αυτό το λόγο, όπως είπε, ως Δημοκρατικό Κόμμα, « έχουμε ζητήσει να γίνει ειδική συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου όπου επιτέλους θα μας ξεκαθαρίσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός,  πόσο πιο χαλαρή θα είναι αυτή η Ομοσπονδία που θα προτείνουν για να αντιμετωπίσουν , όπως ισχυρίζονται την προσπάθεια της Τουρκίας να αλλάξει τη βάση των διαπραγματεύσεων προς μια λύση συνομοσπονδίας δύο κρατών.  Πολύ φοβούμαστε όμως ότι δεν θα έχουμε αυτή την ανάλυση που αναμένουμε γιατί απλά δεν υπάρχει. Πάμε σε μια πενταμερή διάσκεψη με την προχειρότητα της δικής μας πλευράς να είναι πέραν από πασιφανής».

Μετά την απάντηση του Προεδρικού, επανήλθε το ΔΗΚΟ με πέντε σημεία αναφέροντας ότι, «φαίνεται πως μόνο εμείς έχουμε διαπιστώσει, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της ΑΟΖ της Κύπρου, τις προκλητικές παραβιάσεις της πράσινης γραμμής, την έναρξη του εποικισμού της  περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, την εξαφάνιση της ΚΔ από τις εκθέσεις των  Ηνωμένων Εθνών αλλά παράλληλα και την αύξηση της χρηματοδότησης της Τουρκίας από την ΕΕ με την θετική ψήφο της κυβέρνησης του ΔΗΣΥ».

Όπως επισημαίνει το ΔΗΚΟ, «εάν τα όσα δήλωσε ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι μόνο για επικοινωνιακή κατανάλωση, είναι απλώς άστοχα. Εάν, όμως, ο Προέδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση τα εννοούν, τότε είναι άκρως επικίνδυνα».

Το μήνυμα του Αβέρωφ στον Πρόεδρο

Μήνυμα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και την Κυβέρνηση «να συνεχίσουν να παράγουν έργο και να παίρνουν αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας» αλλά και να συνεχίσουν «το ίδιο σοβαρά και υπεύθυνα στο Κυπριακό» για να σπάσει το αδιέξοδο, έστειλε  ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Κληθείς, κατά την  επίσκεψη του μαζί με τον Υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου και τον Δήμαρχο Στροβόλου Ανδρέα Παπαχαραλάμπους στο σημείο διεξαγωγής Rapid Test στη διασταύρωση Σταυρού και Ιωσήφ Χατζηιωσήφ στο Στρόβολο, να σχολιάσει επικρίσεις της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς στο Κυπριακό, ο κ. Νεοφύτου έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την Κυβέρνηση το μήνυμα «να συνεχίσουν να παράγουν έργο, να παίρνουν αποφάσεις για το καλό της κοινωνίας, όπως χθες για ορεινά θέρετρα, για τις ορεινές περιοχές με 400 εκ. ευρώ, στον τομέα της υγείας την σωστή διαχείριση της πανδημίας».

«Το ίδιο σοβαρά και υπεύθυνα στο Κυπριακό, να σπάσουμε το αδιέξοδο, και να γνωρίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση για οποιοδήποτε θέμα κάποιοι δεν έχουν άλλη δουλειά στο να μηδενίζουν και να κάνουν κριτική», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι «αν με την βοήθεια του Θεού και των δικών μας ενεργειών σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό στο τέλος Απριλίου μην νομίζετε ότι θα σιγήσει η αντιπολίτευση» και πρόσθεσε ότι θα αρχίσουν να λένε ότι πάμε να προδώσουμε τον τόπο», ενώ αν έχει αδιέξοδο, όπως είπε, «οι ίδιοι που είναι έτοιμοι να μας φορτώσουν ότι πάμε να προδώσουμε τον τόπο θα μας ζητούν ευθύνες ότι παρέμεινε το αδιέξοδο και δεν τους ακούσαμε με τις προειδοποιήσεις».

«Έχει και μια λαϊκή ρήση, εν τζαι βρίσκεται η ίσσια μας εμάς τους Κυπραίους», κατέληξε.

«Η λύση να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου»

Η λύση του κυπριακού πρέπει να διασφαλίζει την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις και πρωτογενές δίκαιο, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ

Συγκεκριμένα, το κόμμα του Μαρίνου Σιζόπουλου, τονίζει πως αυτό το οποίο είναι πολύ σημαντικό και επιβάλλεται να διεκδικηθεί από την ΕΕ, είναι η οποιαδήποτε λύση να αποτρέπει άμεσα ή έμμεσα τα δυο κράτη.

«Την ίδια στιγμή η λύση πρέπει να διασφαλίζει πλήρως την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς πρωτογενές δίκαιο, κάτι που προωθεί η Τουρκία για να πετύχει τους διχοτομικούς της στόχους».

Ζητά από τον Πρόεδρο να επιμείνει στη συμμετοχή της ΕΕ στην Πενταμερή το Κίνημα Οικολόγων

Με τη σειρά του το Κίνημα Οικολόγων, μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε ανέφερε ότι, «εντείνονται οι ανησυχίες μας για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό ενόψει της Πενταμερούς στη Γενεύη.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, ζητούμε από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να επιμείνει στη συμμετοχή της και εμπλοκή της Ε.Ε στην πενταμερή, για ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη».

Όπως προσθέτουν οι Οικολόγοι, «η προβολή της απαράδεκτης εισήγησης της Τουρκίας – που επαναλαμβάνεται διαρκώς – για δύο κράτη, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για αποδοχή της όποιας υποχώρησης. Η παρουσία της ΕΕ σε αυτό το θέμα κρίνεται αποφασιστικής σημασίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Επιστολή Στεφάνου σε Κεραυνό για πράσινη φορολογία-Ζητά ξανά αναβολή της επιβολής της
Επικύρωσε το ψηφοδέλτιο για τις Ευρωεκλογές η ΔΗΠΑ-«Στοχεύουμε σε νούσιμες πολιτικές θέσεις »
Το προεκλογικό προφίλ του ΔΗΣΥ-Η μεσαία τάξη, η ευρωπαϊκή ταυτότητα και η «υπεύθυνη αντιπολίτευση»
Όταν οι φιλίες και οι συγγένειες συναντούν τα high politics
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»